A koronavírust embertől elkaphatja egy macska?
Az állatkertbe is embertől kapták el az oroszlánok a koronavírust.
Zoonózis.
Nem. A macskák (és kutyák) koronavírusa más törzs. Rájuk veszélyes, de emberre nem. És ember sem fertőzhet.
Ellenben ha fertőzött ember nyunyurgatja az állatot, akkor a bundáján hazaviheti a vírust.
Ti nem láttátok a hírekbe tavasszal, hogy állatkertbe nagymacskák fertőződtek egy ott dolgozótól koronavírussal? Én is meglepődtem, mivel a betegség zoonózis, magyarán állatról emberre terjedő, de az állatkerti esetnél már fordított zoonózis volt.
A zoonózis azt jelenti, hogy állatról emberre terjed, de fordítva nem.
De az állatkerti eset kapcsán nem csupán zoonózisról van szó, hanem fordított zoonózisról is, mivel embertől kapták el a nagymacskák a korona vírust.
Gondoltam kifejtem jobban, amit röviden írtam, 3-as vagyok.
Régen a SARS vírus nem volt veszélyes emberre, ugyanis ez a vírus csak a hüllőkre volt veszélyes, magyarán a SARS nevezetű vírus hüllők betegsége.
Pedig benne volt a híradóban.
Amúgy régen a H1N1 vírusnál is volt fordított zoonózis, csak nem nagy számban, magyarán az ilyen esetek elenyésznek a hírekben az emberek figyelme előtt.
Itt a hírek, bár nincs bizonyíték rá, hogy fordított zoonózisról volt szó, de feltételezték, hogy az egyik fertőződött alkalmazottól kapták el a nagymacskák, azóta nem írtak az esetről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!