Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogy működik a cicavásárlás a...

Hogy működik a cicavásárlás a tenyésztőknél?

Figyelt kérdés

Pár év múlva szeretnék egy ilyen cicát :)

Természetesen tenyésztőtől.

Mindenképp ivartalanítva lesz :)

Nincs semmiféle elvárásom a cica színét és nemét illetően (van egyáltalán bármiféle különbség a kandúrok és a lánycicák között ennél a fajtánál? Mert tudom, hogy általánosságban egyedfüggő a dolog)

Egyedül csak annyi, hogy bújós, barátságos legyen (bár szerintem a legtöbb tenyésztő cicája ilyen) és esetleg nyugisabb természetű :)

Hogy történik a cicaválasztás? Jelentkezési sorrend alapján, vagy ha valaki pl. ragaszkodik a fekete színű cicához, és egy fekete születik, akkor neki "félreteszik" őt?

(bocs a zavaros fogalmazásért :) )

Köszönöm!

2020. máj. 9. 14:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
86%

Nekünk két cicusunk is van tenyésztőtől, más-más fajta, más-más helyről. Az egyik tenyésztőt kiállításon ismertük meg, a másikat interneten. Legjobb döntés volt, csodaszép, bűbájos, jó természetű, jólnevelt, makkegészséges cicusokkal bővülhetett a kis családunk ^.^

Ha eldöntötted, milyen fajtát szeretnél, szét lehet nézni cicakiállításon, ott ismerkedni, beszélgetni a tenyésztőkkel és cicáikkal , begyűjtve akár több névjegyet is; vagy ha épp nincs akkortájt kiállítás, akkor az interneten is meg lehet keresni az adott fajta tenyésztőinek weboldalait (jófogás és társai lehetőleg kerülendők, ott inkább a szaporítók hirdetnek). Ha az ott leírt ismertetők, feltételek szimpatikusak és vállalhatók, valamint tetszenek a tenyészet cicái is, akkor telefonon vagy e-mailben felkeresed a tenyésztőt, bemutatkozol, elmondod, mik az elképzeléseid, milyen cicát szeretnél, hogyan tartanád, van-e már cicás tapasztalatod, a tenyésztő is elmondja a pontos tudnivalókat az adott cicafajtáról, a feltételeket (benti tartás, ivartalanítási kötelezettség, stb.), küld szerződésmintát, később személyes találkozóra is el lehet menni a tenyészetbe megismerkedni a kiszemelt cicával, valamint magával a tenyésztővel, a hellyel és akár a többi cicussal is, hogy lásd, hogyan, milyen körülmények között élnek, nevelkednek. Foglalót vagy már ezelőtt, vagy a látogatáskor, vagy nem sokkal utána szokás letenni, innentől már csak meg kell várni, hogy a kicsi megkapja az oltásait, a féreghajtót, a chipet, és elérje a 12 hetes kort. Addig is nagyon izgalmas a levelezés a tenyésztővel, és várni a képeket, infókat a kiscica fejlődéséről. Ezalatt be lehet szerezni a cicafelszerelést, almot, tápot, cicabútort, játékokat, tálkákat, stb.

Amire figyelj

- egy fajtatiszta cica ára kb 100 000-től indul, ez alatt (főleg 50 000 vagy az alatti) cicák 99%-ban ellenőrizhetetlen származású, betegségekre nem szűrt cicák szaporítóktól (kivétel lehet a kicsit idősebb és/vagy színhibás, esetleg tenyésztésből kivont cicák, akiket sokszor jelképesnek számító összegért is odaadnak, de nem akárkinek!)

- a törzskönyv az jár egy fajtatiszta cica mellé, párezer forint kiállíttatni, így a törzskönyv nélkül 40 000, törzskönyvvel 120 000 minimum gyanús

- szerződés nélkül tilos belemenni bármibe! Mindkét felet védi, tiszta helyzetet teremt.

- tenyésztő 12 hetes kor alatt nem adja oda a cicát, ennyi idő kell neki, hogy a cicus szocializációja teljesen lezáruljon, és tényleg probléma nélkül elválasztható legyen a mamitól, tesóktól

- oltások, chip, parazitamentesítés, tesztek (FIV, FELV, FIp; valamint legalább a cicaszülőknek genetikai tesztek bizonyos örökletes betegségekre) valamint 1 vagy 2 éves egészségügyi garancia alap, ezekhez ragaszkodj!

- ivartalanítás vagy ivartalanítási kötelezettség nélkül nem kapsz házikedvencnek (=nem tenyésztési, nem kiállítási célra) cicát, ha erről szó sem esik, az minimum gyanús

- egy becsületes tenyésztőt nagyon is érdekli, mi lesz a cicái sorsa, szívesen megmutatja a cicáit, a tenyészetet a komoly érdeklődőknek/vevőknek (nem egy parkolóban adja oda a cicákat 2 perc alatt), később is lehet hozzá tanácsért fordulni és szívesen segít, valamint ki szokta kötni, hogy menhelyre nem kerülhet a cica, és ha új gazdit kell neki keresni, arról tudnia kell, sőt, akár vissza is veszi és keres neki, ha nincs más megoldás). Nyilván nem fog zaklatni kapcsolattartás címén, de általában szívesen veszi, ha évi 1-2x ráírsz, néha küldesz képet, jelzed, hogy jól van a cicus.

Nagyjából ennyi, nagyon boldog cicásodást előre is, nyugodtan írj akár provátban is, ha valamire még kíváncsi vagy :)

2020. máj. 10. 22:53
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

10-es: de, nagyon is. benne van a szerződésben. ha nem fogadod el, nem adja oda a macskát. a szerződést pedig kő keményen betartatják.

tudod, attól, hogy macska, vannak bizonyos feltételek.;) ha meg kiderül, hogy megszegted, simán feljelenthetnek, tenyésztő ismerősöm nyert is már pert gazdi ellen.

úgyhogy csak óvatosan.

2020. máj. 10. 23:10
 13/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2020. máj. 11. 06:23
 14/17 anonim ***** válasza:
37%
Én ugyan Istenmódban tartom a macskáimat (bentiek, prémium kaja, ivartalan mind, Oltások, stb...), az ivartalanítási kötelezettséggel totálisan egyet értek, meg minden felelős tartása vonatkozó dologgal. De hogy alá nem írnék papírt, ami a macska élete végéig kötelez a kapcsolattartásra, az egészen biztos. (oké, nekem csak "nyomi" keverék házimacskáim vannak....)
2020. máj. 11. 21:24
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó:

A legtöbb menhely is ezt csinálja. Én megértem, engem is érdekelne, hogy mi lenne a nálunk született kicsikkel. Plusz egy tenyésztőnek fontos tudnia, hogy milyenek lesznek a cicák, melyik páros a legjobb, meddig élnek a cicák, milyen betegségük lesz.. Kell a tenyésztői munkához.

Én pont olyan tenyésztőtől nem hoznék cicát, aki ilyet nem ír le a szerződésbe. Nekem ez olyan, hogy "add a pénzt és a tiéd". Egy igazi tenyésztő nem a pénzért csinálja. :)

2020. máj. 12. 08:46
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Igen, abban is van valami, amit ísz, utolsó.

Ettől függetlenül nekem nyűg lenne, hogy tizenévig szerződéssel fenyegetve szolgáltassak adatot.

2020. máj. 12. 09:14
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Igazából ha a tenyésztő tényleg szereti az állatait ezt megérzed és akaratlanul is fogsz kajd neki egy két képet lőni hogy nézze már milyen aranyos az általa tenyésztett gombóca és hogy milyen kis rosszcsont.

Meg ha rád ír esetleg akkor se parancsba fogja kiadni hogy na most kuldj képet is infót. Hanem csak érdeklődik hogy vagytok, a cica hogy van. Jol viselkedik?

Kell neki egyébként is a visszajelzés mert ha valami nem úgy sül el a tenyésztésben lehet nem kicsiként derül ki hanem felnőttként.

Gondolok itt hiperaktívságra egy amugy nyugodt macska fajtánál.

Meg kell neki is a megerősítés hogy mivan a cicáival. Csak tenyészt és eladja őket vagy érdekli is őt mizu van velük.

Ha én tenyésztő lennék zavarna hogy ahogy kiteszik a cicák a lábukat a kapum soha többet nem hallanék róluk semmit.

2020. máj. 12. 09:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!