Macska törvény? Telken belül tartás?
Sokszor olvasom,hogy jogszabályt sért az akinek a macskája kint,vagy más telkén mászkál.
Van akinél ténylegesen be is vált a feljelentés? Pontosan milyen jogszabályra kell hivatkozni?
Az állatvédelmi törvény 5§ első bekezdésére gondolok,viszont nekem rendőr mondta,hogy nincs olyan törvény ami miatt kötelezni lehet a gazdát a telken belül tartására. Az én életemet is megkeseríti pár ilyen macska.
Nem kutya nem lehet ki kötni. Miért fáj neked ha átmegy az udvaron?
Nincs törvény úgy tudom.
Más dolog egy saját macska és más 5 idegen macska. Hiába lenne saját az nem tartja távol.
De nem is ez volt a kérdésem.
Mindenhol azt olvasom,hogy jogszabályt sért jelenteni kell fel stb. De azt sehol,hogy mégis hogyan.
Azért érdekelne,hogy akik ezt javasolják tudnak e konkrét példát vagy csak tippelnek :)
Szerintem akihez járnak át macskák,kárt okozva azoknak nem kell mondani miért zavar.
1998. évi XXVIII. törvény
az állatok védelméről és kíméletéről *
5. § (1) * Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
(2) A megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
(3) * A szabadban tartott állatok számára - azok természetes viselkedését is figyelembe véve - biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.
(4) * Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani.
(5) * A gazdasági haszon céljából tartott állat tartása, szállítása és életének kioltása során előnyben kell részesíteni az állatkímélő technológiákat.
(6) * A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.
6: könnyű ide beírni bármit, meg törvényeket bemásolni.
De olyat még nem láttam, hogy valaki leírta volna, hogy beperelte a szomszédját és történt volna valami :)
Szóval ilyen tapasztalatokra ne igazán számíts itt.
Na és a macskát kedves hetes hogy akadályozod meg azon kívül h a házban tartod? Fára mászik, átugrik a kerítésen, megy az több km-t is.
Elzavarni tudja a kérdező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!