SOS! Macskám köhög! Mennyire sürgős az állatorvos?
Először 25-én délután kezdett köhögni, akkor csak két köhögés "sorozatot" volt (vagy legalább is ennyit vettem észre).
26-án nem vettem észre, hogy köhögött volna, viszont mos hajnalban sok köhögő szesszió volt, legalább 8, de mivel nem rég ébredtem fel el lehetett több is amíg aludtam.
Ezek a köhögés sorozatok kb. 5-15 másodperc hosszúak, egyet sikerült felvennem: [link]
(bocsi a dorombolásért a felvétel elején, nehéz volt a hangfelvétellel időzítenem).
Már több éve van nálam a macskám és még soha nem adott ki ilyen hangot régebben, a közérzete ezt leszámítva normális eddig, anyám szerint kicsit fáradékonynak tűnik de én nem vagyok benne biztos.
A "Mennyire sürgős" alatt azt értem, hogy legkorábban reggel 9-kor tudnám állatorvoshoz vinni, viszont akkor csak gyalog vagy tömegközlekedéssel, este viszont apám meg tudná oldani, hogy kocsival mennyünk, ami valószínűleg kevésbé lenne stresszes a cicának.
Legjobb esetben is szőrcsomót próbál felöklendezni. Az én macskám sem a pasztákat, sem a füvet nem eszi, hála az égnek egy évben kétszer jön rá az öklendezés (persze, hajnalban a fejem mellett).
Rosszabb esetben, lehet súlyosabb is. Én elvinném dokihoz, ha nem vagyok 100% biztos, más tünete (szem, orrváladékozás stb) nincs?
Nézd meg a fülét, hogy mennyire meleg belül. Ha nagyon, akkor iszonyú sürgős, mert a "köhögés" tüdőgyulladást jelent. Akkor taxi, de rögtön. Az enyémnek ez volt, kemény, és életveszélyes. Túlélte, még egy évet élt utána (16 évesen halt meg, macskamatuzsálemként.)
És semmi, de semmi köze sincs a koronavírushoz!
1-es, esetleg lehet szőrcsomó oldót venni külön boltban vagy az is csak állatorvosnál?
2-es, nem teljesen benti, általában naponta néhány órára kimegy. Tuti, hogy viszem orvoshoz ma csak nem vagyok biztos hogy ennyire sürgősen kell.
3-as orrváladék nincs de kicsit csipás a szeme, és most reggel nagyon sokat aludt
4-es most az előbb néztem meg, melegebb mint általában, viszem amint tudom
Bármelyik állatos boltban kapsz pasztát, malátapaszta néven keresd. Drága, de a GimCat az egyik legjobb (fressnapf, zooplus), nekünk a dokink is azt adja.
Fésülgesd gyakran, rengeteget segítesz neki. Tavasz van, vedlik, tapad a szőr a nyelvére, mikor mosakszik. Gyakori fésüléssel a vedlést is gyorsíthatod, meg a hulló szőrt is leszeded.
Nevelhetsz otthon macskafüvet, ha azt csócsálja, az is segít. Szintén bármely állatkereskedésben kapható, 300-800 átlagban, ha nem akarsz mellé puccos cserepet vagy ilyesmit.
Viszont ettől függetlenül én vinném dokihoz. Videó jobb lett volna, így hang alapján nem feltétlen a tipikus öklendezős köhögés.
A kocsit nyugodtan várd ki vele, ha más tünete nincs, akkor valószínű (most még) nem sos a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!