Miért nem eszik rendesen a macskám?
Sziasztok! Van egy 9 hónapos cicám. Mivel érzékeny a bolti macskakajákra, orvosi javaslatra nyers csirkemellet kap reggel és este. Mellette kap 80% hústartalmú száraz eledelt is. Abból szokott néhányat ropogtatni, de nagyon keveset. Azt vettem észre, mivel a jutalomfalatokat eszi és a stick is kedvenc, hogy unja a csirkemellet. Néha pulykával helyettesítem, kb 3 hetente kap májat is, szóval nem egysíkú az étrendje. Még a máj az elfogy, de a többit nem eszi. Se a csirkét se a pulykát. Mi mással válthatnám ki, hogy ne legyen unalmas? Van, hogy napi egyszer eszik kb 40 g csirkemellet de azt is nagy nehezen akarja csak. Néha trükközök, rászórom a jutifalatot a húsra, egy darabig használt is, de most már az sem ér semmit. Vékony, de nem kórosan. És látom rajta hogy enne, csak nem csirkét. Minden második adag beleszárad a tálkájába.. Lehet, csak napi egyszer kéne adnom neki enni? De az nagyon kevésnek tűnik. (Mikor bejött a járvány a csirkemell hiány miatt adtam neki rendes alutasakos kaját próbaként, ha csak az maradna, vajon hogy reagál rá. Hozzá sem nyúlt.)
Köszönöm előre is az ötleteket.
Feltételezem, hogy tudjátok mire érzékeny. Ha igen, akkor azt elkerülve választhatók neki nedves tápot. Ha valamely húsfajtára, akkor kerüljétek azt és vegyetek más állat húsából készültet (a leggyakrabban a baromfira szoktak allergiásak lenni, de nálatok a leírtak alapján nem ez a helyzet, ami jó hír, mert a legtöbb nedves táp csirke alapú.) Ha valamelyik adalékanyagra érzékeny, akkor is tudtok választani olyan prémium minőségű tápot, ami sem gabonát, sem színezéket, sem egyéb mesterséges adalékanyagokat/cukrot nem tartalmaz az élettanilag fontos összetevőkön túl (pl Taurina, cink, A-vitamin stb.)
A nedves tápoknak alapvetően 3 fajtáját fogod megtalálni:
1) húsfilé: ezek a legjobb minöségűek (és legdrágábbak) színhúsból, legtöbbször csirke vagy tonhal alappal
2) paté: ezek is magas húsarányú tápok, lehetnek szinte teljesen egynemű pástétomszerűek, de vagdalthús kinézetűek is
3) a szószos vagy aszpikos tápok: általában ezek a klasszik "bolti" alutasakos tápok, silány összetétellel, tele gabonával, cukorral stb. (de ebben a típusban is lehet találni jókat, a Fressnapf Real Nature családjának van ilyenje nagyon jó minőségben).
Egy szó mint száz: sztem van akkora kínálat mind mennyiségi, mind minőségi szinten nedves tápokból is, hogy találj olyat, amit a cicád is elfogad és szted is megfelelő minőségű akár online (zooplus, petissimo stb.), akár szakboltban (pl.: Fressnapf).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!