Tapasztalat alapján légyszives leírnátok a macska tartás előnyeit és hátrányait?
-
Ha szarik, büdös lesz a lakásban :D kaparófának használhatja a bútorokat, vagy az ajtót. Jelölgethet (ivartalanítás segít) Nem viheted közösségbe, mint egy kutyát. Almot kell venni neki.
+
Nem kell hozzá haza sietni, mint a kutyához. Nem kell naponta 3x sétáltatni, hóban, fagyban, kánikulában. Szabadabb az idő beosztásod mellette.
Van macskám és kutyám is.
Hám? Az minek?
Tényleg érdekel, az utcán akarod sétáltatni?
Előnyei, hogy szépséges, puha, kedves (legalábbis az enyémek ilyenek)és ha képes vagy elnyerni egy macska szeretetét, akkor megveregetheted a vállad, hogy jó gazdi vagy.
Hátrányai?
Élezi a karmát, fán, kárpiton, szőnyegen, tapétán.
Én más hátrányról nem tudok.
Ha panelban laksz, felejtsd el. Kertes házba való állat.
Előny:
-magátol elmegy elintézi a dolgát, nem kell sétáltatni (csak kiengeded a kertbe)
-odafekszik az ágyba hozzád
-dorombol
-az egerek és patkányok elkerülik a lakást
Hátrány:
-önfejű
-ha nincs kedve hozzád, oda se jön
-kezdetben megjelöli a lakhelyét (értsd: mindenhová odapiszkít, de csak 1x)
-ellopja a csirkecsontot a tányérodból, ha ott hagyod, és elfordulsz
-kihorgássza az aranyhalat az akváriumból
-a körmét a fotelon vagy függonyon élezi
-a szekrény tetejéről leveri a vázát
-annyira kíváncsi, hogy mindenhol ott lesz
-kaját kell neki venni rendszeresen
-oltani, féregteleníteni kell (pénzbe kerül)
A kaparófát felejtsétek el. Mindenki tudja, hogy kaparófa, csak a macska nem. Rá se fog nézni. Komolyan.
Mindenképp ki kell engedni. A macska természeténél fogva "kóborló, vadászó" élőlény. Egy bezárt lakásban rosszul fogja magát érezni.
Még egy dolog: éjszakai állat. Az enyém éjjel mindig világgá ment (kint sétált), és reggel hazajött enni, majd aludni.
És talán a legfontosabb:
Ez egy komoly döntés. Nem 10 nap, nem 2 hónap. Egy macsek, ha egészséges 10-12 évig is él. Azt mondják, és ez igaz inkább a helyhez ragaszkodik, mint az emberhez. A kutya az emberhez ragaszkodik.
Tehát, ha 5, 10, vagy bármennyi év múlva elköltözöl, elutazol nyaralni stb. akkor mi lesz vele?
-komoly és felelősség teljes döntés az állat tartás-
(azt már mondani sem akarom, hogy megbetegedhet, és akkor sok pénzbe kerölhet a gyógyítás) -tehát a kérdés: Megengedhetem-e magamnak az állatot?
Gondolom minden szempontot elmondtam
+: egy szeretetbomba, mindennél jobb, amikor vár téged haza, és dorombol amikor meglát. Gyönyörűek és elképesztően cukik.
-: az enyém nagyon hisztis tud lenni ha valami nem az ő elképzelései szerint történik. Éjszakai állat, hajnali 5-6-kor már kelés van, mert akkor van játszhatnékja. A bioritmusomat kukáztam már egy ideje.
Nekem nem teszi tönkre a bútorokat, használja a kaparófát, azonnal szobatiszta volt, és soha nem jelölt sehova. Fedett alomtálcát használunk, soha semmilyen rossz szagot nem éreztem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!