Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Szerintetek mitől "kattanhat...

Szerintetek mitől "kattanhat be" egy 18 éves mén akivel eddig soha nem volt probléma?

Figyelt kérdés
11 éve van meg a ló, eddig soha nem volt gond vele, egy rossz mozdulata nem volt ültek rajta barátaim gyerekei, meg 60 éves anyukám is, igazi bújos lovacska amióta hozzám került. Két éve egy magánháznál van (előtte lovardában volt szintén problémamentesen) egy póni kancával és egy herélttel (természetesen külön karámozva, nem tudnak összeszagolni ,stb).Utoljára két hónapja lovagoltam, de külföldre kellett mennem, ezért most kimarad egy hosszabb időszak (többször is volt már ilyen).Pár hete rámírt a tulaj, hogy a ló szemtelen, csipked, ágaskodik, rohan a karámba, elrántja....Tegnap volt csak először alkalmam kimenni hát tényleg alig ismertem a lovamra.Tiszta idegbeteg, szemtelen, a körmöléshez is úgy kellett "lebírkózni".A tulaj semmi extra történésről nem tud (esetleg kiszabadul, bejutott a kancához). Mi történhetett? Ráültettek valakit aki megijesztette/goromba volt? Kiszabadult? Szerintem van valami amit nem vall be, vagy talán ő sem tud róla. Nem gondolom,hogy egy 18 éves ló csak úgy magától meghülyül.Mit csináljak?

2019. máj. 22. 15:12
1 2
 1/11 anonim válasza:
67%
Ha van hosszabb időd próbáld meg átlovagolni van olyan hogyha a lovon hosszabb ideig nem lovagol senki akkor elkanászodik vagy az is lehet hogy túl sok abrakot vagy lucernát kapott
2019. máj. 22. 15:57
 2/11 anonim ***** válasza:
61%

Biztos hogy történt vele valami durva dolog.Csak neked hazudnak.

Szerencsétlen állat issza meg a levét annak, hogy össze-vissza van rakosgatva, nincs neki egy fix gazdája,aki mindig egyformán kezeli, hanem hol itt van, hol ezzel a lóval, hol azzal, hol ez eteti, hol meg más.

Így nem lehet állatot tartani.Nekik fix kötődési pontok kellenek, egyforma jó bánásmód.Állandó otthon.

Aki ezt nem tudja biztosítani egy lónak, ne tartson lovat azért, hogy ez legyen a vége.

Írom ezt úgy, hogy van két 18 és 17 éves lovam, csikókoruktól egy helyen nálam.1-2 napnál tovább nem hagyom őket senkire, akire 1-2 nap bízom ha muszály, maximálisan mindent úgy csinál mint én.

Jó lenne tudni, mi történt vele, így csak találgatni lehet és orvosolni is nehéz a problémát, főleg meg ha ugyanott fog a ló maradni, ahol érte a negatív hatás.

2019. máj. 22. 17:06
 3/11 A kérdező kommentje:
Utolso,bocs,hogy nem tudom felvinni a 8. emeleti lakásba a lovat...A 11 év alatt amiota nálam van ez 1 alkalommal költözött, mert megszünt a lovarda ahol tartottam.Szerintem más lovak sokkal többször cserélnek gazdat/bértartó helyet.Köszi a “roppant hasznos” tanácsot.
2019. máj. 22. 17:17
 4/11 anonim ***** válasza:
75%

Nincs valamilyen egészségügyi gondja esetleg? Nézesd neg dokival! Ha biztos nincs baja akkor lehet a viselkedését kezelni. (Akàr a patájàba állt egy szög és most érzékeny neki, vagy a fogait kéne már megreszelni, stb. De akár egy hosszabb lefolyású betegség tünetei is jelentkezhetnek hirtelen!)

Ha nincs eü. baja akkor nagy rá az esély hogy tettek vele valamit. Csak úgy nem kattannak be a lovak.

2019. máj. 22. 18:34
 5/11 anonim ***** válasza:
36%

"Utolso,bocs,hogy nem tudom felvinni a 8. emeleti lakásba a lovat..."

Szerintem olvasd át még egyszer a válaszát, mert semmi olyasmit nem írt, hogy fel kéne vinned bárhova is. Azt írta, hogy ha állandóan össze-vissza passzolgatod, akkor egyáltalán ne tarts lovat, vagy csak ne passzolgasd.

2019. máj. 22. 18:45
 6/11 A kérdező kommentje:
Ha 11 év alatt elviszem 1x az ide-oda passzolgatás?Na ne, komolytalanok vagytok
2019. máj. 22. 18:49
 7/11 anonim ***** válasza:
75%
Nagy osszegben mernek ra fogadni, hogy hazudik, akinel tartod. Szinte biztosra veszem, hogy vagy megvertek, vagy ossze-vissza foglalkoztak vele, vagy felultek ra. Valamit biztosan csinaltak vele, mert ugy gondoltak, ugyse jossz ra, de visszanyalt a fagyi...
2019. máj. 22. 21:55
 8/11 anonim ***** válasza:
81%

Sokan nem otthon tartanak lovat, hanem bértartásban.A bértartott lovak általában jóval gyakrabban költöznek mint a kérdezőé. Arról nem is beszélve, hogy ennyi idő alatt a legtöbb ló többször gazdát cserél.Nehogy már még ő legyen a felelőtlen állattartó, mert miért is..?Nem mindig lehet előre kiszúrni, ha a bértartó hely nem megfelelő, és akkor odébb kell állni a lóval. Szörnyű, hogy ezen az oldalon már nem érdemes kérdezni, mert csak az oltást kapja az ember, de értelmes választ nem...

De, hogy a kérdésre is válaszoljak: szerintem is történt valami amit a tanyatulaj nem mond el. Ha 2 éve ott a ló és eddig nem volt konfliktus, illetve máskor is volt rá példa, hogy hetekig nem volt lovagolva akkor az sem lehet indok. Szerintem nem direkt bántották, hanem véletlen történt valami (én sajnos arra tippelnék, hogy valahogy kiszabadult és hetyegett a kancával) és nem merik neked megmondani. Próbáld meg kiszedni belőlük, mert nem változik meg csakúgy egy ló egyik napról a másikra 18 évesen, még egy mén sem ha eddig problémamentes volt.

2019. máj. 23. 11:19
 9/11 anonim ***** válasza:
19%

Hát elég baj az egy lónak, hogy gyakran költözik, gyakran változnak a gondozói.Azt se tudja, kihez kötődjön.Nehogy már ez normális dolog legyen!Mint egy tárgyat, úgy kezelik egyesek.Minden gondozó másképp bánik vele, és most nem részletezem, mert látok rá elég példát.

Aki így tartja, utána ne csodálkozzon.Nehéz helyrehozni, nem is igazán ért hozzá senki, főleg meg ha azt se tudják, mitől lett ilyen.

Nagyon sok kellett ahhoz hogy ilyen idegbeteg lett.

Aki bérbeadja, legalább arról tájékozódna, hova adja, hogy bánnak majd ott vele.

2019. máj. 23. 12:05
 10/11 anonim ***** válasza:
76%
67%-os látom te csak fújod a magadét...Akkor szerinted mindenki vegyen csikót, de azt is csak akkor, ha haza tudja vinni és tutibiztos ott is fogja tartani 25-30 évig?Elég életszerűtlen. Persze vegyen csikót az egyszerű hobbilovas is ne egy tapasztalt 7-8 éves lovat,mert juj-jajj ki tudja hány gazdája volt előtte a lónak, és hányszor változott a gondozója? Egyébként a gondozó akkor is változik, ha új lovászt vesznek fel (mivel nem megbecsült és alulfizetett szakma a legtöbb helyen nagy a fluktuáció), ez is olyan dolog ami kivédhetetlen. Szóval nem tudod megnézni, hová adod bérbe, mert lehet az adott helyen x évig minden rendben volt aztán megváltozik a személyzet, a körülmények, stb...
2019. máj. 23. 12:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!