Nem kepes magallni egyelyben felszallasnal. Mit tegyek?
Angol teliverem van, de csodak csodajara nagyon nyugodt. Nagyon nehezen lehet felszallni ra, de olyan szinten h megfogom a szarat es mar megy. Talalkoztam mar olyan lovakkal, h ahogy fent ultem a nyeregben mar ment (persze lepesben) de ő.... csak 2 emberesen lehet vele felszallni ( ugy ertem h ha egyvalaki felszeretne ra ulni akk kell egy 2. Ember is) ezt valahogy nem lehet neki ,,megtanitani”?
A masik: hatso labait amikor kiszeretnem pucolni akk behuzza maga ala, mintha rugni akarna de aztan vegul ,,elengedi” ugymond. Am az utobbi idokben ez rosszabbodott. Mar odaaig jutott, h nem is adja fel, vagy hogyha feladja akkot levagja a foldre egybol.
Koszonom elore is a valaszokat
Felszállás: rá kell kapatni a jutalomfalatra, az nálunk még mindnél bejött. Először a második embernél legyen, ő a jobb oldalon áll, nyilván, felmutatja a falatot, a ló odahajtja a fejét (ha el is lép, akkor alád lép), és ha fent vagy, megeheti. Tizedpillanatok alatt értik meg a játék menetét. :)
Pata: biztos, hogy nincs fájdalma? Ha nincs, akkor rossz szokás. Markold meg rendesen, és ne engedj belőle. Figyelj azért, fel ne rúgjon! Csak veled csinálja, vagy a kováccsal is? Vele nem volt valami összeveszése?
Áhh ilyen nincs. Ha ellép visszavezeted a kiinduló helyre. És ezt annyiszor, ahányszor megcsinálja. Ha megáll, jutalmazás. Ez egy türelem játék. Ha 1 óra kell, hogy fel tudj ülni, akkor 1 óra.
A lábát se hagyd rá. Konkrétan nem tisztel a lovad.
Láb, pata vagy csípőfájdalomból is adódhat hogy nem adja fel a lábát. Először nézesd meg.
Viszont ha nincs gond akkor is lehet több oka. Ha felveszed a lábát és elhúzza akkor te mindenáron meg akarod neki tartani? Mert attól csak bepánikol a ló. Aztán elrántja (persze ő az erősebb is sikerül neki) és rájön hogy akkor jól jár, mert megszabadul a “ragadozótól” aki elkapta a lábát + arra is rájön hogy erősebb nálad. Egyre többet el fogja rángatni, mert ez neki egy pozitív megerősítés. Ha elrántja akkor leteheti és “biztonságban” van.
Kezd el a lábfelvetétel előről, mintha egy csikónak tanítanád (de ne az “elkapom és nem eresztem” módszerrel!).
A felszállás is adódhat egészségügyi problémából. Ha fel akarsz szálni akkor extra terhelés éri a ló bal felét és ha eleve fáj a háta vagy a lábai akkor ez nagyon fájdalma tud nekik lenni. El fog lépni majd később szinte menekülni a felszállás elől. A nyereg is nyomhatja vagy más felszerelés is kényelmetlen lehet neki. Ezeket is ellenőrízd le.
Ha minden rendben vele egészségügyileg akkor el lehet kezdeni foglalkozni magával a problémával. Viszont ez se az legyen, hogy valaki tépi a ló száját, amíg te gyorsan felpattansz aztán kilő a ló. Ezt is el kell kezdeni az alapoktól, hogy a ló lelkileg is nyugodt legyen a felszállás alatt (ezáltal pedig magától álljon meg), ne pedig erőszakkal legyen megállitva vagy csak jutalomfalattal működjön.
Eloszor is: koszonom a valaszokat! :)
Egeszsegugyi problemaja nincs a lovamnak, altalaban megbezetjuk az allatorvossal minden evben meghogyha ugy tunik h minden rendben van vele.
Felszallasnal mindig ellenterhel nekem vki
Es ezt elegge erdekesnek tartom h attol meg h behuzza maga ala a lovam a labat ebbol egybol azt lehet kovetkeztetni h nem tisztel......
Mindig kipucolom neki, es amikor idehoztuk mar akkor is igy adta fel. Igazabol par masodperc utan mar odaadja ugymond a labat, csak nemertem h miert csinalja ezt.
Megegyszer ezer koszonet;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!