Felszállásnál, már amikor emelem a lábam, elindul a ló. Hogy taníthatnám meg vele, hogy álljon egy helyben?
úgy, hogy nem hagyod rá. ezt gyakorolni kell. addig nem szállsz fel, amíg ellép. visszaállítod oda, ahonnan ellépett és újrakezded. és ezt addig, amíg ellép. ha első alkalommal ez 50 perc, akkor ezt 50 percig kell csinálni. annak semmi értelme, hogy 5x megpróbálod, majd megunod és mégis felszállsz rá, mert akkor legközelebb is el fog lépni.
aztán következő lovaglásnál megint. és megint. változó, hogy milyen hamar tanulják meg, de pár alkalom után megtanulják. csak kitartónak kell lenni!
Akár össze is kötheted valamivel és az később is hasznos lehet. Általában egy rövid füttyszó a legegyszerűbb. A szárakat megtartod annyira, hogy meglegyen a kontakt, ha felszállásnál ellép vagy elindulna enyhén megfeszíted a szárakat és füttyentesz egyet. Egy pár alkalom után összekötik, hogy mit is kell csinálniuk.
Másik variáció, hogy karámban vagy fedelesben a sarokba állítod és te leszel a 3. "fal". Így nem tud hova elindulni.
Mindig légy következetes és türelmes, még csak véletlenül se ránts bele a szájába, ha hosszabb idő után sem sikerül.
Sok sikert!
Nekem az vált be hogy:
a pályán mentünk patanyomon körbe körbe volt a lovon egy kotofek es én sétáltam mellette es lazán fogtam a vezeto szárát. Sétáltunk sétáltunk. Aztán hatarozaottan hirtelen megallsz es a lónak is abban a pillanatbanmeg kall alnia ugy hogy neked tilos meghuznod a vezeto szárat vagy nem szabad a kezedet a lo ele tenned. Ha a lo megáll abban a pillanatban ahogy te is akkor nagy dicséret de nem kajával. Ha meg nem áll meg abban a pillanatban akkor a szügye ele állsz es hatralepteted . Aztán elindulsz határozottan ugy hogy a vezető szárát nem húzod meg es a lónak követ is kell teged. Aztán ezt ugy id meg lehet csinálni eh a kettes szint hogy leveszed a kotofeket a lotol es csak a vezeto szar log a nyakában.
ez szerintem hasznos.
vagy felszallasnal oda állsz a lóhoz es belarakod a lábad a kengyelbe es ellsp a lo akkor te abban a pillanat oda állsz ele es hatralepteted majd ujra próbálkozol ha megint megindul megint hatralepteted. Es igy tovább. Amig nem figyel rad es ha ugyi volt akkor dicsérd meg. 😊
sok sikert Nektek!
Én is a #7-es válaszoló módszerét alkalmaztam.
Szerintem ez a legjobb módszer!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!