Azt szeretnem megkerdezni, hogy egy csikot hany honapos koraban lehet levalasztani az anyjatol?
Na, ez viszont benne volt a cikkben. Egy fél éves csikó kb egy 5-6 éves gyerek szintjén van. Nyilván, ha magyarázat nélkül egyszercsak nincs mellette az anyja, az stressz, nem is kicsi. Főleg, hogy a természetben sokáig egy csapatban vannak akkor is, ha az anyja elküldi maga mellől, és új csikója lesz. De csak 2-4 éves korban szakad(hat) el a csoporttól. Nyilván a méneket előbb-utóbb elküldik, de a kancacsikót például csak egy másik mén tudja elvinni, őt nem küldenék el.
De nem egy helyen láttam, hogy szomszédos boxban vannak, alacsonyabb válaszfallal. Így megszokja, hogy külön van, de mégis ott az anyja, nem esik pánikba.
A csikó fejlődésétől is függ. Van amelyik önállóbb típus, van amelyik később válik le. Mint az embereknél. A 6 hónapos kor jó támpont. Én is sok csikóval dolgozom, de a fokozatos leválasztás híve vagyok. Így sem stresszmentes a leválasztás, de ha a kanca és a csikó is hozzászokik, hogy bizonyos időt egyedül töltenek el, vagy az új barátaikkal, úgy könnyebb ez az időszak számukra.
Megfigyeléseim szerint a csikónak csak jó új barátok kellenek,a kancával viszont sokat kell foglalkozni, hosszú ideig keresi a csikót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!