Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A lovardában minden lovon...

A lovardában minden lovon feszítő zabla lenne?

Figyelt kérdés
Nem rég váltottam lovardát és a mostani lovardában minden lónak olyan kantárja van, hogy alol az állánál van egy lánc és a zabla azon része amihez a szár van csatolva annak van ilyen három lyukas része lefele és a szár mindig a középsőbe van rakva.(amúgy a zabla maga egyszer tört) Az előző lovardában nem volt se lánc se ilyen fura zabla. Én még elég kezdő vagyok és még nem vagyok ezzel tisztában, hogy milyen a feszítő tabla, ez minek kell minden lóra és az előző lovardában miért nem kellett , mi a szerepe?

2018. okt. 10. 21:00
 1/2 anonim ***** válasza:
67%
Díjlovasokon, ugrókon kívül nemigen célszerű a használata. Intenzívebb hatást fejt ki, gyorsabban, hamarabb átmennek a lovon a lovas felvételei a másodperc tört része alatt. Ez az ugrópályán, díjlovaglásnál esetleg egy sorozatugrásváltás közben jó lehet, ám iskolalovagláshoz, hobbira felesleges és kártékony. A buta magyar parasztok előszeretettel használják elrohanós lovakhoz is mert azt hiszik ha letépik a ló fejét egy ajtókilinccsel a szájában akkor az megfog állni..
2018. okt. 10. 21:22
 2/2 anonim ***** válasza:
79%
Ezt Pessoa-zablának hívják, a feszítő nincs megtörve, és nem három karikája van, hanem a "szár" alsó részén egy, ahova a szárat csatolod. Iskolalovaknak én is feleslegesnek tartom, ez valóban csak olyan lovaknak kell, akinél alkalmasint elkel a vészfék. De ott sem lánccal, az kezdő kezébe nem való (egy rossz rántás miatt a zabla és a lánc egymásnak feszülhet, komoly károkat okozhat a ló ínyében, állkapocs-csontjában), hanem csak az átkötőszíjjal (két karika között kis bőrszíj, ide csatolod a szárat). Én nem tudom, lehet, hogy a mi lovaink extra jól neveltek, de itt a nagypályás díjlovakon kívül (egy szint felett kötelező a nagykantár) tök jól elmegy mindenki a sima csikózablával...
2018. okt. 10. 21:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!