Mivel védekeztek nyáron a bogarak, bögjök ellen?
Több spray-t, kencét is kipróbáltam a lóra, de minden csak addig tartott, amíg meg nem izzadt. Most elkezdtem fokhagymaport etetni vele, talán ez segít tartósabbá tenni ezeket a riasztókat. Ti mit használtok? Mi vált be? Melyik márka melyik terméke, amit jónak találtok? Esetleg van valakinek valami házilag összeállítható receptje is?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Nekem igazából semmi nem vált be a legyek/bögölyök ellen. Nincs olyan, hogy no, ezt rárakom a lóra, aztán egy hónapig nem szállják.
Ami bejött, az a maximális tisztaság és a megfelelő trágyakezelés. A legelőről/karámból is gyakorta leszedni a trágyát, és nem az istálló mögött egy halomban hagyni rohadni.
Ezen túl minden nyár elején istálló teljes takarítása, meszeléssel együtt. Ami még valamennyire bejött, az a fal lefújása almaecetes vízzel, annak valahogy nem bírják a szagát, de csak pár napig hatásos.
A lovat neostomosanos vízzel lemosni is használ, AMÍG meg nem izzad, vagy nincs fürdetve. Ugyanez igaz sajna a lovasboltos spray-kre is, csak azok meg még jó drágák is.
Mi azt csináljuk, hogy napközbenre teszünk a lóra légytakarót, meg légysallangot, és kora reggel lovagolunk. Akkor még nincsenek annyian.
Kedves Első!
Köszönöm, hogy felhívtad figyelmem a helyesírási hibámra, ma is megjegyeztem valamit! Ment a zöld kéz rá, bár örültem volna, ha a kérdéssel kapcsolatban is lettek volna hasonlóan elmés megjegyzéseid, mert nagyon értelmes embernek tűnsz, meghallgattalak volna.
Kedves Második!
Köszönöm az ötleteket. Istállónk, trágyatárolásunk megfelelő, ráadásul csak két ló van, úgyhogy nincs is olyan nagy mennyiségű trágya. Ami gond, hogy a telkünlet csak egy szorgalmi út választja el a halastótól, ahol aztán zsákszám élnek a dögök. Sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, így a kenegetés, spray-zés marad a megoldás. Én is azt tapasztaltam, hogy minden csak addig tart, amíg a ló meg nem izzad. Ráadásul a munkabeosztásom is rossz, fél 6-tól dolgozok fél 2-ig, így lovagolni csak délután, meleg esetén este van lehetőségünk. Légytakarós lovaglást szeretnénk még kipróbálni, de nem tudom, mennyire fogják díjazni a lovak. Almaecetes fürdetésen gondolkoztunk még.
Azért írtam ezt az egy hónapos dolgot, mert kutyára pl. van olyan, hogy rácseppentesz, és egy hónapig békén hagyják a kullancsok, bolhák.
Sokat gondolkodtam azon, hogy miért nincs lóra... Sokkal nagyobb a testtömegük, és aránytalanul drága lenne? Vagy vajon miért?
Mi nem lovagoltunk úgy, hogy fenn volt a légytakaró, mert felénk erdős, bozótos helyeken kell átmenni, s mint az előttem szóló írta, valószínűleg tönkremenne. Ezzel együtt a légysallangot szerintem nyugodtan rajta lehet hagyni bármilyen terepen.
Próbáld meg az almaecetet, nálunk arra bevált, hogy vízzel keverve háti permetezővel kifújom a falra, a kicsit pár napig távol tartja őket. A lóra én azért nem használtam, mert nagyon nem bírom a szagát, s főleg ha a ló kicsit felhevül, a lószaggal keverve szó szerint rosszul vagyok tőle.
Amúgy egy lovaglásnyit kibírnak a lovasbolti szóróflakonos szerek, csak én nagyon drágállom, hamar elfogy, mivel minden lovaglás előtt fújni kellene...
(második voltam)
A waldhausen-nek van valami bio-csodája, azt lehet kapni 5 literes üvegben is, nekünk az elég szokott lenni egy-egy lovaglásra. Meg karámban maszk, nyereg alatt fülvédő sapi. De láttam olyat is, aki simán ráhúzta a maszkot a kantárra.
Van valami sörényre csepegtethető lé a lovaknak is, de nem nagyon lehet találkozni vele. Meg a mi állatorvosunk eléggé húzta a száját rá.
Hát igen, ez a gond nálunk is, hogy egészségre ártalmas szereket nem nagyon szeretnék. Fülvédő van, karámba légytakaró, de én is a leírt terepen szétszaggatja dologtól tartok. Elsősorban a hasa alatt jelent gondot mindkét lónál, oda viszont a takaró sem ér le. Többször mentünk már úgy, hogy nagy leveles ágat törtünk, azzal legyezgettük őket, de úgy mindent lehet, csak lovagolni nem. Sajnos a környékbeli adottságok a maguk szépsége ellenére nem a legideálisabbak.
Köszönöm mindenkinek a választ, ment a zöld kéz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!