Miert nem szabad konnyu ugetesbol beugratni vagtaba a lovat?
Sokan azt mondjak nem szabad (azt nem mondjak hogy miert), sokan meg ha ugy konnyebb akkor ugy ugrassa be az ember..
Akkor most melyik? Valami baleset/baj tortenhet belole?
Nem arról van szó igazából, hogy nem szabad, csak a ló által értelmezhető, megfelelő korrekt jelzés a vágtabeugratás előtt egy félfelvétel, amihez egy-két ütem erejéig le kell ülni, hogy hatása is legyen. Kb mintha azt mondanád a lónak, hogy figyi, figyi, kérni fogok valamit... vágtázzunk! Nyilván fel lehet gyorsítani könnyű ügetésben, és be lehet rugdalni a lovat vágtába, de ez egyrészt csúnyább megoldás, másrészt igényli a ló birkatürelmét is.
Félfelvétel: ritmus, ütem, sebesség nem változik (csizma marad, hajt), de derékkal (emiatt kell leülni) és szárral kicsit megtartod, "összenyomod a rugót", és onnan külső csizma adja a jelet, beemeled vágtába. Ebből a félfelvételből néhány ütem tényleg elég a rutinos lovaknál. Sokszor meg sem várják a csizmát, ennyiből is tudják, hogy mi fog következni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!