Le tudnátok írni minden fontos dolgot/tanácsot első lóval kapcsolatban?
Nagyon fontos, hogy valaki legyen, aki - azon túl, hogy segít a neked megfelelő ló kiválasztásában - a továbbiakban is folyamatosan tudjon segíteni.
Hogy, miben, hogyan és mennyire kell segíteni neked, az nagyban függ a lótól és a céljaidtól, de szerintem biztos szükség van valaki hozzáértő, könnyen elérhető, segítőkész személyre.
Ez a személy az én esetében a lovardában dolgozik, ő az akinél továbbra is tanulok lovagolni - és nem csak a saját lovamon(!).
Ez utóbbi dologra, tehát további lovasleckék vételére, jó szánni időt és pénzt. Néha erre a bértartásra készülők nem gondolnak, pedig nagyon hasznos - sokszor elengedhetetlen -, hogy bizonyos rendszerességgel bértartó lovas és a bértartott ló is szakértő oktatásban részesüljön.
A költségek közül tapasztalatom szerint a legjelentősebb a havi bérleti díj és a további lovas órák finanszírozása.
Persze a patkolás, féregtelenítés és a váratlan helyzetben kihívandó állatorvos is kiadás, de ezt a részét nem dramatizálnám túl.
Ha versenyzel - ezt csak másoktól tudom, mert én ezt nem teszem -, akkor az is nyilván komoly tétel (de nem mindenki akar versenyezni).
Ha a szüleid tudják vállalni a bértartást, akkor adott esetben ilyen egyéb kiadásokba is be fognak segíteni.
Nekem volt, hogy súlyosan megsérült a lovam, de nem a váratlan pénzkiadás volt a legnagyobb gond, hanem a megfelelő állatorvost megtalálni, aztán a gyógyulás időszakában a napi kezelést - ami nem szorosan vett állatorvosi feladat volt - megoldani. Nekem ebben is a lovardában dolgozók segítettek, bár nem volt szerződés szerinti kötelességük.
A költségeknél is fontosabb kérdés az, hogy milyen sűrűn jutsz el a lovardába. Én kb. heti 4-5 nap jutok el. Ha nem megyek, akkor is foglalkoznak a lovammal (ez, illetve ennek költség vonzata a bértartáshoz kapcsolódóan megegyezés tárgya lehet).
A lovak ott szabadban, karámban vannak nappal, tudnak futkározni kedvükre.
Több napra általában nem utazom el, de nem kényszerből, hanem mert pont ezt a lovazós életformát választottam azzal, hogy lovam lett.
Ha tehát van benned elszántság, adott havonta kb. 60-90 ezer forint e célra mozgósítható anyagi háttér és van hosszú távon segítő szakember melletted, akkor - tapasztalatom szerint - jól tud működni a dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!