Nem megy a vágta. (? )
Szia!
Nem tudom hogy mondták-e, (szerintem segíthet) hogy képzeld el hogy nehéz vagy, és nem tud kipattintani a ló a nyeregből.
Eleinte én inkább szorítottam, később úgy lett egyszerűbb hogy ellazultam. Amikor már így valamennyire stabilabban ültem akkor próbáltam figyelni arra, hogy a térdemmel jobban tartsam magam.
Vágta kiülése: belső csípődet kicsit told előre, viszont a vállaiddal fordulj befelé. Maradj laza, de nekem pl az bevált és a lábaimat is "Lenyugtatta", hogy ha szorítottam a térdemmel (no meg nem rohant a ló :D )
Vágtabeugratás:
1. előkészítés: belső állítás (külső szárat fontos megtartani), belső csípő előre, vállak befele, külső csizma hátra (természetesen ezek előtt félfelvétel, vagyis meghúzod a derekad, megmozdítod a szárat)
2. maga a beugratás: belső csizma + derék megtol (külső csizma marad hátul), szárak engednek (belső szárat különösen fontos a beugratás pillanatában akár belöttyinteni)
Persze nem feltétlen kell full precízen csinálni, de pl az esetemben eléégggéé nehezen ugrik be bal kézen helyes lábra a kedvenc pacim, szóval próbálom mindig a legprecízebben csinálni :)
Azt nem értem, hogy az oktatód ezeket miért nem mondja, vagy miért nem vele beszéled meg ezt?
A lovasaimat mindig megkérdezem, hogy mi az ami nem megy vagy van-e valami kérdésük, mert én is megtanultam valahogy és ismerem a problémájukat. Ha valakinek nem megy valami, akkor azt megbeszéljük, kigyakoroljuk, ha kell akkor futószáron csináljuk.
Ha pattogsz, arra a megoldás a kengyel nélküli lovaglás és az ellazulás, ahogy a tanügetéshez is laza derék kell, úgy a vágtához is. Amúgy a vágta olyan, mintha egy hintát hajtanál, jó mélyen ülj bele a nyeregbe, lazíts és hagyd, hogy a derekad vigye a ló mozgása. Ha ez probléma szabadon, akkor kérd meg az oktatódat, hogy csináljátok futószáron, ott nem kell irányítanod, csak csukd be kicsit a szemed és koncentrálj a mozgásra.
Személyes (de biztos vagyok benne, hogy nem csak az én) tapasztalatom, hogy szorítani semmiképpen sem jó. A "nagyon" ellazulás helyett inkább valami rugalmas, puha együtt mozgás kellene.
A beugratásra valóban "rá kell érezni", mert amit az oktató mond, hogy csináld, amit itt fentebb is olvasol, hogy mi, mi után következzék..., hát azt szinte egyszerre, gondolkodás nélkül, rá-érzéssel tudod majd megcsinálni. Csak sok türelem, idő, gyakorlás kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!