Van itt olyan aki a saját lován tanult meg lovagolni?
Na várj.
Jól értem, hogy akkor elfordulsz minden szakértő segítségtől, veszel egy lovat és azon akarsz megtanulni saját magadtól mindent?
Így én ezt a saját érdekedben nem csinálnám, még ha veszel is saját lovat, akkor is fogadj fel egy edzőt (ha telik lóra, akkor arra is biztosan futja). A saját és ló biztonsága érdekében is!
A kérdésedre válaszolva: Ilyet nem. Olyat többet is, -sőt ha egyszer majd én is megengedhetem magam, tuti ezt fogom csinálni-, vett magának egy, a saját céljainak megfelelő, pengén belovagolt lovat, felfogadott egy referenciás, versenymúltú edzőt, aztán olyan tempóban haladt és azt gyakorolta, ami neki megfelelt.
Ezt így nem szabad.
Első ok: előbb utóbb kórházba kerülsz
Második: felveszel egy csomó hibát
Harmadik: az eddig jól működő ló is felvesz egy csomó hibát
Negyedik: fejedre nő és durva dolgok lehetnek
Lovat csak úgy szabad venni, ha mind három jármódban biztosan tudsz lovagolni, Illetve szinten tudod tartani a ló tudását, de a legjobb, ha hozzá is tudsz adni (lásd, mikor nem utánad kell helyre rakni a lovat, hanem te tudod már mások után) Ha ez a tudás nincs meg vagy nincs egy jó edződ, akkor abbol komoly problémák lehetnek, amiket már fent vázoltam.
Én anno úgy tanultam lovagolni, hogy papámnak volt, ülj rá azt menjél alapon. Terepen tanultam mindent egyedül, illetve rengeteg szakirodalmat olvastam. Volt hogy úgy vitt a ló vágtában, hogy közöm nem volt hozzá. Én is tudtam, hogy nem jó ez így de a szüleimnek volt egy hülye felfogása, hogy minek fizetni a lovaglás ért, ha van ló a családban. És ez ment évekig.
Mondanom se kell, hogy tele voltam üléshibával, segítségek se úgy mentek. 3-4 év volt mire kijavítottam mindent. Edzőhöz jártam stb, jelenleg már én edzősködöm, gyerekeket tanítok és óva intek tőle mindenkit, hogy úgy csinálja, ahogy én gyermekkoromban. Az a célom, hogy a lovasaim ne csak körözzenek, hanem normálisan tudjanak feladatokat végrehajtani, a ló tudásából nem elvenni, hanem legalább szintentartani.
Nekem szerencsém volt, mert megúsztam komolyabb baj nélkül. De te leszel ilyen szerencsés? Ők legyen saját ló hiányos tudással, de akkor legyen melletted olyan, aki ért is hozzá.
Már eleve ott gond van, hogy győzelemként könyvelted el ezt az esetet...
Alapvető dolog egy lovas életében szerintem, hogy a ló az társ, nem vetélytárs, akit le kell győzni... együttműködni kell vele és együttműködésre bírni, nem pedig legyőzni.
De most nem teljesen értem. Nem tudsz vágtázni, de azért te raktad helyre azt a lovat, hogy egyik jármódból átváltson egy másikra?
Mióta lovagolsz? Terepen voltál már?
De most tényleg, jól értem, amit leírtál? Venni akarsz egy saját lovat és minden segítség nélkül, egyedül akarsz megtanulni mindent?
Igen vagy nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!