Lovagolni luxus? Ahhoz, hogy valakinek lehessen egy saját lova és a lovaglás lehessen a hobbija, szükséges luxus körülmények között élni?
Amint lesz lovad, egyből csökkenni fognak a luxus körülmények között élés esélyei :D
Amit az előttem szóló írt, az az alap, annál csak több lehet (esetleges sérülés, betegség pl), erre rájön a folyamatosan amortizálódó felszerelés, illetve az edzések ára.
De én például a feles tartást jó ötletnek tartom, mielőtt lovat venne az ember, olyankor ugye megállapodás szerint, de általában a bértartás felét kell csak fizetni, ketten osztoztok a lovon, ami egy iskolalóval szember máris előny, illetve bepillantást lehet nyerni az önálló lótartás valódi költségeibe, felelősségeibe, feladataiba.
Kérdés kinek mi a luxus. Nekem rokonom tart lovat a házánál. Maga a ház nem nagy érték, felújításra szorul. Van fél hektár területe legelőnek, illetve van egy rendes istállója szénapadlással. Egyáltalán nem él luxusban, viszont megdolgozik a lováért. Maga kaszálja (traktorral) a szénát egész évre, maga sodorja, maga bálázza és maga is hordja be. A zabot szokta venni, de nyáron, mert akkor veszi egész évre. A sok meló a hivatásán kívül elég sok idejét elveszi, de mégis szereti csinálni. Így neki alig van 100 ezerbe a ló éves tartása, kovácsra 8 hetente átlagosan 10 ezret fizet (van amikor visszaüti a régi vasat, ha nincs agyonkopva), oltás max egy 20as, féreghajtás évente 3-4x max 5000ből kijön.
Lehet így is csinálni, mellesleg átlag jövedelme van, de nem minimálbér.
De lehet úgy is, hogy az ember elmegy a csillivilli loviba és a segge alatt van a takarmány, az edző, minden. Persze ennek ára van, ha valakinek kell edző is, akkor havi szinten 60-80 ezer, plusz amikor jön a kovács akkor ez ugye több. Na meg nem árt félretenni komolyabb bajra is, szóval akinek nincs havi szinten felesleges 70-100 ezre, annak luxus a lótartás.
Láttam már faluszéli cigányt jóltartott (nem agyondolgoztatott) lovakkal (saját lovak nem kupec), aki düledező putriban lakott, de előbb adott a lovainak enni, mint magának. Szerényen, de megoldja. Szerinte nem luxus a lótartás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!