Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A lovam folyton rám támad!...

A lovam folyton rám támad! Amikor vezetem száron, és mondjuk ügetünk és vissza akarom fordítani, akkor elém/rám kanyarodik lesunnya a fülét, és rám fordul, rám ugrik, forgatja a szemét, és rángatja a fejét! Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Futok előtte, ő meg mögöttem száron. Ha ügetésben vagy vágtában megyünk, és vissza akarom fordítani akkor sunyítva, fejét lehajtva rám ugrik, felém ugrik. Mondjuk ezt csak ma tapasztaltam, valószínűleg azért volt, mert a széna mellől hoztam el, és a másik ló evett, és féltékeny volt, meg ment volna vissza kajálni.

Meg szintén ma megpróbáltam futószáron hajtani, rendesen futószárazó ostorral, és leszegte a fejét, hátracsapta a füleit, elkezdett nagyon gyorsan vágtázni, és közben felém ugrott, meg rugódozott.

Meg majd el rántott, hogy visszamenjen enni.

Nincs körkarámunk, így szabadon akartam csinálni.

Valamikor megy egész egyszerűen vágta közben rám ugrott. Ha nem lépek hátra, meg is sebesültem volna. Meg rángatta, kapkodta a fejét, és forgatta a szemeit. Nem tudom, hogy amikor kilátszott néha a szeme fehérje, akkor az azért volt mert félt, vagy mert amikor ellenkezett,akkor a fejével elfordult, de a szemeivel engem nézett, és így látszódott ki neki.

Biztos, hogy érzete, hogy félek, mert ezek után amikor fél méterre dobban tőled egy 500 kilós ló első 2 patája, akkor ösztönösen az ember a feje elé kapja a kezét, és félig leguggol. Ezt sajnos 2x is megcsináltam, amikor vágtából visszaforduláskor rám ugrott. Aztán persze sosem hagytam rá, és csináltuk tovább, míg egyszer jól csinálta, és akkor elengedtem.

Meg egyszer pedig már a kötél végét fogtam, elkezdett rugódozni, dobálni magát, akkorákat rántott lendületből a kötélen, hogy arrébb húzott és majd fel borított, és egy hajszálnyira volt attól, hogy felágaskodjon, és rám támadjon, akkor elengedtem a kötél végét. De aztán utánamentem, és nem hagytam annyiban a dolgot.

Most már eléggé tartok tőle. Még földön nem is, de nyeregben nagyon félek, mert múltkor is bakol vágta közben, és leestem. Meg felágaskodott és lefeküdt velem. Szerencsére amikor lefeküdt akkor gyorsan leszálltam róla, így nem feküst rá a lábamra. És ágaskodás közben is sikeresen leugrottam talpra!

2017. okt. 17. 18:50
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Szomorú dolog amit írtál a lányoddal kapcsolatban, de szerintem amikor beszorult a sárba, a ló meg járkált körülötte, akkor az nem azért volt, hogy eltapossa.

Amikor a földön fekvő lovast a ló nem hagyja ott, hanem járkál körülötte, akkor az azt jelenti, hogy védi, őrzi a lovast és nem azt, hogy rá akar taposni. A kezére lehet, hogy majdnem rálépett, de az se direkt volt. A ló nem fogja fel, hogy ha rá lép arra az izére( Mert nem tudja azonosítani, hogy az a lovas keze, és az neki fáj, ha rálép.) akkor a lányodnak az fáj. ugyan így ha ülsz a földön és rálép a ruhás szélére, az se fáj. nem tudja, hogy az egy ruhadarab, vagy a keze.

Minden esetre, a többi viselkedése alapján jó, hogy eladtátok.

DE az épp, hogy egy jó jel volt, ha nem hagyta magára a földön fekvő lovast.

Gondolj bele. Valami miatt leesik a lányod egy ló hátáról mondjuk terepen. Ha nem hagyja ott, akkor te is könnyebben megtalálod a lányodat a földön fekve, esetleg eszméletlenül, mert egy lovat könnyebb észre venni, mint egy földön fekvő embert. Másrészt a lovat se kell keresned, befognod a helyett, hogy a lányoddal lennél elfoglalva. Tehát jó, ha ilyet csinál a ló.

ÉS a rendőr lovakat kifejezetten kiképzik arra, hogy rálépjenek, átlépjék az embert, baj esetén, mert a lovakba benne van az az ösztön, hogy emberre nem lépnek rá! Tehát az a veszély nem állt fenn, hogy mondjuk rálépjen olyan részeire amitől meghalhatna a lány. Esetleg kezére, de azt túl lehet élni, bár nem kellemes, nem jó, kifejezetten rossz, de jobb, mint ha a rekeszizmára lépne rá. És annak is csekély az esélye, hogy a kezére rá lépett volna.

2017. okt. 19. 15:53
 22/26 A kérdező kommentje:
Apa most futószárazta Ábrándot. Nem mondom, hogy kiválóan ment, de elég szépen. Annyi volt a gond, hogy lépésben az istenért se akart menni. tarthattad te az orra elé a pálcát, akkor is csak ügetésben. Ez egy ilyen ló, bár jó lenne, ha megtanulna futószáron lépni. Meg apának azért is ment, mert őt is megpróbálta elrántani, de nem ment,mert apa erős, engem meg el tudott mozdítani. De semmi elé fordulás, sunyítás, ráugrás, csinált amit kellett. Egy kis noszogatás után.
2017. okt. 19. 15:58
 23/26 anonim ***** válasza:
82%

Nincs olyan, hogy "ez egy ilyen ló". Minden ló tud lépni, a gond az, hogy ez a ló egyáltalán nem tanult eddig futószáron közlekedni, ti meg mindenféle szaktudás nélkül kergetitek körbe-körbe, aztán meg csodálkoztok, hogy bekattan, és veszélyes.

Két opció van:

a) eladni a lovat

b) hívni szakembert

A további esetek úgy néznek ki, hogy valaki súlyosan megsérül, a lovat meg mint emberre veszélyes jószágot eladjátok fű alatt vagy vágóba külditek...

2017. okt. 19. 18:11
 24/26 A kérdező kommentje:

Nem esztelenül kergetjük körbe-körbe!!! A szakember háznál van! nem magamra gondolok.

A ló apánál nem sunyított, hanem szívesen csinálta. és az előző helyen is volt futószárazva, csak nagyon régen, ezért fel kell eleveníteni neki a dolgokat. Apának sikerült, és ezt naponta meg fogjuk csinálni, és utána mindig nagyon megdicsérjük.

Tehát a válasz nem nyújtott semmi jó információt, de azért kössz.

2017. okt. 19. 19:03
 25/26 anonim válasza:
Mi lett a történet vége?
2020. dec. 2. 12:09
 26/26 anonim ***** válasza:
Ha a szakember a háznál lenne már rég megoldódott volna a probléma. (Kicsit későn írtam ://)
2021. máj. 15. 12:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!