Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Van 2 lovam, és az újonc ki...

Van 2 lovam, és az újonc ki nem állhatja a régit, és ő a főnök! Mit lehet tenni? Az idős, régi lovunk, meg annyira örül még egy ilyen társnak is, hogy folyton követi, meg vele akar lenni. Valami ötlet?

Figyelt kérdés

Van 2 lovam, és utálják egymást!

Az egyik, Lavina 21 éves, mezőhegyesi félvér kanca, a másik Ábránd egy hucul hafflingi 11 éves hucul, haflingi keverék, őt 2 hónapja vetük, hogy Lavina ne legyen egyedül, és ne legyen karórágó. Persze most ketten rágják a karót. Az ismrősünk olyan csípőspaprika keverékével kentük be a felületeket, hogy a tesómnak

( aki nagyon bírja a csípőset) egy borsónyitól majd kiugrotta szeme. Persze őket ez nem zavarta.Miután megszáradt folytatták.

Lavina rendes méretű, de Ábránd csak 142 cm, kisló, és mégis ő a főnök. Amivel nem is lenne baj, de eléggé vissza él a rangjával. És szegény idős lovunkat sajnáljuk.

Úgy néznek ki a hátsó lábai, mint a centiméter vonalzó. Minden 8. centin van egy 10-03 centis mély seb van, amit Ábránd patája okozott. Szerencsére nincs nyár, a legyek nem tudják beköpni a sebet. És nincs rajzuk patkó, csak a pata sebei.

Nem engedi oda a jászolhoz, el kell vezetni, hogy Lavina enni tudjon, ahogy egymás közelébe kerülnek rögtön sunyít Ábránd. Pedig egész nap együtt vannak, szabadon a legelőn, és Lavina ennek ellenére annyira örül neki, hogy van egy társa, még ha ilyen is, hogy mindenhova elkíséri, és ha nem jön ( nyereg alatt) akkor elkezd táncolni, meg forogni, hogy hol a másik.

#utálat #ló #főnök #haflingi ló #kanca #Hucul #mezőhegyesi félvér #vezér kanca #ki nem állhatja #nem engedi enni
2017. okt. 13. 19:52
 1/10 anonim ***** válasza:
69%
A karórágás elsősorban a legelő hiánya okozza. Ha tudna füvet rágni nem rágna fát... Az agresszív viselkedés szintén lehet a nem megfelelő élettér miatt. Hameg valaki sz.rul tartja a lovát ne csodálkozzon ha szedi fel a rossz szokásokat, tessék normális helyet venni neki!
2017. okt. 14. 11:01
 2/10 A kérdező kommentje:
Mint írtam, egész nap együtt vannak a legelőn a szabadban! Nagyon nagy helyen. Van istállójuk, etetőjük, még egy tavuk is! Az életkörülményeik teljesen jók. Sokkal jobbak, mint egyes boxos helyeken. 0-24-ben kint vannak a jó füvű legelőn, és bármikor felkereshetik szénával telerakott jászolt, és bármikor bemehetnek az istállóba. Kaja-pia 0-24-ben rendelkezésükre áll. A táplálék hiány miatt 100%, hogy nem karórágók, és nem ezért agresszívak,kedves válaszoló!!!!
2017. okt. 14. 11:11
 3/10 A kérdező kommentje:
Mi gondoskodunk róluk, nincsenek bértartásban. nincs mi miatt unatkozniuk. Azt hittem érthetően írtam, bocs, ha nem.
2017. okt. 14. 11:13
 4/10 A kérdező kommentje:
És az alapvető kérdésre nem válaszoltál.
2017. okt. 14. 11:14
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A karórágás ha már kialakult, nagyon nehéz leszoktatni róla őket.

Az összeszoktatásuk viszont lehet, nem volt megfelelő, de látatlanban nehéz megmondani, mennyire súlyos a helyzet, kell-e beavatkozni. Nagy területre két ló amúgy nem ménes igazán, nyilván a társaságra vágyik mindkettő. Ha tényleg 10 centi mély sebek vannak a lovon, az viszont nem normális, és állatorvost kéne hívni hozzá, és elválasztani a két lovat, láthassák egymást, de ne érintkezhessenek.

Valamennyit amúgy segíthet a dolgon, ha az új ló fölös energiáit rendesen lemozgatjátok.

2017. okt. 14. 11:42
 6/10 A kérdező kommentje:
Bocsi, félreérthetően fogalmaztam a sebek mélysége nem nagy,a 10-13 cm a hosszúságuk. :D És amikor elzárom őket, úgy, hogy a kapu fölött látják egymást, akkor meg törnék ki a kaput ( Főleg Lavina) hogy újra együtt lehessenek. ezek az elzárások csak pár percesek, hogy utána jobban megbecsüljék egymást, ne legyen természetes egymás közelsége. amikor újra összeengedtem , akkor meg megint végig szaglászták egymást. És ritka alkalom, hogy ha kimegyek, ne egymás mellett 5-7 méterre legeljenek. Szóval hol így, hol úgy, és friss sebek most nincsenek rajta.
2017. okt. 14. 12:16
 7/10 A kérdező kommentje:
Egy héten 1x vagy 2x lovaglom. Tudom, hogy ez nem elég, de sajnos még iskolába járok, így csak pénteken és vasárnap megyünk ki, de akkor terepre. pénteken nem mindig. Tegnap például vágta közben egy szántón bakolt. Egész sokáig a nyeregben maradtam, de aztán csak leestem a fenékre. :) aztán visszaszálltam, mentem tovább. És ma is mentem 2 órácskát. Előző héten meg 4 órát a sóstói erdőben.
2017. okt. 14. 12:27
 8/10 A kérdező kommentje:
Így egyenlőre a vágtát hanyagolom. :) Köszönöm az előző választ
2017. okt. 14. 12:34
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Az hosszútávon nem fog használni viszont a lónak, hogy heti 1-2× megy, de akkor a belét is kihajtod 2-4 órás terepeken, amúgy meg semmi dolga. Nem tudom, mennyi a távolság amit meg kell tenni hozzájuk, de én megpróbálnék gyakrabban dolgozni a lóval, mást nem, futószáron, vagy fél-egy órás idomítást bent, hétvégén meg terepezni.
2017. okt. 14. 17:06
 10/10 A kérdező kommentje:

Terepen sosem "hajtom ki a belét". ezek a két órák főleg lépéssel telnek, néha ügtéssel, de ügetni is mindig ő akar. Én sosem bíztatom ügetésre. Azért akar folyton ügetni, mert az előző helyen fogatolásra is használták, és ott megszokta. vagy kimegyünk a közeli szántóra, é ott megyünk vele körbe,körbe, vagyis téglalapba, téglalapba. olyan mintha lovardai köröket tennénk meg, csak dombra fel, dombra le. Vagy ha 4 órát megyünk akkor a sóstói erdő középszéles ösvényein barangolunk. Sosem csináltatunl vele komoly fizikai feladatokat, legalább is olyan komolyakat nem, hogy "kihajtanánk a belét". És amikor 2 szántós kört megtettünk, és jól csinált mindent, akkor megállítjuk őket és legelnek. Tehát egy kirándulás alkalmával 3-4 alkalommal. 10 percet legelnek, mi meg addig beszélgetünk. Ha a sóstóra megyünk ki, akkor is 3-4x. Egszer amíg odajutunk nyírszőlósből. Ez a már nem járó vasút sínei mellet megy viszonylag hosszan.. Egyszer amikor odaértünk az erdőbe.Egyszer túra közben féluton. egyszer amikor visszaérkeztünk az erdei kiindulóppnthoz. Mindig egy kört megyünk. tehát nincsenek halálra dolgoztatva.

És jutalomként amikor mi akarjuk legelketnek, azt viszont nem engedjük meg nekik, hogy menet közben aikor ők akarják, akkor leálljanak legelni. Nem ők a főnökök.

Viszont ezek a túrák arra jók, hogy Ábránd nagy hasát. amit az előző gazdája folyamatos kukorica etetéssel megcsinált, már szinte teljesen visszahúzódott. Mert nem háj volt, csak úgymondva bendős. Megnövekedett a hasa, hogy most ez valóban a kukorica miatt vagy szénahas, azt nem tudom, de most teljesen jó.

2017. okt. 15. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!