Kancát lehet valahogy ivartalaníttatni? Vagy kanca és mén együtt tartása hogyan ebben az esetben?
Lehet ugyan, de itthon nem jellemző. Az ivartalanítás minden faj esetében komoly hasi műtétet jelent, illetve háznál nem is nagyon elvégezhető, állatkórházat kell felkeresned hozzá.
Amennyire tudom, főleg kockázatos esetekben szokták megcsinálni, pl. daganat esetén.
Közben googléztam neked egy sort, egy ilyet találtam:
"- Elég valószínűtlen, hogy egy ilyen beavatkozás helyben, a ló tartási helyén elvégezhető lenne. Egy ilyen műtét esetében mindenképpen javasolt és indokolt az állatkórházi elhelyezés.
- Sokkal egyszerűbb, olcsóbb és kockázatmentesebb egy mén herélése, mint egy kanca ivartalanítása. Bármilyen nőivarú állat ivartalanítása komoly hasi műtét. Egy herélés sem veszélytelen, de kisebb a kockázata és a ló sokkal hamarabb felépül belőle.
- És persze nem véletlen, hogy általában (hazánkban és világszerte is) a tenyésztésbe be nem vont méneket herélik és nem pedig a kancákat ivartalanítják. Éppen ezért a méntartó felelősségének tekinthető, hogy gondoskodjon a különféle „balesetek” elkerüléséről. Gondolok itt a nem kívánt csikókra, illetve arra is, hogy a mén a sárló kancát hajtva magában, más lovakban, emberekben, illetve berendezésekben is kárt tehet.
Két méncsikó felnevelése után én is nagy dilemma előtt álltam, mikor arról kellett dönteni, hogy meghagyjuk-e a megtartott csikónkat ménnek. És bár magam sem akartam ezt korábban elhinni, bizony a ló és a magunk életét is egyszerűbbé, kellemesebbé tesszük, ha a tenyésztésbe bevonni nem kívánt mént heréltetjük.
De ha az ilyen szubjektív szempontokat figyelmen kívül is hagyjuk, a költségeket, kockázatokat és a felépülés időtartamát is figyelembe véve én szívem szerint lebeszélném a kanca ivartalanításáról."
Én a helyedben megkeresném az állatorvost, aki a lovakat ismeri, hogy segítsen megfelelő kórházat találni, ill. szakembert, akivel egyeztethetsz az alternatívákról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!