Mi a különbség a sima csikó és a kétszertört zabla között?
Attol fugg, hogy melyiket szereti jobban a lo.
Az egyszertortben elegge eros a diotoro haras ugyebar, sokan ezert nem kedvelik. A szar hatasba hozatalaval a ket kar osszecsukodik, ezaltal beleall a lo felso szajpadlasaba.
A Ketszertort par ember szerint lobaratabb, mert ott nincs diotoro-hatas, viszont ott az a "hatrany", hogy jobban ossze tudod fogni a lo also allkapcsat vele, jobban rasimul a csontra, ergo az meg az alsot szorotja meg.
En eddig egyszertorttel lovagoltam a lovat, de most tervezek valtani ketszertort palcasra, hatha azt jobban kedveli...
Jobban fekszik a kétszertört.
Külföldi tanulmányban olvastam hogy az egyszertört szúrhatja nyomhatja a ló szájpadlását ahogy az első is írta a "diótörő hatás" miatt. Összecsuklik a törèsnél az a baj.
Én évekig azt használtam nem volt gond vele de mostmár inkább kétszertörtet használok.
Csikónál pláne jobb a kétszertört mert puha marad a szája és nem társul rossz élmény sem a zablához ;)
Az almaízű egy marhaság az én lovam nem törődött vele.
A levegős az ok és a stübben az már profi ha van rá pénzed nyugodtan beruházhatsz ilyen modernebbekre. De az egyszerű simával is nagyon jól elboldogulsz te tudod.
Érdemes próbálgatni, már csak azért is, hogy lásd, van-e preferenciája a lovadnak és mi az, melyikhez lép oda szívesen, de nem fekszik rá, illetve nem is kerül mögé.
Amelyik ló nem kedveli a nyelvén a nyomást, az nem fogja kedvelni a kétszer törtet sem, illetve előfordulhat az is, hogy a középső elem mellett a két szélső elem ahogy elmozdul amikor oldalra hatsz és, nyomja a hordászt.
Egyébként ha nem hátrafelé hatsz a kezeddel és főleg nem erősen, hanem felfelé végzed a félfelvételeket, akkor nincsen diótörő hatás, mert nem húzol, ergó a zabla nem szorítja össze a ló állkapcsát. Mégiscsak a jó kéz a legjobb zabla, de azért érdemes ezt-azt kipróbálni. Arra figyelj, hogy a zabla ne legyen túl nagy, mert minden fent felvázolt problémát felnagyít, ha nem illeszkedik jól a ló szájába, mert oldalra el tud mozdulni. A golden wings kicsit olyan, mint egy D, oldalirányból stabilabb, emellett nagyon menő is. :D
egyik ló sem imádja a zablát...
a hároméves csikóra még felülni sem kellene, nemhogy zablával, de anélkül sem... maximum földről kellene vele dolgozni, kapicánnal, kapicánnal belovagolni, s utána betenni a zablát... egybe', rugalmas, szilikonos vagy gumi, nem tól vastag darabot (pl. happy mouth), vagy ugyanilyen, 360a ló szájában ugyanis a nyelvén kívül semmi másnak nincs helye... a speciális zablákat pedig, nemhogy csikónál, de 'öreg lónál' is kerülném... felesleges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!