A szemző lehet a probléma?

Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy ha egy ló ilyen sokáig (t.i. már 7 éves) szemellenzővel volt hajtva, akkor csak ijedősebb lesz, ha leveszik róla... Illetve, hogy nagyon hosszú és türelmet igénylő folyamat átszoktatni, és lehet, hogy a helyzet akkor sem lesz jobb, sőt, rosszabb.
Megint csak személyes vélemény, hogy a legtöbb (de így se minden) lónál jobb, ha szemellenző nélkül indítják el őket, még ha esetleg tovább is tart a kiképzésük, és több foglalkozást igényel, de ha egyszer már megszokta, hogy szemellenzővel vezetik, akkor az a ló már többnyire úgy is marad.
Ettől függetlenül meg lehet próbálni, mert ez nekem csak személyes tapasztalat, amely mindössze néhány lovon alapul. Én mindenesetre óvatosan próbálnám :) és nagyon jó, tapasztalt lovassal :)

Nem biztos, hogy értem. Ha terepen szemellenző nélkül lovagolod, akkor érthető, hogy megriad, ha hátulról közelít hozzá valami, ha viszont ugyan az a kantár van rajta, mint kocsiban is, akkor az eltérő környezet, illetve a lovas lehet az oka (tudod, hogy meg fog ugrani, stresszelsz és ettől stresszel be és ugrik meg végül).
Egyébként szerintem simán leszoktatható a szemellenzőről, de nem hiszem, hogy ez a probléma, ha kocsiban nem ijedős. Azért megéri kipróbálni anélkül is, biztonságos helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!