Milyen fajta ló illene hozzám?
Ha 12 éve lovagolsz, illendő volna tudnod, hogy nem minden a ló fajtája, a temperamentum, a szívósság, teherbírás egyedfüggő is. Bár természetesen ha konkrét szakági célra szükséges, akkor érdemes fajtacsoportokon belül gondolkozni.
Az mit jelent, hogy száguldozni? Ész nélkül, minden elővigyázatosság és körültekintés nélkül inkább motorkerékpárral száguldozz, mint lóval. A ló egy élőlény, akinek egészsége és teljesítménye a te felelősséged. Ha nem kondicionálod megfelelően és kiviszed meghajtani, abból semmi jó nem származik, nem beszélve arról, hogy könnyen tönkre lehet tenni a lábait egy ilyen száguldással.
Milyen versenyen voltál? Díjugrató? Díjlovagló? Military? Ha voltál már versenyen, kellene legyen fogalmad róla, hogy mégis milyen fajta felel meg erre a célra.
Ugratni - piciket - egyébként bármilyen melegvérű képes, sőt egy-egy sodri is megugorhatja még az 110-et is, szóval nem túlságosan értem, miért nem tudod magadnak megválaszolni ezt a kérdést.
Tudnod kellene már, hogy az első ló inkább tapasztalt, nyugis egyed kell legyen, jó természettel, rossz szokások nélkül, így nem nő a fejedre - legalábbis kisebb az esélye -, és mentorál téged.
Persze mindehhez alázat is kellene...
Nem úgy gondoltam a száguldoznit hogy vad vágtába rohangálok terepen.
Díjugratáshoz kéne. Meg millitaryhoz
Látom rosszul kérdeztem akkor úgy kérdezem ezek közöl a lovak közül nektek melyik tetszik?
Oldenburgi
Holstein
Lipicai
Gidrán
Vagy más díjugrató fajták
Basszus, most akkor döntsd el, hogy lipicait szeretnél, mert cukiii - hobbizni, és max ilyen kisebb akadályokra ráhajtani a szerencsétlent - vagy versenyezni egy olyan lóval, aki testfelépítésének, képzettségének, lelkesedésének köszönhetően alkalmas akár nagyobb ugróversenyekre is! És amúgy nem fajta alapján választunk lovat. Nézegess a neten hirdetéseket, érdeklődj lovas ismerőseid körében, nézz meg személyesen minél több lovat, ülj is fel rájuk, és amelyikbe beleszeretsz, és az általad kívánt feladatra - vagyis az ugrásra - is alkalmas (bár szerintem, ha ugrópaci kell, akkor erre nem alkalmasat ne is nézz meg, mert csak beleszeretsz, aztán meg fáj érte a szíved). Most csak hogy egy példát mondjak, lehet holsteini egy ló, de megvan rá az esély, hogy utál ugrani, és semmi érzéke sincs hozzá, míg egy alapból nem kimondottan ugrásra tenyésztett fajta (akár nem is feltétlenül fajtatiszta) lovacska meg lelkesen átugorja neked a csillagokat is. Szóval NE fajtát nézz, hanem egyedet!
De amúgy 12 év lovas tapasztalattal a Gyakorikérdéseken kell megkérdezned, hogy milyen lovat vegyél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!