Lovasok! Segítségre lenne szükségem a lovam
idomításával kapcsolatban. Mit csináljak? Bővebben lent
Figyelt kérdés
Van egy kb 10 éves herélt magyar félvérem, akit Mielőtt elhoztunk, előtte 5 évig nem lovagoltak, de azelőtt igen, szóval az alapokat tudja. Én is lovagoltam már rajta, terepen is és nagyon jól ment. Tudni kell hogy zabla és nyereg nélkül lovagolom, de mindig megy anélkül is. Az a baj hogy a herélésekor( még Mielőtt hozzánk került )sok baj volt mert begyulladt, stb, és azon a részen + a hátsó lábainál nagyon érzékeny, a hátsó lábait fel se tudom venni. Ehhez kéne tanács, mit csinálhatnék vele, hogy ne legenek félelmei, de mindenképpen szelididomítással szeretnék valamit kezdeni. Ezen kívül szeretném vele a parelli 7 játékát játszani, és kérdésem hogy ahhoz is kell csomózott kőtőfék, vagy csak a rendes parellizéshez. És ha valaki szabadidomítással foglalatoskodik, és van ötlete vagy tanácsa az jöhet. Előre is Köszi
Szerintem keress fel hazai szakembert aki ilyesmivel foglalkozik (ajánlom Nyírő Bencét, facebook: ló gond nem gond), aki tud tanácsokat adni. A parellizéssel kapcsolatban sem ártana jobban utána informálódni a dolgoknak, mert ártani is tudsz vele a lónak ha nem jól csinálod. Ne vedd sértésnek amit írok de én minden ilyen kérdésnél, azt szoktam javasolni, hogy addig semmibe ne vágj bele egyedül amíg itt kell tanácsokat kérned hozzá.
2016. szept. 6. 23:06
2/6 anonim válasza:
Mielőtt bohóckozni kezdesz először nem ártana a tudományt megtanulni! Tehát világosan látszik, hogy a feltételes reflexről, habituáció stb baromira foglamad sincs, különben nem kérdeznél olyan hülyeségeket, hogy milyen kötőfék kell... Szóval ott az internet, nyugodtan lehet kezdeni az etológia tanulását! Egy lábfelvétel alap feladat, amíg arra sincs ötleted te semmit ne akarjál állatnak idomítani!
2016. szept. 7. 07:29
3/6 anonim válasza:
Egy olyan tapasztalt szakembert lenne jó találni, aki megnézné a lovadat, azaz akár egy-két hétig rendszeresen foglalkozna vele. Ő biztonsággal tudna tanácsot adni.
Persze rögtön három buktatója van az ügynek:
1.) Van-e ilyen szakember a közelben?
2.) Meg tudod-e fizetni a lovaddal való foglalkozást?
3.) vajon nem kell-e még neked is sok idő, tapasztalat, hogy önállóan folytatni tudd a lovaddal megkezdett utat.
A lényeg, hogy személyre szabott (Téged és a lovadat ismerő embertől kapott) segítség, tanácsok, ill. tapasztalt segítő nélkül én nehezen tudom elképzelni, működjék ez.
2016. szept. 7. 22:17
4/6 anonim válasza:
Ne haragudj ami miatt nem a témával kapcsolatban írok de mért minden ember ha ilyen fajtájú kérdést tesznek fel lovakról akkor azt írják fordulj szakemberhez ? Te mért ne tudnád megoldani?
2016. szept. 12. 08:54
5/6 anonim válasza:
Mert nem véletlenül vannak erre szakemberek. A ló nem játékszer, könnyen megsérül és könnyű a kívánt hatásnak pont ez ellenkezőjét elérni az ilyen próbálkozásokkal. A csomózott kötőfékhez is érteni kell, a csomózott kötőféknek az a lényege, hogy a ló fején futó idegekre hasson ezért fontos, hogy jól illeszkedjen (amit egy olyan ember ki azt se tudja mire való nem feltétlenül tud megállapítani), ezért érdemesebb személyesen csináltatni lóra szabottan. Ráadásul a csomózott kötőfék kifejezetten csak idomításra és lovaglásra való, mert gondolni sem szeretnék annak a következményeire ha a ló ki van kötve vele (esetleg kint a karámban van rajta hagyva és beakad) és megijed, mert ugyebár a csomózott kötőféknek nincs szakadás pontja, míg a ó bőrének és izmainak egyszer csak igen.
A parellizés is jó móka csak ha azt szeretnénk elérni, hogy valami haszna is legyen, ahhoz jól is kell csinálni amit még videókról is csak úgy ahogy de gyakorikérdések.hu válaszokból biztos hogy nem lehet meg tanulni. Ezeket mind nem a kérdező rovására írtam, csak hogy kedves előttem válaszoló azért legyünk már kissé tisztában a dolgokkal. A kérdező normálisan feltette a kérdést, hogy tanácsokat kérjen: nekem ez a tanácsom forduljon egy olyan emberhez aki ért hozzá mert az a biztos. (Ha erre nincs lehetőség, amit azért kétlek, akkor a modern korban már rengeteg szakirodalom és videó rendelkezésére áll bárkinek.)
2016. szept. 16. 00:29
6/6 anonim válasza:
Parelli 7 jateka es Monty Roberts csatlakozása valamint az EQUUS nyelv a baratod lehet. Probald meg Monty konyveit beszerezni es olvasd el oket. Ahet jatekhoz csomozott kotofek es repabot sem art. Esetleg nezesd meg locsontkovaccsal hogy nem e valami csonti illetve izuleti fajdalom miat nem hajlando labat adni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!