Van egy ló a lovardában akit most én fogok lovagolni. Az a baj vele vagy inkább velem, hogy nem akar szárba menni, vágtában nagyon bólogat és és ha kicsit rövidebb szárat akarok fogni rögtön elkezdi tépkedni. Mit kéne csinálnom?
Köszi mindenkinek! Azt próbáltam, hogy hagytam neki a szárat, de azért volt kontaktus és egy idő után elkezdett hajlani csak még nem mindig jött össze meg az átmenetek rázósak még..
Ja és igen derékkal hajtottam előre :)
Arra készülj fel, hogy ennek a hibának a korrigálása nem egy-két nap lesz. Először is az, hogy a ló újra bizalmat nyer a kezedhez, eltart egy ideig, másodszor neked is meg kell találni az érzést, ami szintén idő. De csináld tovább, biztos vagyok benne, hogy célt fogsz érni. Akli megvédte az álláspontom, igaza van, lehet, fél év is lesz és próbálkozz úgy hozzáállni, mintha egy nyers csikót akarnál belovagolni, mert ez a hozzáállás fog elvinni a célhoz, nem pedig a görcs és az a tudat, hogy te most átlovagolod a lovat... Segítségedre lehet még földre helyezett cavaletti (ne legyen emelve semmiképp), meg lehet próbálni azt is, hogy a cavalettit úgy teszed le a pályán, hogy fokozást, lépésnyújtást a cavalettik fölött csináljatok. És hasznos lehet a lépések rövidítése, nyújtása, fokozás (középügetésig, középvágtáig nem biztos, hogy erőltetném, csak fokozás legyen a kezdetekben), de ezt kizárólag ügetésben és vágtában. A rövidítéseknél azonban vigyázz, mert ha a nyújtásban rátalál a ló az egyensúlyra, a szárra és rágni kezd, a rövidítésnél adott túl erős félfelvételekkel szoktak hibázni a lovasok. A másik csapda pedig a rövidítésnél, hogy csak a kezükkel dolgoznak és a derék, csizma passzívvá válik. Mikor fölveszed a lovat vagy rövidítesz, akkor is nagyon figyelj a derekadra, derékkal továbbra is hajts előre (!), mert így nem akad meg a ló a száron. Esetleg itt jöhet el az a pont is, amikor finoman utánaengedsz és újra fölveszed, ezt már viszont nem tudom leírni, mert itt jön be a dologba az érzés. De ha a rövidítésnél nem hibázol, akkor ezek az iramváltások nagy hasznodra fognak válni.
Sok sikert, ha gondolod, majd írd meg, mire jutottál a pacival! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!