Van egy ló a lovardában akit most én fogok lovagolni. Az a baj vele vagy inkább velem, hogy nem akar szárba menni, vágtában nagyon bólogat és és ha kicsit rövidebb szárat akarok fogni rögtön elkezdi tépkedni. Mit kéne csinálnom?
ha leakar hajolni nehagyd, a száart fűrészesen húzd fel és majd megtanulja
ha vágtába nagyon bólogat engedj és lassan huzd vissza a szárat
sok szerencsét :)
Biztos sikeresen fog szerepelni a díjlovas versenyen egy olyan ló, aki a földet túrja a fejével vágta közben! Meg ahogy olvasom az edződ is jó lehet!
Sok sikert!
Utolsó!
Én ezért javasoltam neki a segédszárat meg a martingált, semmi kárt nem tesz a lóban, sőt segédszárat ha jól tudom akkor a díjlovasok használnak is (nem tudom, nem vagyok benne annyira jártas, én díjugratok). Én ugrólovaknál használtam ezt és teljesen jó hatással volt rájuk. De hát...le lettem szólva :)
Első voltam.
Olvasgasd a lovasakadémia kötetéből a Jól képzett lovas-t, és a Lovaglótanárok kézikönyvét és akkor rájössz, az van amit én írtam. Lehet, az elején a földet fogja túrni, de a ha rátalál az egyensúlyára és azt csinálod, amit tanácsoltam, akkor össze fogod tudni szedni és nem fog csapkodni. Legyen a kéz finom és - ami a legtöbb lovasnak komoly nehézség - DERÉKkal előre lovagolni! Az elrontott ló utóidomítása c. könyvben is van erről a problémáról hasznos leírás.
Ha a a hátulról előre lovagolás alapelvét követi az ember, akkor tök egyértelmű, hogy nem a fejét kell hajtogatni, egyértelmű, hogy a probléma nem a ló elejében van. Attól, mert összepréselik a ló nyakát, még nem fogja a súlypontját a hátuljára helyezni. Ha pedig a száron túl erős impulzusokat kap a ló, akkor megpróbál ez alól kibújni, elmenekülni: fejcsapkodással, a szár lefelé húzásával, ami által anatómiai felépítésénél fogva az elejére kerül. Mi ezen nem egyértelmű? 17 éve lovagolok, nem az ujjamból szoptam ki.
De ha az edződ ennyire nem törődik a nehézségeiddel, lehet érdemes elgondolkozni az edző- vagy lovardaváltáson.
Utolsó, tökéletesen egyetértek. Az én lovam is ilyen volt, folyamatosan a kezembe feküdt, ott kereste az egyensúlyát. Aztán én is elolvastam ezeket a könyveket, és a 12 éves lovamat elkezdtem újra belovagolni. Mint egy csikót. Hosszú szár, porszívó, egyensúly kialakítása. Majd idővel az egyensúly, súlypont eltolása hátrafelé, és a sokat emlegetett hátulról előre lovaglás, finom kéz, stb.
Eltartott egy fél évig az átlovaglása, de ma már gyönyörűen dolgozik.
K
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!