Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan álljak hozzá? Mit...

Hogyan álljak hozzá? Mit szabad és mire figyeljek? 5 éves, csődör

Figyelt kérdés
Van egy 5 éves csődör póni a szomszédban és mivel világéletében egyedül volt ezért kicsit nyeszlett és inkább hasonlít egy 2. 3 éves csikóra. Megszeretném majd venni később ha eljutunk a belovaglásig. Eléggé félénk, de nagyon okos és gyorsan tanul. Vezethető kiköthető, pucolható, lábait adja. Sosem foglalkoztak vele rendesen, én most álltam neki. A "kötéltől nem kell félni" a jelenlegi lecke. Miket csináljak vele, hogy haladjunk? Mi legyen a sorrend? Nemsokára lesz körkarámunk és ha már nem fél a kötéltől, akkor Parelli 7 játékozunk. Köszönöm a segítséget. Kioktatást is várok, nem veszem magamra, érdekel minden vélemény! :)

2016. márc. 9. 19:31
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Szerintem amíg ez így kérdés, addig hívj majd belovaglót - olyat, akinek van vállalható referenciája is. Egyszerűen azért, mert ha csúnyán elrontod, akkor bizony fel kell kötni a gatyát, mert nem lesz az a belovagló, aki 3 hónapra, alap áron vállalja neked a korrigálást (nincs is rosszabb egy begorombult póni csődörnél). Eleve jól csinálni mindig könnyebb, viszont sohasem szabályszerű. Nincs olyan, hogy ma ezt, holnap azt, azután amazt, ilyen sorrendben, és tökély. Nem tudhatod, hogy ő mire hogyan fog reagálni, hiszen ez egyedenként eltérő lehet. Van, amelyikre rárakod a nyerget, és nem csinál semmit, a másik meg földhöz vágja magát. Van, amelyik a körkarámban megáll, és az istenért se akar megindulni, a másik meg befordul és neked megy, ha nagyon nógatod... A harmadik meg majdhogynem úgy megy, mintha már egyszer betanították volna. Pont a bizonytalanságod miatt én nem ajánlom, hogy csak úgy, segítség nélkül belevágj. Inkább legyen egy stabilan belovagolt lovad majd, akiben megbízhatsz, mint egy olyan, amelyiken folyton imádkozni kell, hogy "működjön", és élve szállj le róla.
2016. márc. 10. 00:48
 2/14 anonim ***** válasza:
Mivel 5 éves minden képpen egy tapasztalt ember segitségét kérd. Egy 5 éves mén nem csikó már teljes erelyét befogja vettni ha nem tetszik neki valami. De én biztos nem venném meg de mivel a szombszédé saját költségre meg nem kilodnék más lovával föleg nem egy 5 éves ménnel. De a te döntésed és nem akarok okoskodni távol áljon tölem. Az ,hogy vezethetö feladja a lábait és egy fél éves csikoval megtanitottam ezekett. Söt egy izzasztóval a hátán vezetgettem. Szerintem érdemesebb lenne egy csikot benne vagy 3éves lovat amivel elkezdheted az alapoktól ha minden áron szeretnél egy lovat magadnak belovagolni. De és se pénzt se idöt se energiát nem pazarolnék erre a lóra.
2016. márc. 12. 02:38
 3/14 A kérdező kommentje:
az hogy csak ezeket tudja nem a ló hibája és nem is az enyém :D időközben kiderült (eddig nem néztemalá), hogy kiherélték. Nagyon jóindulatú, nem támadna nekem ok nélkül. A jelenlegi gazdája lovagolt már be pár lovat, aző segítségével fogom ezt csinálni, de délutánonként egyedül gyakorolgatok vele.
2016. márc. 12. 06:56
 4/14 anonim ***** válasza:
Akkor szerintem semmi akadálya. Remélem még írsz késöbb ,hogy haladsz a lóval. Mivel ki lett herélve sokkat fog nyugodni :)
2016. márc. 12. 14:36
 5/14 anonim ***** válasza:

Szerintem egyáltalán nincs elkésve a belovaglása, attól, hogy 5 éves. A csöves csontok fejlődése 6 éves korig tart például, ez a ló még csikó - még jövőre is az lesz, ennek tükrében (6 éves korig).

Belovagló mindenképpen legyen melletted, és annyi. Az, hogy ok nélkül nem támadna rád, semit sem jelent - nem tudhatod, neki mi fog elég okot jelenteni. Például ha futószáron próbálod körbe hajtani, lehet, hogy egyszerűen elránt, de az is lehet, hogy neked megy, ha épp ki akar térni a feladat elől. Továbbá a belovaglás során is simán berakhat az első bokorba, ha úgy érzi - ez nem rosszindulat, egyszerűen a kedeti egyensúlyhiányból fakad.

2016. márc. 13. 12:51
 6/14 anonim ***** válasza:
0%

6 éves korig ha neked csikó egy ló akkor gratulálok legalább nézz útánna. És ne olyannak magyarázd meg akinek ebbe szakiskolálya van és ebben dolgozik külföldön 10 éve.

Egy angol telivért 2 évesen már futattják.

3-4 éves korban kezdödik a hobby lovak belovlása a futoszár és egyébb ismere mégkorábban.

2016. márc. 13. 21:11
 7/14 anonim ***** válasza:

6-os vagyok.

– Egy 2,5 éves csikó (hangsúlyozom: csikó) munkával még nem terhelhető. A csikók belovaglását általában 3, de inkább 3,5 éves korban kezdjük, ennek több oka is van. Az egyik, hogy a csontok és ízületek nagyjából ekkorra fejlődnek ki rendesen. Tehát ha idő előtt kezdjük terhelni a lovat, mozgatószervrendszerében visszafordíthatatlan károkat okozhatunk, így a ló hamarabb elhasználódik majd. A másik szempont, hogy a csikónak is el kell érnie egy bizonyos szellemi érettséget, hogy a munkára, lovasára tudjon figyelni, koncentrálni. (Ugyanúgy, ahogy a gyermekeket is 6-7 évesen adják iskolába, nem pedig korábban.)

Persze sokakban merül fel, hogy a galpoppon is bizony rendkívül fiatal lovak futnak. Ez azonban nem lehet követendő példa, hiszen a lovak testi és szellemi egészsége nagyon megsínyli ezt a korai kemény munkát.

2016. márc. 13. 21:13
 8/14 anonim ***** válasza:

SzakiskoláLYa van. Remek. Ezzel most mindent elmondtál, köszönöm. Bizonyosan nagyon olvasott vagy a témában akkor te is.

Az, hogy a telivér két évesen már fut, egyáltalán nem azt jelenti, hogy két évesen már felnőtt. Éppen ezért erre nem alapoznám azon elgondolást, hogy ha 3-4 évesen belovagolják a többit, azok onnantól felnőttek... Kicsit furcsa gondolatmenet. A gyerek is elkezd suliba járni legkébőss 7 éves korában, most akkor onnantól felnőtt?

A ló 5-6 éves koráig számít csikónak, és 3-5 éves kora között szokás belovagolni, attól függően, hogy a fizikai állapota és a mentális képességei hogy alakulnak. Vannak tipikusan későn érő fajták, ilyen a legtöbb fogatos típus, például az ügető is, de a fríz is, ezek általában csak 4 éves kor körül érnek meg a beovaglásra, mert a hátuk nem erősödik meg eléggé 3 éves koruk körül. Viszont 2 évesen már minden további nélkül mennek kocsiban.

Ideális esetben a lónak 2 évesen nem kell amúgy futószáron közlekednie még, ez a lábainak nem feltétlenül használ. Csak azért, mert ekor már be lehet futószárazni... Két hónaposan is be lehet, tulajdonképpen, mégse szokás.

2016. márc. 14. 18:40
 9/14 anonim ***** válasza:
Ménesgazda vagyok de elötte lótenyésztöszakon végeztem, remélem így megfelel. [link]
2016. márc. 14. 19:57
 10/14 anonim ***** válasza:
2016. márc. 14. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!