Miért ellenzik annyian hogy gyermeknek nem való a lótartás?
Sziasztok! Kíváncsi lennék mint szülő, ki miért ellenzi ezt ennyire. Rengeteget olvasom itt a gyereknek lovat venni ellenző kommenteket.
Régen jómagam is lovagoltam, sőt a szüleim nekem is vettek fiatalon egy kislovat. (lovacska azóta már rég nem él, akkor hagytam abba a lovazást) Engem személy szerint megtanitott a felelősségtudatra, kötelezettségre, időbeosztásra és még sorolhatnám..... Szerintem mai világban ahogy így elnézem a gyerekeket, számítógép, csavargás , rossz társaságba való keveredés stbstb helyett mindegyiknek kellene valami felelősségtudatos hobbi. Sokkal több lenne akkor a normális gyermek, nem kallódnának el.
Az én lányom még csak 14 éves, de erősen gondolkozunk a férjemmel hogy lassan ideje egy saját lovat venni neki. Jó tanuló, és tudatosan arra neveljük hogy ne az elektromos kütyük legyen a "kikapcsolódása".
Igazából nem az a gond, hogy ha valakinek a szülei vesznek egy lovat, kihordják a gyereket lovagoltatni, vagy otthon az ő irányításuk mellett megy a nyiházás. Ami miatt itt sokan morognak, hogy kb minden másnap felkerül egy "hogyan vegyem rá apukámat..?" kérdés, vagy "mi kell egy lóhoz?". Tehát az látszik ezeken a kérdéseken, hogy igen kevés tudással akarnak beleugrani egy nagy felelősséggel és erős anyagi megterheléssel járó dologba, aminek sajnos sokszor vágó vagy kupec a vége, mert ugye a lovat nem lehet kidobni az utcára, mint a megunt kutyát...
Az úszás, biciklizés, stb nem nagy gond, ha egyik napról a másikra megunja, de itt egy állatról van szó, ami ránk van utalva, és nem lehet a garázsban felejteni, vagy "majd holnap" megcsinálni valamit, amit most kell. Szerintem a kommentelők egy része inkább valami ilyesmit szeretne leírni, hogy ezeken a dolgokon nagyon el kell gondolkodni, mielőtt azt mondja valaki, hogy legyen egy lova.
Te mint, lovas szülő másképp látod a dolgokat, mint a nem lovas szülők. Mivel te is lovagoltál, volt lovad értesz hozzá, tudod mivel jár a lótartás.
Viszont a legtöbb szülőnek fingja nincs, hogy mit is akar a gyerek, azt meg hogy 0 tudással vegyen az ember lovat attól az ég óvja őket. A mai gyerekek többségének (tisztelet a kivételnek) derogál megfogni a trágyás lapátot, nem olvasnak utána a dolgoknak, nem érdekli őket abban a mélységben, amennyire szükséges legyen, hogy önállóan el tudjanak látni egy lovat.
Ha megunja, "kidobják"? Hová, a lakótelepi konténer mellé? :D
Ha megunja, vagy úgy látják jónak, eladják. Nincs ebben semmi, sőt, sokszor ez a legjobb megoldás. De ha ez a gyerek álma, a szülők megengedhetik maguknak, jó dolognak tartják (amivel csak egyetérteni lehet), nem értem, miért ne kaphatna lehetőséget. Azért, mert te sem kaptál soha? Na, erről beszéltem, hogy sokaknak fáj, ha másoknak több adatik, mint nekik.
Sajnos itt is a szülő hibája ha a gyereknek nem derogál megfogni a trágyás lapátot. Az ilyen szülő biztos otthon sem vonta be a gyereket a házimunkába. Mert azok a gyerekek akiknek vannak kötelezettségei mint pl elmosogatni ebéd után, kiteregetni a ruhát, vagy éppen felporszívózni azok sokkal jobban hajlanak arra hogy átlássák hogy a lovazásnak vannak velejárói mint pl a trágyázás.
A gyerekektől nem elvárni kell dolgokat hanem meg kell tanítani őket arra.
Úgy ahogy a kérdező írja. Tesóm 14évesen kapott lovat,rendbe is tartotta,trágyázott,stb...28éves most,saját keresetéből vett lovat,3lova van,szemlések...,versenyekre jár és igen szép eredményeket ért el.
A saját lován tanult meg anno lovagolni,egy ismerösünk tanította.
Lehet van olyan hogy nem foglalkozik a lovával,de nem mindenki ilyen.
Kérdező te még mindig nem érted.
A legtöbb szülőt nem érdekli a lovazás, és nem is ért hozzá, nem tudja mivel jár. Ő csak kiviszi a csemetét, megvárja, míg egy órát zötyög a lovon, kifizeti az órát és már ott sincsenek. És az a baj, hogy sok lovardába kijáró gyereknek igénye sincs rá, hogy ő bármit is a ló körül megcsináljon. Pedig lehet otthon mosogat, elpakol.
Hoztak lovastáborba egy kislányt, aztán mikor megtudta, hogy most ganézni fogunk, akkor vérig sértődött, de nem csak, hanem az anyja is, pedig világosan meg lett mondva, hogy nem csak lovacskázás van, hanem a gyerekek megismerkednek a ló körüli munkákkal, szerszámápolással is. Nem egy 30 boxos istállót kellett kitakarítani, csak 3 boxot, boxonként 3 gyereknek felnőtt segítséggel ( a többit megcsinálják a lovászok).
Sajnos az a tapasztalatom, hogy a gyerekek többsége nem is érdeklődik ezek iránt a dolgok iránt, csak azt hajtogatja, hogy neki saját ló kell.
De nehéz ebbe beleképzelni magad, mert te tudod, hogy mi merre hány méter.
Mint már sokan leírták előttem, valóban én azt látom a legnagyobb problémának, hogy ha a szülő nem lovas, nem ért a lovakhoz, akkor tulajdonképpen fogalma sincs, hogy mit vállal a nyakába azzal, hogy lovat vesz. A gyerek meg akármennyire szeretheti a lovakat, lehet felelősség tudatos és még ha tényleg ért is valamelyest hozzájuk,amíg gyerek nem fogja tudni átlátni ennek az anyagi súlyát. Mert szupijó amikor kap a gyerek egy lovat és a naiv szülő akkor szembesül vele, hogy ennek az állatnak minden hónapban fizetni kell a bértartásást (még akkori is amikor nem állnak anyagilag a legjobban), hogy kéthavonta ki kell fizetni a kovácsot, hogy kötelező oltásokat és vérvételeket is neki kell állnia és akkor még nem beszéltünk arról ha megbetegszik a ló. A lónak a felszerelése sem két fillér, arról nem is beszélve, hogy azt is karban kell tartani (arra is kíváncsi lennék hogy a friss lótulajdonos tizenéveseket a nyereg és kantár/zabla megvásárolásakor mennyire befolyásolja a szín és egyéb külalaki tényező és mennyire az hogy kényelmes legyen a lónak és passzoljon rá.) És bizony megannyi dolog van amit nem elég egyszer beszerezni hanem ha kifogy/eltörik/elszakad/elveszik akkor újat kell venni belőle. És persze ezekre a költségekre jön rá pluszba ha gyerkőcnek kedve támad versenyezni is.
Félre ne érts én ezt nem a ti helyzetetekre értem, hanem úgy általánosban válaszolva az eredeti kérdésedre. Remélem átjön a mondanivalóm :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!