A magyarországiak miért veszik ennyire véresen komolyan a lovaglást-lóval kapcsolatos dolgokat?

Nem azzal van a baj, hogy kérdeznek. Hanem hogy még ahhoz is lusták, hogy kinyissanak bármiféle szakirodalmat. Én annak idején folyton bújtam a szakkönyveket, tanultam, annak ellenére, hogy lovagolni nem volt lehetőségem. Aztán lett lehetőségem lovagolni, akkor az elméletet próbáltam átültetni a gyakorlatba. Ha elakadtam, akkor olyasvalakitől kérdeztem, akiben megbíztam, akin láttam, hogyan bánik a lóval, mit tudnak a lovai, lovasai (14-15 éves voltam, de fel tudtam mérni, ki az, aki valójában tud, és ki az aki csak mesél a lovaglásról). Ezáltal megtanultam szűrni is az információt. Aztán kimaradt pár év a lovazásban különféle okok miatt, aminek az vetett véget, hogy ismerősöm felhívott, nyűg neki a ló, nekem adná. Némi gondolkozás után elfogadtam. Újra elővettem a jól bevált szakkönyveimet, hogy most akkor mi is a teendő. Szép lassan haladtam, aztán egyre inkább elkezdtem figyelni a lovat: mire alkalmas, mit csinál szívesen stb. És ezek alapján elkezdtem célokat kitűzni, és bármi, amit tettem, illetve megengedtem a lónak, azt az alapján tettem és engedtem, hogy beleillik-e az adott célba, illetve az ahhoz vezető útba.
Szóval egyáltalán nem baj, ha itt kérdeznek, de ha valaki ahhoz is lusta, hogy gondolkozzon, akkor inkább kérje edző segítségét. Mert különben súlyos balesetek is lehetnek.

30 éves trotty lovon nem nehéz fent maradni. 😊
Kicsit nagy az arc, kevés a tudás.

Kérdező a kérdésedből érződik, hogy direkt provokatívnak szántad.
Külföldön mégis merre laksz?
Tudod itthon az a baj, hogy itt csak az a true rider, aki versenyzik, bár szerintem ez igen csak téves képzet, mert inkább vagyok igényes hobbilovas, mint egy olyan versenyző, aki csak azért marad fent a lován, mert a milliós pacc automataként végig viszi a pályán.
DE az a baj, hogy itthon kevés az igényes hobbilovas. Amikor a tizenéves csitrik elfingják magukat, a második futószáras óra után, hogy nekik saját ló kell 0 tudással és tapasztalattal és szintén hasonló paraméterekkel rendelkező szülői háttérrel, akkor miről beszélünk? Vagy a sok tanya-lovas, akinek csak annyi a tudása, hogy rotyózik a vetésben, meg ha jobbra húzza jobbra megy a lova, ha balra, akkor balra....
A lovagláshoz, lótartáshoz kell egy alaptudás és tapasztalat. Na meg alázat és tisztelet a ló irányába. A lovas akarjon fejlődni, és a lovát is akarja úgy lovagolni, hogy annak minél jobb legyen.
Az elméleti tudást oktatóktól/edzőktől és szakirodalomból lehet elsajátítani. Csakhogy a mai ifjúság baromi lusta kinyitni egy könyvet, elolvasni és értelmezni.
A tapasztalati tudást pedig a lovaglóórákon lehet elsajátítani, ha van egy jó edződ. Mert lehet, hogy te olyan baromi tehetséges vagy, hogy jó az ülésed (bár erre sem vennék mérget), de a többségnek kell a szakmai segítség.
Hidd el nekem, hogy itt rengeteg a pocsék lovas, akik a rossz ülésükkel, hozzá-nemértésükkel sok-sok lovat rontottak el, esetleg juttattak vágóba, vagy a lovaglást tették a ló részéről kellemetlenné.
Igaz itthon a szakmai háttérrel is baj van, mert nem hiszem el, hogy kellően megalapozott egy olyan "edző" tudása, aki egy 7 hónapos tanfolyamon szerezte a papírját, amin heti 1x kell jelen lenni és ebben már a gyakorlati részt is letudta. Nagyon sok ilyen van, de azért vannak még olyanok, akik értenek is a lovagláshoz és annak tanításához és lovagolni is tudnak.
Én nem tanácsolom az önálló ugratás, mert komoly hibákat követhet el az ember, illetve hibásan rögzülhetnek mozdulatok, jó, ha van egy hozzáértő, aki egyből kijavít és akkor fejlődsz is, a lónak és neked is jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!