Kikötőszárat csak futószározásnál használunk? Vagy iskolalovaglásnál is érdemes?
Én abszolút ellene vagyok, szóval nem jelenteném így kis, hogy "futószárazásnál használnuk", mert anélkül is tökéletesen futószárazható a ló, ha a lovasnak van fogalma arról, hogy mit (és miért) csinál.
Nyereg alatt még kevésbé tartom jó ötletnek a használatát.
Én is feleslegesnek tartom mindkét esetben.
Főleg bérlovardában,ahol nagy divat.De láttam már vásáron nyomorult pónikat egész nap kikötőszárral.
Én meg nem vagyok abszolút ellene. aki tudja kezelni, és nem csak behúzza vele a ló fejét a szügyéhez, az használhatja. Oké, hogy lehet anélkül is. Bár itt mindig is két nézet feszült egymásnak. Én pl. szeretem használni a gumis kikötőt futószárazáskor, mert könnyebben és hamarabb el tudom vele engedtetni a lovat. Meg lehet kövezni, viszont Klimke szakirodalma is említi ezt a módszert. Szabadon is lehet vele engedni a lovat egy jó fedelesben. Ha szakszerűen van használva, semmi nem történik, sőt. Itt mondjuk a kulcsszó a "szakszerűen". Valóban, aki nem ért hozzá, nem érti a működését, az csak árt vele.
Kezdőknél én is szoktam látni az alkalmazását. Szintén úgy gondolom, hogy ha nem arra használják, hogy hamis keretet vetessenek fel a lóval, és aztán elhitetik a szerencsétlen lovassal, hogy mekkora profi, szárra lovagolta az állatot, nem ellenzem. Ha tényleg csak lazán lifeg, semmi gond nincs vele. Viszont már azzal is teljesen máshogy megy a kezdő alatt a ló, és nem azzal lesz elfoglalva, hogy belelát az orrlyukába, hanem hogy tudjon figyelni az ülésére. Tehát minden csak az alkalmazás módján múlik :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!