Lóvásárlás, elég bonyolult?
Vettem egy lovat 2014 júniusában, külföldről.
Nem mentem el megnézni, fotók és videók alapján vettem. Úgy egyeztünk meg, hogy akkor kifizetem a vételár 2/3-át, a fennmaradt 1/3-ot pedig elutalom rá néhány napra(így kaptam fizetést).
Megérkezett a ló, sokkal másabb volt, mint a fotókon, de ezzel nem is volt gond, hiszen egyből beleszerettem így is.
Megkaptam az útlevelét, adásvételi szerződést viszont nem kaptam, mert az egyik ismerőse hozta el a lovat, a tulajdonos nem is jött el és nem küldte el vele az adásvételi papírt.
Minden héten írtam e-mail-t a volt tulajnak, hogy írja le a számlaszámot, hogy tudjak végre utalni. Minden nap volt valami kifogás, hogy most épp miért nem tudja leírni (nem hinném, hogy nem lett volna 2 perce erre), mindig azt mondta, nem sürgős.
Most viszont, több, mint 1 év elteltével írt, hogy elküldené az adásvételit, de a pénz nem ért oda. Mondtam, hogy most tényleg nagyon nincsen pénzem erre, de 1-2 hónap múlva elutalom. Azt mondta rendben van.
Érdekelne, hogy tehet-e bármit is, elviheti-e a lovat vagy egyáltalán mi történhet?
Mivel ő nem adta meg az adatait nem tudtam hová küldeni a pénzt.
Most a címemet szeretné, hogy "elküldje" az adásvételi szerződést, de félek, hogy esetleg más van a háttérben..
Megvan az esély, hogy elvigye a lovat?
Tegyük fel, hogy ennyi idő eltelte után nem utalom el a pénzt? Tehet valamit? (Nyilván nem áll szándékomban, csak kíváncsi vagyok)
Köszönöm a válaszokat előre is!
Én csak azt nem értem, hogy mért költöted ez azt a pént, ami nem a tiéd? Attól, hogy még nem tudtad elutalni, az már az ő pénze lett volna, nem kellett volna elkölteni.
Egyébként pedig nem viheti el csak úgy a magánterületedről. Perelhet, hogy nem kapta meg a pénzt, de ha igaz amit leirtal - eddig nem keresett, valóban 1-2 hónap múlva fizetsz - akkor nem valószinű hogy perelni akar, ami egyébként is elhúzódna. Pláne hogy nicns is aláirt adásvétel iszerződés, te pedig nem loptad a lovat....
Köszönöm az értelmes válaszokat!
Megszűnt a munkahelyem, a félretett pénzem elfogyott, munkám egy darabig nem volt a lónak enni kellett, de ő erről tudott is. Azt mondta, nem sürgős a pénz, sőt amikor írtam neki, többször ezzel rázott le (mármint, hogy nem sürgős, meg ráér, meg stb. stb.)
A címem is változott, viszont a lovat az akkori bértartásba hozták, azóta már el is költöztem és itthon is van a lovam.
Jogi fórumon tenném fel a kérdést, mert magának az adásvételnek nem kötelező formája az írásbeli forma, de ha leleveleztétek, hogy x összegért x lovat odaadja, azzal már követelheti a pénzét, mert a ló nálad van.
Gyakorlatilag viszonyt így gondolkoznék: elküldöm eredetiben az általam megfogalmazott adásvételit postán, benne a teljes összeggel és azzal, hogy a kifizetést követően x napon belül megküldi az útlevelet. Ha aláírja, fizetsz és lótulajdonos vagy, és meg kell, hogy küldje a papírokat.
Ha nem ragaszkodsz az útlevélhez, mert mondjuk nem értékes ló, beazonosítod saját költségeden Mo-on és kap egy "nullás" azonosítást és mellé útlevelet.
Én a magam részéről azért nem bánnám, ha meglennének az eredeti papírok tisztavérű ló esetében legalábbis (már amennyiben lehet abban bízni, hogy tényleg a ló papírjait kapod kézhez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!