Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogy erjem el hogy elfogadjon...

Hogy erjem el hogy elfogadjon 'vezernek'?

Figyelt kérdés
Van egy ket eves csodor csikom, es van hogy elfogadthatatlanul viselkedik... A hereles a legutolso. Arra gondoltam hogy ilyen szabadidomitos dolgokkal vennem ra. Jo otlet? Hogy kezdjem el?
2015. jún. 7. 19:25
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem szeretnék bunkó lenni, de szerintem nem jó ötlet. Nem úgy néz ki az írásodból, mintha túlzottan képben lennél a témában, ráadásul egy megvadult csődörcsikó elégveszélyes tud lenni. Én mindenképp a herélést javaslom, vagy pedig egy szakember segítségét kérném.
2015. jún. 7. 19:42
 2/4 anonim ***** válasza:

Sajnos igaza van az előttem írónak. A szabadidomítás nagyon vonzó a fiatal, széplelkű csajsziknak, de én nem ajánlanám ezt a fajta képzést egy problémás lóhoz. Előbb tisztázni az erőviszonyokat, aztán lehet játszogatni. Én ugyan még sosem próbáltam szabadidomítani (kissé maradi vagyok, no meg, időm sincs rá), de amit láttam belőle, az nem sok jót ígér. A fiatal lányok ugyanis úgy érzik, ez lesz annak a módja, hogy olyan kapcsolatot táplálhassanak a lovukkal, akár Kispatak Szilajjal, csakhogy az ott a mese, ez meg a valóság, és gyakran a nem kellő határozottsággal és következetességgel végzett szabadidomítással azt érik el, hogy a ló a fejükre nő... és még csak észre sem veszik, micsoda hisztis, kezelhetetlen jószágot teremtettek maguknak, hiszen ő az egyetlen kincsük. Aztán ha be kell feküdni a kórházba, nem értik, hogy miért. Tisztelet a kevés kivételnek, akik tényleg tudják, mit csinálnak, és náluk szépek is az eredmények.

Szóval először mindenképpen herélni, lenyugtatni, rangsort tisztázni - ha kell, szakember segítségével. Utána, ha már kezelhető és jól nevelt a lovacskád, el lehet menni megtanulni a szabadidomítást (nem könyvekből és videókból!), mielőtt hozzáfognál a lovad tanítgatásához.

2015. jún. 8. 08:52
 3/4 anonim ***** válasza:

Csődört tutujgatással nem lehet nevelni. Itt tisztázni kell a rangsort, de legfőképp herélni kell. Vagy miért akarod megtartani a golyszikat? Csak akkor érdemes, ha valami kiváló fajtaló, tenyészszemlével, fedengedéllyel, de akkor is nevelni kell. Ha nem ez a cél, akkor meg minek csődör, zugménnek?

Amúgy sok csődinek van finom lelke, de a többségnek párszor meg kell mutatni, hogy itt nem ő a Jani, mert ha ez elmarad, akkor lesz veszélyforrás belőle.

Ugye sokszor hallani, hogy a lovaknál kérni kell a feladatot, de ez nem úgy van, hogy lécci lécci, ha van kedved, akkor csináld meg, hanem mint ahogy a főköd vagy a tanárod kéri: csináld meg. És te megcsinálod, ahogy a ló is, ha megfelelően ki vannak alakítva a hatalmi viszonyok.

Szóval először is golyó ki, aztán hívsz egy hozzáértőt, aki megtanít bánni a lovaddal. A szabadonidomítás nem rossz dolog, ha megfelelően van kezelve, és a lovad tisztel és ezt a tiszteletet meg is tudod tartani. Tiszteletet pedig nem simogatással lehet kivívni...

2015. jún. 8. 14:52
 4/4 A kérdező kommentje:
Na epp erre kernek valaszt, hogy hogy lehet nala a rangsor elejere jutni...
2015. jún. 8. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!