Hordtok kobakot?
Én mindig viselek, az esésnél elég nagy szükség van rá szerintetek?
És ha hordok akkor miért? És ha nem akkor miért?
Nem hordok, nincs is kobakom. Mivel csak a saját lovaimra ülök fel, így nem érzem szükségét, puha homokos talaj van, a ló le nem dob, kb évente 1x szoktam leesni, akkor is többnyire talpra érkezem. Az egyetlen veszély, ha vele együtt esem el, akkor meg egy kobak édes kevés.
Mivel tapasztalatom nincs vele, így csak elképzelésem lehet arról, hogy nyáron meleg, télen meg hideg, mert nem tudsz alá normális sapkát venni.
A kapucnit nem tudod ráhúzni, tehát az esőkabi is kilőve.
Eleve nekem fontos, hogy hidegben mindig a fejemen a kapucni és addig húzom be a zippzárt, ameddig lehet. Ez kobakban nem menne.
De hát én már csak ilyen felelőtlen vagyok.
Azért mindenkinek nagyon ajánlom!!! (a mi környékünkön amúgy egyáltalán nem szokás, 1-1 embert tudok csak aki hord terepre, azok is valahogy furán néznek ki)
Helyzettől függ. Többnyire sűrű erdős, hegyes vidéken lovagolok terepen. Ilyenkor ha nem is a saját biztonságom érdekében, de azért jól tud jönni az a kobak. Kifejezetten hasznos, hogy a benyúló ágak esetén elég csak megbiccentenem a fejemet, a többit a kobak elvégzi, ahelyett, hogy folyamatosan hasmánt kéne elnyúlnom a lovam nyakán.
Ha ismeretlen lóra ülök, feltétlenül veszek fel kobakot. De pl volt már, hogy hagyományőrzőkkel tartottam szüreti felvonulásra - na oda ha agyonvertek volna, se vettem volna fel kobakot a szép viseletemhez, bár az is lehet, hogy épp akkor vernek agyon, ha felveszem :D
18 év alatt kötelező egyébként a kobak használata, felette pedig mindenkinek szíve joga eldönteni.. bár ha az én felelősségem alatt lovagolnak nálunk felnőttek, én akkor is kötelezővé teszem. Ne az én karámfámon loccsantsa ki az agyvelejét, ha valami történik és leesik, és ne az én terepemen kenje szét a fejét egy kövön.
Egyébként nem sok szart véd a kobak se. Ha pl megfejelsz egy sziklát esés közben, úgy fog szétnyílni a kobak a fejeddel együtt, mint az érett dinnye. De azt hiszem ez minden védőfelszerelésről elmondható, minden sportágban. Attól még használni kell, mert lehetnek helyzetek, amikor enyhíti a sérülést, de az életedet nem ez fogja bebiztosítani.
A kobak se nem hideg, se nem meleg, ha jó gyártmány és illik a koponya formádra, akkor semmivel sem kényelmetlenebb, mint egy bézból sapka.
Ettől függetlenül én is csak terepen hordom. Nálunk erdős a táj, én meg magas vagyok, a ló se kicsi alattam, gyakran benézek egy-egy ágat, oszt koppan nagyot a sisakon, ezért van rajtam. Idomító munkához nem kell, kicsi az esélye annak, hogy pont fejre essek. Amúgy sem szoktam beöltözni, utcai ruhában lovagolok, abból is a régebbi, rongyosabb darabokat veszem fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!