Barefoot nyergek mennyire kímélik a hátat?
Milyen hatással van a ló egészségére?
Ilyen szempontból van különbség Barefoot és Barefoot között?
Normális válaszokat kérek, nem pedig légbőlkapott okoskodást, köszönöm! :)
Nem légből kapott, valós sztori, van egy lány, régen egy helyen volt a lovunk bértartásban, lány létére igen nagy súlyú lovas. A lovának semmi baja nem volt, egyébként westernben lovagolta korábban, rendesen a forgalmazó segítségével választották ki a rá való nyerget (azt hiszem Arizona típus volt), kb fél év múlva lett a teljesen normális lovából egy hátbeejtő, hátfájós ló.
Lehet, hogy a lány kb 90 kgjához nem való az ilyen nyereg, nem tudom, de engem elrettentett.
Szerencsére elég jó áron el tudta adni a nyerget, a pasi, aki megvette kb 1 hónap múlva már árulta. Hogy neki nem volt kényelmes, vagy a lónak nem volt jó, azt nem tudom.
Én csak kíváncsiságból kérdezem, mert egyszerűen nálam úgy látszik nem működik a marketing stratégiájuk, miért szeretnél barefoot nyerget, vagy inkább mivel győznek meg arról, hogy valós váz nélkül jobban kíméli a hátat és jobb a súlyelosztás? Nekem ez kicsit homeopátiás humbugnak hangzik...
Igazából azért, mert sokkal jobban szeretek szőrén lovagolni, de ez hosszútávon nem megoldás.
Másrészt nem találok rendesen illeszkedő nyerget a lovamra, és ebben reménykedtem.
Ha jól tudom, a Barefootnál is vannak különböző markamrák (lehet máshogy nevezik), szóval ugyan úgy a lóra kell kiválasztani, mint egy vázas nyerget. A hossza, az egyensúlya, a mar körüli hely, szóval minden ugyan úgy lényeges.
Én nem hiszek abban, hogy váz nélkül képesek a lovas súlyát a ló gerincétől olyan szinten távol tartani, mint vázzal. Vannak nagyon király váz nélküli nyergek, de nem újonnan 150-200 ezres áron, hanem a jobb márkájú vázas nyergek áráért (ami ennek többszöröse). Én nem vennék váz nélkülit (mert a jót nem tudom megfizetni), kengyellel való lovagláshoz legalábbis 100%, hogy nem (mert annak a felfüggesztése, a ló hátára gyakorolt nyomás egy újabb nagy kérdés).
Barefoot és Barefoot között - amennyire emlékszem - a nyereg ülőfelületének, a szárnyaknak, a támaszoknak a kialakításában van különbség.
Ha az a probléma, hogy nem találsz illeszkedő nyerget, akkor egy új barefoot nyereg árából csináltathatsz a ló hátára nyerges mesterrel (akár Neizer, Barth) egy nyerget kimondottan a lovad hátára, ami tuti jó lesz.
Ennél jóval olcsóbban pedig át is alakíttathatsz nyerget úgy, hogy az jó legyen a lovadra.
Köszönöm a válaszokat!
Azért kérdeztem rá, mert sokan vannak, akik elvetik a váz nélkülieket, de sok olyat is hallottam, akinek jó tapasztalata van vele.
Továbbra is várom a válaszokat, tapasztalatokat, ötleteket!
(Utolsó válaszoló: Írok privátot, ha nem gond.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!