Mit tennétek, egy 6 éves, iszonyú ellenséges kancával?
Verni meg hajtani?!?!?!?!?! Semmi képpen!! Csak idegesebb és agresszívabb lesz tőle! Én egy profi lovast vagy szakértőt kérdeznék meg. Mindenesetre elég sajnálatos, hogy valaki képes szinte tönkre tenni egy
lovat! :(
Egy ilyen lóval foglalkozni kell, nem elég ha heti egyszer előveszed... persze hogy keresztül megy rajtad. Egyedül tartod vagy több lóval? Két hónap még semmi, több idő kell ide, de határozottság! Ne egyedül foglalkozz vele, van a közeledben még határozott emberke? Aki segít ha baj van és nem ijed meg? Egyedül sajnos itt semmire nem mész. Mindennapos foglalkozást igényel. Futószáron menjen sokat, és mikor lefáradt akkor kérni tőle bármit is. Pucolásnál hogy viselkedik?
Kézből az ilyen lovat soha ne etesd! Őszintén megéri neked ez a sok macera? Nem lenne jobb gyermekeddel egy békésebb lóval foglalkozni? Én azt tenném... az ilyen ló nem mindenkinek való sajnos.
Hat pedig ha nem leszel hatarozott vele es nem mutatod meg neki ki is itt a fonok addig ez lesz. Igy nem lehet lovat tartani ,hogy nem tudod es nem akarod le hajtani. Igen is dolgoztasd! Ahogy irtad,hogy beleharapott a karodba haat mar ne is haragudj (nem kerem az allatkinzo cimzoket) de a helyedbe olyat az orrara vagtam volna,hogy megerezte volna. Ha egyedul nem birsz vele keress fel egy lovas ismerosodet aki ert a bajos lovakhoz vagy keress egy szakembert. Nem a lo hibaja szerintem minden neveles/idomitas kerdese. Elozo helyen nem volt normalisan megnevelve ezert vannak ilyen problemaid vele. Esetleg bantottak a lovat es igy vedekezik. Nem hiszem ,hogy tudna nem akarod bantani. Foglalkozz vele tobbet faraszd le majd sokat csutakold, futoszarazd. Tobbet fog erni mintha csak lovagolnad. Esetleg ha nem mukodik a dolog ott van az a termeszetes lokikepzes cucc. Sok penz kell hozza,hogy igazan megtanuld. Meg ahhoz ,hogy hasznositani is tudd rengeteg tapasztalat kell hozza.
En ennyit tudok mondani de azert fel kereshetsz egy szakembert;),
5-ös válaszadó: Nem heti egy alkalomról van, a ló napi szinten mozgatva van, akkor is ha én két hétre pl külföldre utazom a munkám miatt, viszont akkor is van aki ellássa, stb. Szóval itt nem az van hogy csak előveszem.... Ha ez lenne a gond akkor nem írnék ki kérdést egy ilyen oldalra. De a gondom a lóval sokkal komolyabb.
6-os válaszadó: Sajnos a természetes lókiképzést nem lehet vele csinálni. Nem az a típusú állat. Pedig erre találták ki. Ez igaz.
Egyébként elmondanám nektek, hogy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni. Ahogy írtam, ez a szakmám is, lovakkal foglalkozom gyerekkorom óta. S eddig életemben talán ha két ilyen lova láttam. De ki fog rajtam. Nem voltam lusta utána kérdezni, mit lehet tenni, mit lehetne. Hogy neki a legjobb legyen, de ne sérüljön tovább a kis lelke, mert szeretném ha jó lenne neki. De mikor már a napi szinten való foglalkozás is veszélyes akkor azért elgondolkozom. Amúgy nem adtam a kezemből enni neki. :D A saját helyén kapta, szénarácsba...
"ne sérüljön tovább a kis lelke, mert szeretném ha jó lenne neki."
A lovak között alá- és fölérendeltség van, de ezt biztosan tudod. Vagy te leszel az alfa, vagy ő. Most ő. Ahogy ő fenyít téged, úgy kell neked is fenyítened őt, gyorsan, pontosan, utána viszont dicséret és szent a béke, nincs harag. Ettől nem sérül a lelke, de ezen túl kell esni, egy fokkal durvábbnak kell lenni, mint a ló, máskülönben ahelyett, hogy kettőt rávágnál az ostorral (hogy ne sérüljön a kis lelke), ő fogja kettéharapni a karod. Szóval muszáj.
Nem tudom, mennyit mozog a ló, mennyit eszik, milyen kondiban van, de az abrakot egyelőre elvenném tőle és beiktatnék napi szinten egy kiadós bő egy-másfél órás futószárazást a körkarámban, kellő hosszúságú ostorral, kantárral (kapicánnal, ha van) felszerelkezve. A legkisebb jelre, befordulási szándékra, fülbillentésre határozottan tovább kell küldeni a lovat (nem szóval és ostorbelegtetéssel, hanem kettőt végighúzva rajta), ha megy, békén hagyni, dicsérni ha megadóan be akar jönni, akkor behívni, majd újra kiküldeni. Ezt tudom alapnak elképzelni. Ha a boxban ápolod, ott megkötném, pálca lenne nálam a gyors és hatékony korrigáláshoz, ha szükséges, ha szépen áll, lehet dicsérgetni.
Amit mondani akarok, az lényegében annyi, hogy egy fokkal durvábban kel fellépni a lóval szemben, mint ahogy ő fellép és csírájában elfojtani minden rosszindulatú megmozdulását, de haragot nem kell tartani, ok nélkül bántani nem kell. Így tisztelni fog és kétszer is meggondolja, mit csinál a jövőben. Rá fog jönni elég hamar, hogy ha nem arcoskodik, akkor szeretés van, ha arcoskodik, akkor pórul jár. Rajta múlik.
Azt még azért megkérdezném, hogy mit foglalkozol vele, ha küzdeni nem akarsz, mert nincs rá időd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!