Honnan jöhetett az ötlet (filmekben, regényekben találkoztam ezzel), hogy lovaknak kockacukrot adnak? (én úgy gondolnám, hogy nem biztos, hogy olyan jót tesz nekik, de kíváncsi vagyok, mi erre a magyarázat, mit mondanak a szakértők)
Figyelt kérdés
2015. márc. 12. 23:06
11/12 anonim válasza:
"Mitöbb a ló önmagától ki is köpnè, azèrt eszi meg mert beletukmálják." Láttál már lovat közelről, láttad, hogy valaki beletömi a lóba a cukrot, akarata ellenére? Hallottál már olyanról, hogy a ló nem akarta bevenni a zablát és a kantározni szándékozó emberke egy szem kockacukrot tett a tenyerébe a zabla alá, és csodák csodájára a ló bevette a zablát. Hallottál már arról, hogy amíg voltak cukorgyáraink az összes abrakot leöntötték melasszal, és nem történt tömeges lópusztulás! Remélem tudod, hogy mi a melasz? Hallottál már olyant, hogy a ló kiszabadult, és a lucerna melletti friss száras kukoricát zabálta és nem a lucernát? (nem mintha bármelyik is jót tenne neki túladagolva) Vajon miért, elképzelhető, hogy azért mert a fiatal kukorica szára édes? Na ennyit a szakmai hozzáértésedről, és a beletukmálásról!! "Jó bolna, ha nem lennètek sìkhülye barmok ès utána nèznètek a dolgoknak." Na ezek után lehet vitatkozni, hogy ki a sík hülye! Az általad leírt jelzők abszolút passzolnak hozzád, egy kreténnel több, aki semmit nem ért a lóhoz, de okoskodik, és névtelenül osztja az észt. Pedig jobban vigyázhatnál rá, az általad leírtak alapján nem mondható, hogy túltengés van nálad!! Mindezek ellenére én sem vagyok híve a ló túlzott cukrozásának, de ha netán kap néha egy-egy jutalomfalatot,(és az éppen kockacukor) attól nem fog elpusztulni. Inkább azon kell elgondolkodni, hogy mikor érdemli meg a jutalomfalatot, de ezt neked úgyis hiába mondom! Az agyondicsért alma, az jót tesz a ló fogainak? Nem! Nagyon sokan tévedésben vannak a jutalomfalat osztogatásával és a tudatlanságuk miatt azt is jutalmazzák, amit nem kellene, mert teljesen magától értetődőnek kellene lenni annak, hogy az adott feladatot a ló jutalomfalat nélkül is elvégezze! Sajnos a jutalomfalatnak azóta van létjogosultsága, mióta tizenéves kislányok tudatlanul lóidomítással foglalkoznak. Azon már nem is lepődök meg, hogy a lovat emberi tulajdonságokkal próbálják felruházni. Kis butuskák azt hiszik a ló mindent meg fog tenni, amit kérek tőle, ha kényeztetik. (igaz,hogy azt sem tudják mit kérjenek tőle, azt meg főleg nem tudják, hogyan?!)Aztán jönnek kérdések, amikből mindig az derül ki, hogy a ló milyen hülye, milyen szemét stb. Olyan kérdés csak elvétve akad, mit csináljak, nem értek hozzá, hülye vagyok hozzá! Valóban a ló mindent megtesz amit kérnek tőle, de ehhez tudni kell kérni!!!! Legnagyobb jutalom a lónak, amikor a jól teljesített feladat után megpaskolod a nyakát! Azt még hadd javasoljam az értelmesebbeknek, hogy a jutalomfalatot, ha már mindenképpen osztogatják, azt ne mindig ugyanabból a zsebből vegyék elő! Láttam én már olyant, hogy a ló, a semmiért nem kapta meg a jutalomfalatot és letépte azt a zsebet, amelyikből korábban kapta. Nem kell a jutalmazást túlzásba vinni, a hamar hozzászokik, és nagyon hamar elvárja, aztán kiköveteli. Érezze, hogy azért valamit tenni kell! Sajnos olyant is láttam, hogy tenyészszemlén a ló kezelhetetlen volt, (a felvezetésnél nincs túlzottan nagy elvárás), a ló ágaskodott, pörgött forgott, lóbálta a felvezető gyereket, odament az edző hölgy és mit tesz Isten, cukorral jutalmazta a lovat. Na ilyen is van! A ló rögtön megtanulta, ha cukrot akar csak ágaskodni, és idétlenkedni kell! Bár nem ez volt az edzőnő célja! Az, hogy egy lovasiskolában félórás váltással gyerekek lovagolják a lovakat, és minden leszállás után adják a kockacukrot, ez tényleg sok és ezt a tulajdonosnak, edzőnek nem szabad megengedni, mert így hamar összejön a napi káros mennyiség. Olyannak is szemtanúja voltam, hogy a kislány (14 éves) szereli fel a lovat, kantározás egy sárgarépa, nyeregalátét egy sárgarépa, nyereg egy sárgarépa, heveder meghúzás úgy-ahogy egy sárgarépa, aztán jön az edző befejezi a nyergelést még egy sárgarépa. Bő háromnegyed órába telt a nyergelés, amíg a ló elcsámcsogta a sárgarépát. Ez már nem jutalmazás, ez már a hülyeség kategória! Mellesleg a lovak nagyobb része imádja az édességet, csak úgy mondom, mielőtt komolyan vennéd az általad leírt hülyeséget. Ha lóközelben vagy próbáld ki, amikor szomjas a lovad két különböző alakú kannába tegyél vizet, egyikbe tisztát, a másikban lévőbe tegyél egy kevés cukrot. Ezt két napig csináld, és harmadik napon magad is meg fogsz lepődni, hogy a ló a cukros vizet issza! Egyébként nem irigylem a választékos stílusodat és a szakmai hozzáértésedet sem!
12/12 anonim válasza:
Az, hogy szereti a csontot, az egy dolog, az hogy mennyire (nem) jó neki, egy másik. A csokit is szeretnék, ha kapnának. Én meg a colát imádom, de tudom, hogy nem egészséges :) ue. a helyzet a csonttal (egyedül a marhalábszár csontot ajánlják, a fogkő megelőzésére)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!