Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Honnan jöhetett az ötlet...

Honnan jöhetett az ötlet (filmekben, regényekben találkoztam ezzel), hogy lovaknak kockacukrot adnak? (én úgy gondolnám, hogy nem biztos, hogy olyan jót tesz nekik, de kíváncsi vagyok, mi erre a magyarázat, mit mondanak a szakértők)

Figyelt kérdés
2015. márc. 12. 23:06
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
67%
"Mitöbb a ló önmagától ki is köpnè, azèrt eszi meg mert beletukmálják." Láttál már lovat közelről, láttad, hogy valaki beletömi a lóba a cukrot, akarata ellenére? Hallottál már olyanról, hogy a ló nem akarta bevenni a zablát és a kantározni szándékozó emberke egy szem kockacukrot tett a tenyerébe a zabla alá, és csodák csodájára a ló bevette a zablát. Hallottál már arról, hogy amíg voltak cukorgyáraink az összes abrakot leöntötték melasszal, és nem történt tömeges lópusztulás! Remélem tudod, hogy mi a melasz? Hallottál már olyant, hogy a ló kiszabadult, és a lucerna melletti friss száras kukoricát zabálta és nem a lucernát? (nem mintha bármelyik is jót tenne neki túladagolva) Vajon miért, elképzelhető, hogy azért mert a fiatal kukorica szára édes? Na ennyit a szakmai hozzáértésedről, és a beletukmálásról!! "Jó bolna, ha nem lennètek sìkhülye barmok ès utána nèznètek a dolgoknak." Na ezek után lehet vitatkozni, hogy ki a sík hülye! Az általad leírt jelzők abszolút passzolnak hozzád, egy kreténnel több, aki semmit nem ért a lóhoz, de okoskodik, és névtelenül osztja az észt. Pedig jobban vigyázhatnál rá, az általad leírtak alapján nem mondható, hogy túltengés van nálad!! Mindezek ellenére én sem vagyok híve a ló túlzott cukrozásának, de ha netán kap néha egy-egy jutalomfalatot,(és az éppen kockacukor) attól nem fog elpusztulni. Inkább azon kell elgondolkodni, hogy mikor érdemli meg a jutalomfalatot, de ezt neked úgyis hiába mondom! Az agyondicsért alma, az jót tesz a ló fogainak? Nem! Nagyon sokan tévedésben vannak a jutalomfalat osztogatásával és a tudatlanságuk miatt azt is jutalmazzák, amit nem kellene, mert teljesen magától értetődőnek kellene lenni annak, hogy az adott feladatot a ló jutalomfalat nélkül is elvégezze! Sajnos a jutalomfalatnak azóta van létjogosultsága, mióta tizenéves kislányok tudatlanul lóidomítással foglalkoznak. Azon már nem is lepődök meg, hogy a lovat emberi tulajdonságokkal próbálják felruházni. Kis butuskák azt hiszik a ló mindent meg fog tenni, amit kérek tőle, ha kényeztetik. (igaz,hogy azt sem tudják mit kérjenek tőle, azt meg főleg nem tudják, hogyan?!)Aztán jönnek kérdések, amikből mindig az derül ki, hogy a ló milyen hülye, milyen szemét stb. Olyan kérdés csak elvétve akad, mit csináljak, nem értek hozzá, hülye vagyok hozzá! Valóban a ló mindent megtesz amit kérnek tőle, de ehhez tudni kell kérni!!!! Legnagyobb jutalom a lónak, amikor a jól teljesített feladat után megpaskolod a nyakát! Azt még hadd javasoljam az értelmesebbeknek, hogy a jutalomfalatot, ha már mindenképpen osztogatják, azt ne mindig ugyanabból a zsebből vegyék elő! Láttam én már olyant, hogy a ló, a semmiért nem kapta meg a jutalomfalatot és letépte azt a zsebet, amelyikből korábban kapta. Nem kell a jutalmazást túlzásba vinni, a hamar hozzászokik, és nagyon hamar elvárja, aztán kiköveteli. Érezze, hogy azért valamit tenni kell! Sajnos olyant is láttam, hogy tenyészszemlén a ló kezelhetetlen volt, (a felvezetésnél nincs túlzottan nagy elvárás), a ló ágaskodott, pörgött forgott, lóbálta a felvezető gyereket, odament az edző hölgy és mit tesz Isten, cukorral jutalmazta a lovat. Na ilyen is van! A ló rögtön megtanulta, ha cukrot akar csak ágaskodni, és idétlenkedni kell! Bár nem ez volt az edzőnő célja! Az, hogy egy lovasiskolában félórás váltással gyerekek lovagolják a lovakat, és minden leszállás után adják a kockacukrot, ez tényleg sok és ezt a tulajdonosnak, edzőnek nem szabad megengedni, mert így hamar összejön a napi káros mennyiség. Olyannak is szemtanúja voltam, hogy a kislány (14 éves) szereli fel a lovat, kantározás egy sárgarépa, nyeregalátét egy sárgarépa, nyereg egy sárgarépa, heveder meghúzás úgy-ahogy egy sárgarépa, aztán jön az edző befejezi a nyergelést még egy sárgarépa. Bő háromnegyed órába telt a nyergelés, amíg a ló elcsámcsogta a sárgarépát. Ez már nem jutalmazás, ez már a hülyeség kategória! Mellesleg a lovak nagyobb része imádja az édességet, csak úgy mondom, mielőtt komolyan vennéd az általad leírt hülyeséget. Ha lóközelben vagy próbáld ki, amikor szomjas a lovad két különböző alakú kannába tegyél vizet, egyikbe tisztát, a másikban lévőbe tegyél egy kevés cukrot. Ezt két napig csináld, és harmadik napon magad is meg fogsz lepődni, hogy a ló a cukros vizet issza! Egyébként nem irigylem a választékos stílusodat és a szakmai hozzáértésedet sem!
2015. márc. 16. 01:19
 12/12 anonim ***** válasza:
Az, hogy szereti a csontot, az egy dolog, az hogy mennyire (nem) jó neki, egy másik. A csokit is szeretnék, ha kapnának. Én meg a colát imádom, de tudom, hogy nem egészséges :) ue. a helyzet a csonttal (egyedül a marhalábszár csontot ajánlják, a fogkő megelőzésére)
2015. márc. 16. 22:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!