Meggyire érdemes felesben tartani egy lovat?
Nagyon sok ember keres sajat lova melle egy masik embert aki lovagolja a lovat persze pénzért (feles tartás) . Ez. Jo a lo tulajanak is mert pennzt kap es meg a lovat is lovagoljak unatkozás helyett. Aki meg odaszegodik feles tartónak neki meg sok tapasztalatot ad.
akkor nagyon jol jartal ha kifogsz egy jófej kedves aranyos tulajt (szerintem ezek inkabb a fiatalabbak es nem az öreg bacsik )
Benne van a dologban ha a lónak baja lesz (santasag stb...) akkor ki miatt santlt le?? Az is lehet hogy a tulaj miatt es a bérlővel akarja kifozettetni . De az is lehet hogy csak szimplán a legelőn belelepett vmibe. És akkor jön a vita...
Összefoglalva sok tapasztalatot ad. Jo dolog kicsit hasonlít egy saját lóhoz. De csak ttól bérelj aki neked szimpatikus . Kb 20-30.000 korul van de ugy atlag a 30.(pest mellett a Pilisben sok helyen Ennyi.)
ez így nem működik, vagy legalábbis kétlem, hogy működne.
már az általános feles tartás verzió is problémás, ahol megvan a ló tulaja, de a bértartás feléért felesben használja valakivel, de ott a tulajdonjog nem feleződik. még itt is csomó probléma merülhet fel.
viszont ha nincs pénzetek/időtök saját lóra, csak egy félre, akkor mi történik, ha mondjuk egyikőtök azt mondja, hogy bocs, de nem tudom tovább tartani. eladjátok? ha valamiben nem értetek egyet (pl romlik a bértartás színvonala és egyikőtök szeretné átvinni máshová, de a másik nem).
az biztos, hogy a ló nem fog ugyanúgy működni a két embernek, az egyik jobb lovas, jobban kijön a lóval, akkor a másik féltékeny lesz, a jobb meg szívja a fogát, ha látja, hogy a rosszabb lovas mit csinál a lóval.
a barátságnak meg tényleg annyi, főleg, hogy a közös lovazás teljesen kilőve.
én nem ajánlom, szerintem nem tudna működni.
arról nem is beszélve, hogy 15 éves vagy, tehát nyilván nem te vennéd és tartanád felesben valakivel, hanem a szüleid, ami még egy nehezítési pont, mert az egy dolog, hogy te a barátnőddel ezt kitaláltad és mondjuk akár a ló kiválasztásában is egyetértetek (ami eleve megintcsak nehéz ügy) de vajon a szülők is egyet értenek-e ebben. itt tehát már nem 2, hanem minimum 4 ember elképzelésit, igényeit, terveit kell egyeztetni.
Hidd el nem éri meg, főleg barátilag.
Az hogy a tulajdonjog is közös...az végképp rossz megoldás. Meg tényleg előjönnek ezek a dolgok, hogy kit szeret jobban, ki hogyan lovagol, kinek engedelmesebb...stb stb. Meg ha felosztjátok a napokat, és mondjuk nincs fedeles és szakad az eső, meg hasonlókra is gondolni kell. Na meg ott van a suli,a továbbtanulás. Egy lóval legalább 10 évre számolnod kell. Jelenleg úgyis a szüleid fizetnék a bértartást. Tegyük fel, hogy 18 éves korotokig együtt vagytok a barátnőddel, de mondjuk ő az ország másik felébe menne egyetemre. Akkor mi lesz?
Szóval ezekre a dolgokra is gondolni kell. Meg nem hiába kötnek ilyenkor a felek mindenre kiterjedő szerződést. Ez az egész dolog inkább üzleti, mint baráti, akárhonnan is nézed.
Én igazából közelebbről 2 feles tartást ismerek:
1, Egy idősebb férfié a ló és csak hétvégente tud ki járni hozzá így hét közben a feles-tartó fiú lovagolja és teljesen jól meg vannak.
2, Egyik barátnőm azon a helyen amelyiken lovagol, sokáig ugyan azon a lovon lovagolt egy másik lánnyal és a végén közösen kivásárolták. De a lovat a barátnőm vette meg csak a tartását felezik, így tulajdonképpen a ló tulajdonosa a barátnőm.
Ez mind a kettő egy működő feles-tartói kapcsolat, szóval nem kell egyből temetni, de az általad felvázolt helyzet nem áll túl közel egyik variációhoz sem. Nem tudom mennyire lehet ennek jövője, mert nyilván attól is függ hogy mire akarjátok használni a lovat. Mert, ha csak arra, hogy hetente kétszer menjetek vele a karámban mint egy iskola lóval arra megfelelhet bár ebben az esetben kérdés, hogy egyáltalán megéri-e lovat venni. Vagy terepezni szeretnétek vele? Esetleg versenyezni? Gondoljátok át. Én nem mondom egyből, hogy felejtsétek el, de döntsétek el első sorban, hogy hiába "feles" valójában melyikőtöké a tulajdon jog, melyikőtök intézi majd a ló ügyeit, melyikőtök dönt a sorsával kapcsolatban. Illetve mindenképp jobb úgy hogyha, egyikőtök már lényegesen jobban tud lovagolni a másiknál és ezt mindketten elfogadjátok nincs belőle vita és a tapasztaltabb oktatni tudja a másikat, aki feltétlen hallgat rá és nem talál ki más dolgokat a lóval, csak amit a jobb lovas helyénvalónak tart.
Gondoljátok át mindenképp amennyire hosszútávlatra tudjátok, mert mi lesz mikor már idős lesz és nm lehet rajta lovagolni? Melyikőtöknek fog a nyakán maradni? Esetleg túladtok rajta és mehet a vágóhídra? Ráadásul valószínűleg mindketten felnőttök ez alatt. Hol akartok majd tovább tanulni és addig mi lesz a pacival...? stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!