Kezdőoldal » Állatok » Lovak » --- Bock nyereg? ---

Aki Teki kérdése:

--- Bock nyereg? ---

Figyelt kérdés

Sziasztok! Visszaolvasva nem találtam olyan kérdést, ahol rendesen ki lenne vesézve a kérdés.

Érdekelne, hogy használtatok-e már ilyen nyerget? Hosszabb távon, vagy csak próba erejéig? Milyen típusút?

Gyakoribb típusok:

- M25 (német favázas sima ülésű, vászonpárnás )

- M35 (lengőtalpas, filc talpborítással, bordázott ülésű)

- M47 (Az M25-ös magyar változata, bordázott üléssel)

- M99 (lengőtalpas, filc talpborítással, bordázott ülésű)

- M6 (lengő fatalpas)

Mennyire volt komfortos mind a lovasnak, mind a lónak?

A válaszokat előre is köszönöm!

(Előrevetíteném, hogy a kérdésem nem arra irányul, hogy milyen nyerget vegyen az ember a Bock helyett. Csupán erre a nyeregtípusra szól a kérdés, és lehetőleg empirikus hozzászólásokat várnék. Köszönöm!)

2015. febr. 1. 20:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nekem "wehrmacht nyergem" volt, még a birodalmi sas is bele volt sütve a hátuljába. Talán nem lett volna rossz nyereg, de az összes bőr alkatrésze csontkemény volt már, különösen a vázra feszített kecskebőr, amin a nyeregpárna nyugodott. Többnapi vazelinozás után egy ici-picit puhult, de még mindig baromi kemény maradt, úgyhogy egy hajmeresztő felújítási árajánlat után nagy nehezen eladtam 36e Ft-ért apróhirdetésből.

Nem véletlen az, hogy a "hagyományőrzők" mindenféle lehetetlen birkabőröket meg párnákat aggatnak ezekre a nyergekre... 70-80 év egy nyeregnek egyszerűen sok, akárhogy ápolják is. Át kell őket bőrözni. De az drága mulatság. No és kérdés, hogy az új bőrt tényleg arra az ócska favázra akarod-e felhuzatni, vagy inkább legyen az is új? És ha már van egy új vázad és egy új bőröd rajta, akkor biztos, hogy azokat a rozsdás vasalatokat akarod rá? Hát ez a baj a bock nyereggel.

Ja, ha netán ki akarnád próbálni, milyen egy bock nyereg, Zelinváry Szilárdnak, a tahitótfalusi Zablakert tulajdonosának pár éve volt néhány darabja, amelyeket a lovastanulóknak használatra kiadott az iskolalovakhoz, ha nem laksz túl messze, hívd fel, és jelentkezz be hozzá egy óra bérlovaglásra!

2015. febr. 3. 09:59
 12/14 anonim ***** válasza:
Bocsánat, helyesen ZeRiváry Szilárd... már emailban is raccsolok. :)
2015. febr. 3. 10:02
 13/14 anonim ***** válasza:
Nem, jól emlékeztem, mégis Zelinváry a lovasgazda, és Zeriváry a csillagász. :)
2015. febr. 3. 10:03
 14/14 anonim ***** válasza:

Ha már így feljött a pokróccal nyergelés: nekem sincs gondom vele és vannak esetek, amikor tényleg szükséges is. Dolgoztam lovaspanzióban, orrba-szájba nyomtuk a napos, hetes túrákat és igen, pokróccal nyergeltünk még a sportnyergek alá is. Nyilván egy hosszabb túrán nem tud az ember magával vinni több nyeregalátétet, viszont pihenőben illik lenyergelni, átnyergelni a lovakat és ilyenkor visszatenni a full átizzadt nyeregalátétet nem túl baráti. A pokrócot viszont újra- és újrahajtva 8 alkalommal tudok tiszta felülettel nyergelni. A másik, hogy amikor mindenféle lovasokat kell vinnie a szerencsétlen lónak, még mindig inkább legyen rajta az a dög vastag és nehéz pokróc, mert legalább nem bántja annyira, ha belehuppog a lovas a hátába. Az általam lovagolt lóra viszont mindig nyeregalátéttel nyergeltem és inkább vittem magammal a nyereg mögé csavarva másik alátétet, hogy le tudjam cserélni pihenőben, de nem pakoltam tele a hátát minden vacakkal. Sose nyomtam fel lovat, még a többnapos túrákon sem.

Tisztelem a hagyományőrzést és látok értelmet abban, ahogyan őseink a lovat nyergelték, de azért ne felejtsük már el, hogy a mai technológia nekünk játszik , használjuk hát bátran az újításokat. Az se mellékes, hogy nekünk nem nagyon kell éjszakára az erdő szélén tábort vernünk és a hidegben a megizzadt lovunkat azzal a pokróccal betakarni, amivel amúgy nyergeltünk is.

2015. febr. 3. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!