Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Jól értem, hogy egy újabb...

Jól értem, hogy egy újabb lehúzást láthatunk a lovas közösség ellen?

Figyelt kérdés

Ez a teljes cikk: [link]

Itt pedig, amire gondolok: "Minden 2009. július 1. után született lovat mikrochippel kell megjelölni."

Az én jelenlegi lovam 2010-es, tehát a fenti időpont utáni, viszont sütve van, chipje nincs.

Nem tudom mennyi jelenleg a chippelés, de azért nem pár ezer lóról beszélünk.

A duma meg, hogy így nehezebb lesz a lopott lovat tovább adni, stb. nevetséges, mint indok.

2015. jan. 25. 18:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A kutyák chipjét bárki leellenőrizheti a neten és ha nincsen regisztrálva, meg kell kérni szépen az orvost, hogy legyen kedves. Nyilván jó lenne, ha minden flottul menne, de ha már bechipeltette az állatát, járjon a végére, hogy tényleg minden rendben van-e.
2015. jan. 26. 07:47
 12/16 anonim ***** válasza:

Azért én nem félek attól, hogy a kupectől ne kapná meg a lopott ló ugyanúgy a döglött csippjét, mint ahogy a sütését meg az útlevelét... ne legyünk már naívak!

És azért a kóbor lovak sem olyan gyakoriak, mint a kóbor kutyák. Ráadásul a ló, mint a postagalamb, hazatalál.

De mindegy is, aludjanak jól a 3500 Ft-jukkal az orvosok, bárcsak soha ennél nagyobb lehúzást ne látnánk a lovas közösség ellen. :)

2015. jan. 26. 09:48
 13/16 anonim ***** válasza:

Akit komolyan érdekel egy ló, az kihívja az állatorvost - lehet akár helyi is - fizet neki cirka 2000 Ft-ot - és azzal már sokat mondtam sztem - hogy lehúzza az olvasót a lovon.

Az egy elég extrém dolog, hogy a döglött lóból kibányássza az állatorvos a chipet és belenyomja egy másikba, ráadásul olyan helyre, ahol véletlenül sem olvassa le a ló eredeti chipjét, már ha van neki. Házilagos módszerrel nem lehet megcsinálni, mint a sütést. Meg elég ritkán döglenek meg lovak a kupecoknál szerintem, olyan meg főleg, aminek a számát érdemes lenne hamisításra felhasználni (és pont ugyan olyan jegyes, mint amibe bele tervezik rakni), ellenben a papírokat tudják cserélgetni és hipp-hopp le/átsütni a lovat. Szóval nem lesz ez olyan egyszerű.

2015. jan. 26. 13:31
 14/16 anonim ***** válasza:

Pedig ez a szokás. Veszenek egy márkás lovat, ami kehes lett vagy lesántult vagy valami, aztán keresnek egy korban és jegyekben hozzá hasonló parasztlovat, és a két ló papírt cserél. Utána a kupec eladja a palimadárnak a "márkás" lovat, a lelakott ló meg az értéktelen papírokkal megy a vágóba. (Vagy levágja maga a kupec, és utána megeteti a kutyáival.)

Nem kell feltétlenül áttenie a chipet. Az is elég, ha tönkre tudja tenni. Mondjuk egy mikróból kiszedett magnetronnal ad neki 2-3mp-t. Ennyi idő alatt a szövetek nem fognak maradandóan károsodni, de chipnek ez dószt elég. Utána már lehet mondani, hogy "biztos nem tapadt le és elvándorolt" és a doki tesz bele egy másikat.

Ne féltsd te a kupeceket, ki fogják ezt találni maguknak!

2015. jan. 26. 18:35
 15/16 anonim ***** válasza:

Nyilván ha a chip nem működik, nagyon hülye kell legyen valaki, hogy elhigyje, hogy az a ló az a ló, amiről a papír van - kb, annyira, mint olvashatatlan sütés mellett.

Ahhoz meg, hogy új chipet kapjon, sztem kelleni fog a felügyelő is, hogy azonosítson, stb. Na mindegy, el tudom képzelni, hogy lesz, aki meg fogja tudni oldani, főleg korábban nem chipelt lovak esetében, mindenesetre nem lesz olyan egyszerű dolga, mint eddig.

(Meg egyébként is: mindegy, mi van a ló papírjában, ha szar, ha meg jó, akkor meg azért mindegy. Teljesen hülyebiztos megoldás nem létezik ezzel a témával kapcsolatban sem, mert mindig lesz, aki hinni akar :))

2015. jan. 26. 19:02
 16/16 anonim ***** válasza:
Azért vannak ám árbeli különbségek. Pl születik nálad egy csikó, aminek mondjuk nincs fedjegye, vagyis zug csikónak számít. Arra is kell papír, az anyja ismert lesz, az apja ismeretlenként fog szerepelni. Először is ki kell hívni a lótenyésztési felügyelőt, ő csinál egy ló azonosítást + ilyenkor megkapja a chipet, aztán jön a vérvétel fertőző kevésvérűségre és lehet is igényelni a papírost. Ugyan ez a menetrend egy jelöletlen lónál is, ez az egész cécó kb 40 ezer Ft. Ezt 1x kell kifizetni és aki lovat tart annak férjen bele az az egyszeri kiadás. A másik, ha valaki lovat akar venni ezt az egészet úgy kerülheti ki, ha már papíros lovat vesz, vásárlás előtt tájékozódik a lóútlevél valódiságáról és úgy veszi meg az adott állatot. Átíratás kemény 1500 Ft-be kerül.
2015. jan. 26. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!