Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Jól értem, hogy egy újabb...

Jól értem, hogy egy újabb lehúzást láthatunk a lovas közösség ellen?

Figyelt kérdés

Ez a teljes cikk: [link]

Itt pedig, amire gondolok: "Minden 2009. július 1. után született lovat mikrochippel kell megjelölni."

Az én jelenlegi lovam 2010-es, tehát a fenti időpont utáni, viszont sütve van, chipje nincs.

Nem tudom mennyi jelenleg a chippelés, de azért nem pár ezer lóról beszélünk.

A duma meg, hogy így nehezebb lesz a lopott lovat tovább adni, stb. nevetséges, mint indok.

2015. jan. 25. 18:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Nemtudom,hogy mennyi,nekem is van egy pónim,és ő neki se kell chip,akinél meg eltudják lopni a lovat(Kivéve a lovardákat,bár onnan is elég nehéz szerintem ha valaki este ott marad vigyázni) annak nem is való ló,mert a lóhoz kell egy biztos karám és kerítés,hogy a ló se tudjonmegszökni..
2015. jan. 25. 18:58
 2/16 anonim ***** válasza:

Most szerintem ezt nem látod jól, ez nem olyan, mint a nullás iskolalovak ügye volt, ez ugyanis nem egy magyar találmány, hanem uniós elvárás. Most isszuk meg a levét annak, hogy ennyire el vagyunk maradva az európai átlagtól...

önmagában a chip jelenthetne megnyugtató biztonságot, mint a kutyáknál, ha az orvosok betartanák azt a szabályt, hogy mielőtt egy lóhoz nyúlnak ellenőrzik a chipjét. de ez még kutyáknál se jellemző, nem tudom lovaknál mikor lesz...

az pedig szerintem időszerű volt, hogy a lóútlevél egyfajta egészségügyi kiskönyvként is üzemeljen, kár, hogy itthon ez se fog működni, mert gondolom senki nem akarja majd beíratni a ló különböző betegségeit a kiskönyvbe, hogy utána még eladható legyen, arról nem is beszélve, hogy nem tudom a ti állatorvosotok szokott-e számlát adni, de én még soha nem kaptam számlát a dokiktól (többel is volt már dolgom), márpedig ami az én kiskönyvemben benne van kezelés, annak az ő könyvelésében is nyoma kéne, hogy legyen...

2015. jan. 25. 19:41
 3/16 anonim ***** válasza:
Én se kaptam számlát,se kutyánál,se lónál.Sőt,néhány kutyadoki még a kutyáknál se jelenti be a chipet,tehát belerakja a kutyába chipet,csak nem rakja bele a rendszerbe,aztán a gazdi kifizette a chipet+hogy kijöjjön az állatorvos,aztán még arrol se tud,hogy most akkor működik e a chip-vagy nem...
2015. jan. 25. 19:50
 4/16 A kérdező kommentje:

Így van. A lényeg és az elképzelés alapjába véve jó lenne, de természetesen úgy is hiba fog csúszni a gépezetbe. A végén pedig nem lesz belőle más, csak lehúznak a chip behelyezéséért vagy, ha netán valaki ellenőrzi és nincs, akkor meg a hiányáért. :) Elég abból kiindulni, hogy a kutya chippelő hadművelet se túl sikeres és eddig nem a lopások száma csökkent, hanem az utcára tett ebek száma növekedett meg. Legalábbis felénk. Amióta elkezdődött több, mint 40 kutyának kellett otthont keresnem. Elkeserítő...

Bár ne legyen igazam...

2015. jan. 25. 20:06
 5/16 anonim ***** válasza:

Ez szép és jó, de sajnos nálunk ez nem fog működni, amíg keményen nem büntetik a lovak azonosításához szükséges eszközök hiányosságait. Mert ugye minden lóra kötelező a lóútlevél és valamilyen azonosító a lovon, vagy chip vagy sütés, bár most a chip a kötelező, én inkább a sütés mellett állok, mert bárhol bármikor leolvasható, csak a két szemem kell hozzá.

Az is vicces, hogy ha elmész a kupechez és megkérdezed hogy milyen papírja van a lónak, azt válaszolja "amilyet szeretne" és lobogtat vagy 4-5 útlevelet.

Meg maga a rendszer is lehetne gyorsabb, mert elég gáz, hogy az igényléstől számítva bő hónap mire kijön az okmány.

2015. jan. 25. 20:23
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell parázni, mindössze 3500 Ft az a tetves csipp, nehogy már ez gondot jelentsen egy lótartónak!

Mellesleg szerintem sokkal humánusabb és esztétikusabb jelölési mód, mint ez a tüzes vassal sütögetés, ami manapság megy.

2015. jan. 25. 20:29
 7/16 A kérdező kommentje:

#5ös te akkor szerencsés vagy, hogy megkaptad egy hónap alatt. Hozzám úgy jutott el 4 hónap alatt, hogy egy idő után 2-3 naponta b**szogattam őket.

#6os oké, a chip 3500 Ft. Ez nem összeg, bár visszamenőleg behajtani valamit elég ganéj dolog szerintem. :) Ráadásul azt nem tudom, hogy az útlevélbe csak egy matricát kapsz? Vagy beírják a kódját? Mert, ha emiatt új útlevél is kell, akkor emelkedik a tarifa...

Én pedig úgy értettem, hogy ha emiatt akár csak Mo.-on be kell chippelni 3000 lovat az már nem is rossz pénz a semmire. Főleg úgy, hogy a legtöbb doki erre még súlyos pénzeket számol. Felénk például az egyiknél úgy kezdődik, hogy a lovat még nem is látta, de már kéri az 5.000 Ft-ját kiszállásra. Plusz 2.500 Ft a "művelet". Ergó máris átléptük a 10-est.

2015. jan. 25. 21:02
 8/16 anonim ***** válasza:

Nekem még csak a kutyusomban van, annak az esetében úgy nézett ki, hogy a chip mellett volt egy matrica a chip kódjával, azt beragasztotta az oltási könyvbe, és jézus. A chipet meg egy injekciós tűvel nyomta be a bőre alá.

A lovak majd akkor kapnak, hogyha amúgy is jön a doki oltani vagy vérvételre vagy valami... annyire nem sürgős nekem ez a dolog, hogy csak ezért idecsődítsem.

Sajnos a kiszállás pénzbe kerül. Meg kell fizetned az üzemanyagot, az amortizációt, sőt, még azt is, hogy amíg neked kocsikázik az a doki, addig nem tud pénzt keresni. Ezen túlmenően meg az állatorvosi egyetemen nem adják könnyen a tudományt, aki végigguggolja, az utána szeretne egy kicsit kaszálni is, ez emberileg teljesen érthető. (Tudod mennyi ott a tandíj? 1,5 millió ft félévenként! Ez azért nem gyenge, mi?)

2015. jan. 25. 22:54
 9/16 anonim ***** válasza:

Egyáltalán nem felesleges a kutyák chipelése (sem). Mivel benne vagyok az állatvédelemben, hetente szembesülök azzal a ténnyel, hogy a chipes kutya már a megtalálás napján hazamehet és nem marad egy-két hétig vagy még tovább is akár az alapítványnál. Ugyan így fel voltak háborodva az emberek, hogy ""pénzlehúzás"", felesleges, stb . Nem az. 3500 Ft-ot aki nem bír/akar kifizetni, annak ne is legyen kutyája. Arra pedig semmi bizonyíték nincsen, hogy emiatt több lenne a kóborkutya.

A lovak esetében is igaz, hogy könnyebben beazonosítható vele a ló. Szerintem mindenki ismer olyan esetet, amikor kiderült, hogy vagy a sütés nem stimmel, vagy az útlevél és az életben nem derül ki, hogy mi is az a ló valójában. Ezzel szemben mostantól le kell olvasni a chipszámot és kikerestetni az adatbázisból. Amelyik lovat valós papírokkal chipelnek, azt onnantól kezdve már nem nagyon fogják tudni meghamisítani. Olyan elég ritkán van, hogy a chip elromlik, maximum elvándorol. Hiába sütik le másra a lovat, aki akarja, az tehet egy próbát a leolvasóval. Szóval nem kell berzenkedni, ez a mi érdekünket szolgálja. Persze nem lesz azonnali a változás, de 10 év múlva a vásárlók sokkal nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.

A chipszámot az útlevélbe ragasztják be.

2015. jan. 26. 06:46
 10/16 anonim ***** válasza:

Még egy dolog (és én azon lótartók közé tartozom, akik örvendenek a chipnek, annak ellenére, hogy igen nagy érvágást fog jelenteni az összes lovam chipezése, mert a 24-ből kb. 20-at érint a dolog - lehet számolni): tudom, mert állatvédőként sokszor szembesültem már vele, hogy van ugyan a talált kutyában chip, de nincs regisztrálva a rendszerben, hogy az állatorvosok egy része nem jelenti le a chipet, csak a pénzt veszi fel érte, de ezeket az állatorvosokat ki lehet kerülni. Olyan kisállatrendelőbe kell vinni a kutyát, ahol megbízható az állatdoki, ezt kutyások között könnyű kideríteni, egymás közt áramlik az információ. Lónál ez még egyszerűbb, mert úgysem hívok olyan állatorvost a lovamhoz, aki nem ért hozzá- kevés állatdoki jó lóban, itt szintén a lovasok egymás között fogják tudni átadni az infót. Kóklert nem hívok lóhoz, láttam már, mekkora bajt tud csinálni.

Másik lehetőség pedig az, hogy ellenőriztetni kell, a chip regizve van-e. Amennyiben a berakást követő két héten belül nem regisztrált az állat chipje, föl kell jelenteni az illetékes állatorvost. Ha erre néhányan veszik a fáradságot, akkor nagyon hamar nem lesz regizetlen chip az országban.

2015. jan. 26. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!