Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mik a lótartás feltételei?

Mik a lótartás feltételei?

Figyelt kérdés
Sziasztok.
2015. jan. 24. 20:57
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
Elnezest elfelejtettem befejezni. Azt akartam irni hogy nem engedik meg nekem hogy lovat tartsak de ha netan lesz jo ha tudom elore a felteteleket. Szoval. En arrol tudok, hogy a lonak kello nagysagu box kell, legelo ahol tud szaladgalni, "nassolni". Evszaknak megfelelo mennyisegu "etel". Ha telen rovid a lo szore, akkor takarot vagy ilyesmit kell ra takarni. 6-8 hetente kormolni, patkolni kell. Allatorvosi dolgokat is intezni kell. A napi mozgasnak meg kell lennie ezert kb. 1 ora lovaglas kell egy nap. Lovaglas elott es utan le kell apolni a lovat. Minden nap ki kell jarni a gazdanak a kapcsolatuk es a lo egeszsege erdekeben. Az istallo tisztasagara is ugyelni kell. Hirtelen ennyi jutott eszembe de ha van meg azt kerlek irjatok meg de azert kulturaltan.:) koszonom 12/l (kezdo lovas)
2015. jan. 24. 21:03
 2/15 anonim ***** válasza:

Első feltétel: Minimum akkora kereset, amiből ki tudsz fizetni havi fix 40-50 vagy akár 60ezer forintot a bértartásra, + patkolás/körmözés, féreghajtás, oltások.

12 évesen szerintem nincs ennyid, a szüleid meg, ha ódzkodnak egy ilyen kiadástól, akkor gondolom nekik sincs erre külön kiadható pénzük.

2015. jan. 24. 21:09
 3/15 A kérdező kommentje:
Igen a penzzel en is tisztaban vagyok koszonom:) anyaek nem vesznek lovat nekem csak azert jo ha tiaztaban vagyok a dolgokkal. :D szerintem
2015. jan. 24. 21:30
 4/15 anonim ***** válasza:
Ez így egyelőre nagyon kevéske, de hát még csak 12 éves vagy. Vannak kifejezetten lótartásról szóló szakkönyvek, illetve szakcikkek, akár a neten is, azokat ajánlom alapos tanulmányozásra, aztán ha valami konkrét kérdésed adódik, azt felteheted itt is, mert a lótartásról általánosságban könyvnyi terjdelemben lehetne írni.
2015. jan. 24. 21:40
 5/15 anonim ***** válasza:

a lótartásnak 3 alap feltétele van, ezzel kell rendelkeznie minden lótartónak:

- szaktudás

- idő

- pénz

a pénz néha kiválthatja az "időt", akár olyan esetben, ha más lovagol a lovadon, vagy bértartásban van (ami ugye drágább, mint otthon) és csak heti 3-4 x 2-3 órád van rá, vagy ha otthon tartod de fizetsz lovászt, hogy lássa el.

viszont a szaktudást/tapasztaltot nem váltja ki semmi.

egyébként a lótartásnak több módja is van, függ a lehetőségeidtől és a lótól is. pl. a box egyáltalán nem alapfeltétel, ahogy a takaró sem és a napi lovaglás sem. ellenben olyan dolgok fontosak, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen a jó minőségű takarmány (ami nem egyenlő azzal, hogy nem penészes), tudni kell, hogy milyen a jó széna, lucerna, zab, árpa, stb. miből mikor mennyit kell adni, mikor néz ki jól egy ló, milyen apró tünet milyen rendellenességre utalhat, stb.

jó szaktudással rengeteg pénzt is lehet egyébként spórolni (láttam én már olyat pl. hogy kezdő lótartó lapátolta a lovába a szépnek tűnő zöld szénának kinéző szálas takarmányt, ami valójában gaz volt... és vette mellé a drága kiegészítőket, hogy kinézzen valahogy a ló)

2015. jan. 24. 22:20
 6/15 anonim ***** válasza:

Szia 😊

vannak ilysn könyvek amik a lovakró es a körülöttük szóló munkákról szólnak valamint a betegségekről meg hogy mit eszik a ló meg ezek az alap feltételek. Szerintem szerezzetek be egy ilyet. Nem drága kb 4000 ft.

ha ezt alaposan kitanulmányoztad akkor jöhetnek az olyan könyvek (ujságok) amik kifejezett egy adott lovas témát foglanak egybe.

de pl ban a lovas nemzet újság es a junior lovas nemzet is. Azokból is nagyon sokat tanulhatsz a lovakról.

valamint Monty Roberts az igazi suttogónak a könyve.

vegyél teszt lovastaborokban( ha tudsz) .

es innen nagyon sokat meg fogsz tudni a lovakról.

(nem mindent )

2015. jan. 25. 08:33
 7/15 anonim ***** válasza:
Részt*
2015. jan. 25. 10:52
 8/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm szèpen a válaszokat!:)
2015. jan. 25. 11:21
 9/15 anonim ***** válasza:
Annyit fűznék még hozzá, hogy a ló anyagcseréje félelmetes mennyiség. Helyet kell biztosítani az egész télire való szénának (éspedig lehetőleg fedettet), és a citromot is tenni kell valahova. Kell még egy kamara a lóhoz tartozó limlomoknak is, um. nyereg, izzasztó, kantár, kötőfék, vezetőszár, kefe, sörényfésű stb stb stb, ezeket a lakásban nem lehet tartani mert büdösek, de azért a szabad ég alatt se lehetnek. Szóval jól bele lehet veszni a dologba...
2015. jan. 25. 11:49
 10/15 anonim ***** válasza:
Szaktudás csak régen volt feltétel,jelenleg csak papíron az,manapság minden hülye lovat tarthat akinek pénze van..Itthon 80 % nem is ért hozzá csak pénzeszsák és ez már elég neki egy lóhoz. Ez szép és jó h tudod meg lököd az olvasottakat,nem sokat számít,lényeg h a gyakorlatban tudod e kivitelezni vagy sem. Amíg nincs rá pénz hiába van meg a szakértelem. Az egész csak pénz kérdése.
2015. jan. 25. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!