Mik a lótartás feltételei?
Első feltétel: Minimum akkora kereset, amiből ki tudsz fizetni havi fix 40-50 vagy akár 60ezer forintot a bértartásra, + patkolás/körmözés, féreghajtás, oltások.
12 évesen szerintem nincs ennyid, a szüleid meg, ha ódzkodnak egy ilyen kiadástól, akkor gondolom nekik sincs erre külön kiadható pénzük.
a lótartásnak 3 alap feltétele van, ezzel kell rendelkeznie minden lótartónak:
- szaktudás
- idő
- pénz
a pénz néha kiválthatja az "időt", akár olyan esetben, ha más lovagol a lovadon, vagy bértartásban van (ami ugye drágább, mint otthon) és csak heti 3-4 x 2-3 órád van rá, vagy ha otthon tartod de fizetsz lovászt, hogy lássa el.
viszont a szaktudást/tapasztaltot nem váltja ki semmi.
egyébként a lótartásnak több módja is van, függ a lehetőségeidtől és a lótól is. pl. a box egyáltalán nem alapfeltétel, ahogy a takaró sem és a napi lovaglás sem. ellenben olyan dolgok fontosak, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen a jó minőségű takarmány (ami nem egyenlő azzal, hogy nem penészes), tudni kell, hogy milyen a jó széna, lucerna, zab, árpa, stb. miből mikor mennyit kell adni, mikor néz ki jól egy ló, milyen apró tünet milyen rendellenességre utalhat, stb.
jó szaktudással rengeteg pénzt is lehet egyébként spórolni (láttam én már olyat pl. hogy kezdő lótartó lapátolta a lovába a szépnek tűnő zöld szénának kinéző szálas takarmányt, ami valójában gaz volt... és vette mellé a drága kiegészítőket, hogy kinézzen valahogy a ló)
Szia 😊
vannak ilysn könyvek amik a lovakró es a körülöttük szóló munkákról szólnak valamint a betegségekről meg hogy mit eszik a ló meg ezek az alap feltételek. Szerintem szerezzetek be egy ilyet. Nem drága kb 4000 ft.
ha ezt alaposan kitanulmányoztad akkor jöhetnek az olyan könyvek (ujságok) amik kifejezett egy adott lovas témát foglanak egybe.
de pl ban a lovas nemzet újság es a junior lovas nemzet is. Azokból is nagyon sokat tanulhatsz a lovakról.
valamint Monty Roberts az igazi suttogónak a könyve.
vegyél teszt lovastaborokban( ha tudsz) .
es innen nagyon sokat meg fogsz tudni a lovakról.
(nem mindent )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!