Hogy takarítsam meg a lovakat?
Nem értem azt a csatorna-dolgot...
Lovaglás előtt ápold le őket. Minden más esetben felesleges, mert tízpercen belül tiszta sár lesz megint a ló. Ha éppen nem lovagolod őket, akkor miért baj, ha koszosak? A sár szigetel.
Sajna ez a hosszúszőr és a ridegtartás ára, mert a drága lószág a szeret kinn állni a szakadó esőben (tudom, nincs cukorból), illetve belehemperegni a sárba lovaglás előtt egy órával és csurom víz, meg nedves agyagos sár....
Ilyenkor nagyon szoktam szeretni, mert elsőkörben törölhetem lefele nedves szivaccsal a sarat, aztán megszárítom megpucolom és csak utána tudok nyergelni, ez a mutatvány cirka másfél óra.
Ha rászáradt a sár, akkor is 1 óra mire olyan tisztaságú lesz, hogy nyergelhető legyen.
Másik kedvenc: téli szőr, viszonylag tiszta pej ló, megvakarod és jön a por, és csak jön és jön és te csak vakarod, és a pej lovadból egyszercsak szürke lesz a portól és már a 4. féle kefével próbálod azt a szürkeséget eltüntetni róla, de még mindig tiszta por... Ebből mire tiszta lesz megint csak jó 1 óra...
Nem tudok mást tanácsolni, csak, hogy legyen kitartásod, ez egy ilyen dolog, de inkább érezze magát jól a lovam és legyen a szabadlevegőn, mint napi 18-20 órát boxban.
Az egyel fentebb képpel bemutatott eszköz a sárvágó, én is ezt akartam javasolni. Ha már megszáradt a sár a lovacskádon, a "páncélt" ezzel tudod szépen leszedni róla, majd ha eltakarítottad róla a rinocéroszbőrt, jöhet a hagyományos vakaró és kefe.
Mivel a téli szőrzet csudásan meg tudja fogni a port, ráadásul pucolás közben gyakran statikussá válik, amitől egyszerűen képtelenségnek tűnik teljesen tisztára pucolni, ahogy azt fentebb mesélte valaki, én ezt egy sima száraz ronggyal oldom meg. Áttörölgetem vele szépen, miután már nem marad túl sok por a vakaróm redői között, és ettől rögtön megszűnik a ló "lisztes" külleme.
Ha még nedves a sár a lovadon, NE próbáld télen lemosni róla, különben, mint írták, megbetegedhet. Ismerek konkrétan egy olyan esetet, ahol februárban néhány gyermek megfürdetett egy lovat, és a szegény állat meg is halt tüdőgyulladásban. Ezzel tehát nem érdemes kísérletezni, hacsak nem hiperszuper modern istállóban van elszállásolva, ahol az istállón belül meg tudod oldani a mosást ÉS a szárítást is, arra megfelelő hiperszuper modern eszközökkel.
Néha egyébként nem árt akkor is átpucolni őket legalább 3-4 naponta, ha hosszú ideig nem lovagolod őket, különben a dús téli bundába úgy bele fog kövülni a sok sár (kiváltképp, ha agyagos), hogy azt már a sárvágó se fogja levinni, legfeljebb az olló tavasszal, szőröstül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!