Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A félvér és a sodrott lovakat...

A félvér és a sodrott lovakat is nyakon sütik? Az öszvéreket is szokás bélyegezni?

Figyelt kérdés

2014. dec. 30. 15:50
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

most már nem sütik, hanem chipelik, de korábban igen, minden lovat nyakon sütöttek, ami nem egy fajta tenyésztett egyede, tehát tenyészszemlézett kanca és fedengedélyes mén közös csikója (tehát még egy nyereghelyen sütött mondjuk kisbéri kancát ha befedeztetsz egy nyeghelyen sütött kisbéri ménnel, akkor is nyakon sütötték a chipezés bevezetése előtt, ha egyiknek nem volt fed.engedélye/tenyészszemléje). Nem fajtatiszta lovakat mindig nyakon sütöttek. De most már nem sütnek nyakon, helyette van a chip.

Az öszvérekről nem tudok nyilatkozni. Egy öszvért ismertem, az nem volt besütve, de ez nem jelent semmit.

2014. dec. 30. 16:12
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Mármint milyen félvér? Amelyik fajtába nem tartozik, azt nyakon sütik nullásra. A sodrott ugyan ez. Ha fajtába tartozik a félvér, akkor a fajta sütését kapja meg.

Az öszvéreket is kellene jelölni, mivel lófélék, akárcsak a szamarak.

2014. dec. 30. 16:14
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ja igen, a chip. Most már az az elsődleges, a fajtába tartozó lovaknál viszont ezt kiválthatja a sütés, illetve chippelt, fajtába nem tartozó ló sütését is lehet kérni a chip mellé.
2014. dec. 30. 16:20
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Egyébként arab félvér. :) Én úgy tudtam, hogy a mikrochip még nem elfogadott Magyarországon. De akkor mégis?
2014. dec. 30. 16:21
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen, már évek óta elfogadott a chip Magyarországon is.
2014. dec. 30. 16:34
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Dehogynem, ha jól tudom, 2011 óta az az elsődleges jelölési mód, tehát ha nem tisztavérű a lovad, akkor chipet kap és csak akkor sütik, ha kéred - ami mondjuk nem árt, mert alacsony értékű lovaknál a vevő ritkán húz elő a zsebéből chipleolvasót, vagy hívja ki az orvost, hogy azonostsa a lovat.
2014. dec. 30. 17:08
 7/8 A kérdező kommentje:
Oh, köszi! :)
2014. dec. 30. 17:14
 8/8 A kérdező kommentje:
Egyébként a szamarak és az öszvérek milyen sütést kapnak, és hova? (Nyereghely, nyak, comb?)
2014. dec. 30. 20:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!