Még esetleg ötlet? (házi lótáp)
A lovaimnak szeretnék valami pluszt adni a lovaimnak a széna és a zab mellé. Gondolkodtam a lótáp vásárláson, de "kicsit" drága 5-10 000 Ft-ért 20 kg... Házi lótápot szeretnék készíteni, amiknek az "alapanyagaihoz" kellenének ötletek. Naponta maximum 1-2 mérővel kapnának a szokásos adagok mellé.
Eddig ezekre gondoltam: árpa, korpa, kukorica, zab, só, (pálma/kókusz)olaj, napraforgómag, lenmag
Van valakinek még ötlete, hogy miket lehetne beletenni?
Napraforgómagot héjastul is adhatom?
Melaszt hol tudok beszerezni?
A korpa nagyon jót tesz az emésztésnek.
Egyébként ez mitől lesz lótáp? Mert mifelénk ezt abraknak hívják.
És pelletáltatni is szeretnéd, vagy csak így al' nature?
Lenmagot, csak főzve szabad, de én soha nem csináltam és nem is merném, mert nyersen mérgező., és ha valamit elqúrok...
Sót ne tegyél bele. Azt majd nyal amennyire szüksége van, abrakba nem szabad tenni.
Nagyjából ennyi jutott eszembe.
Megnézed, hogy mi és milyen arányban van az általad kiszemelt táp(ok)ban és úgy kevered össze. Én is filóztam rajta, míg tápoztunk, csak kis mennyiségben sajnos nem tudtam olcsón megvenni az alapanyagokat.
Só nem kell bele, ha a nyalósót használja a ló és nincs hiánya. (Egyébként lehet.) Lenmagolaj is mehet bele, de sajnos drága az is, vagy főzheted naponta.
köszi a válaszokat!
lemaradt: pelletálni hogy kell?
Olajos magokkal csínján, főleg, ha pálma/kókusz olajat is teszel bele! Nagyon hizlal, könnyen túlsúlyos lehet tőle a lovad.
Esetleg ha veszel pár kiló almát és répát, elpepecselsz az összeszeletelésükkel és a kiszárításukkal, az ízben és vitaminban is meg tudja dobni így a takarmányod összetételét.
Vehetsz hozzá szőlőcukorport is, de mint tudjuk, ez szénhidrát, amivel szintúgy finoman kell bánni, különben bajokat okozhat (nem mellesleg drága összetevő).
Észrevétel: ha ezt csak amolyan energiabomba kiegészítőnek szánod, akkor hagyd el belőle a zabot, ha amúgy is kap abraktakarmányként. Sok lesz az úgy.
Kérdés még, hogy hogyan tervezed a tárolását? Mert pl ha szeretnéd keverni, majd bezsákolni az egészet, akkor jó kérdés, hogy nem fog-e az egész megavasodni az olaj miatt.
Köszi az ötleteket!
Nem hajlamos túlságosan a hízásra a packóm, ráadásul ridegben van és telivér, tehát nem árt neki egy kis plusz energia. Az olajat, lenmagot, ilyesmiket csak az etetés előtt fogom belerakni.
Itt egy biztos recept, nekem bevált. ;) Igaz kicsit időigényes. Amúgy meg almás. :)
2 dl finomliszt, 1 dl búzakorpa, 2 dl grahamliszt, 1 dl víz, 1/3 dl olaj, 1 db nagy zöld alma, (ha szeretnéd, hogy zöldes színe legyen, akkor ételszínezék)
Egy tálban össze kell keverni a száraz hozzávalókat, aztán hozz kell önteni a vizet és az olajat. Így is össze kell keverni.reszeld le az almát és gyúrd bele a tésztába. (Most kell hozzáadni az ételszínezéket, de jó sokat, mert csak akkor használ.) Sodorj a tésztából hosszú vékony rudakat a tepsiben (!!!)majd darabold fel őket kicsi darabokra. Süsd 175 fokon 15 percig, majd melegítszd be a sütőt 75 fokra és hagyd bent száradni 10 percig a csemegét. Várd meg amíg teljesen kihűlnek és tárold őket fémdobozban. Remélem tudtam segíteni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!