A ló keveset iszik, mit lehet tenni vele?
Az esetek többségében úgy van, ahogy az első válaszoló mondja, de azért akadnak kivételek. Volt már dolgom nekem is olyan pónival, aki egyszerűen nem volt hajlandó se inni, se enni. Nem volt stresszes környezetben, sokat foglalkoztunk vele, lovakkal volt körülvéve. Nem fájt a foga, nem kólikázott, a doki teljes mértékben tanácstalan volt. Próbáltunk mash takarmányt, Bábolna lótápot, lucernát, szénát, legelőt, hasztalan - mindenféle kajára és vízre csak utálkozva nézett, míg szép lassan ledobott magáról vagy 30 kilót, a bőréből meg csomót lehetett volna kötni a nyakán, olyan vízhiányos volt.
Feladtuk, elbúcsúztattuk. A mai napig nem tudjuk mi lehetett vele, kész X-akta. Szóval én azóta úgy vagyok vele, hogy érdemes odafigyelni, ha a lovacskánk nem iszik vagy eszik annyit, amennyit megszoktunk tőle, mert ott lehet valami gond. Ki lehet próbálni a lóteát, de ha nem használ, és továbbra is nagyon keveset iszik, lehet, hogy nem ártana megnézetni dokival.
Télvíz idején egyébként kevesebbet isznak, szóval amíg nem lehet marokra kapni a bőrét a kiszáradás tüneteiként, addig talán nincs túl nagy gond.
Vizezve kapja a szénát, így azért ha nem is sok víz, de kerül a szervezetébe.
Mi főleg télen alkalmazzuk, ha lovaglás vagy fogatozás végére besötétedik, de még vizes egy kicsit a ló. Ugyebár ilyenkor nem lehet itatni, viszont a szénát nyakon öntjük egy fél vödör vízzel, legalább ennyivel enyhül a szomja.
Sőt a mi lovunk annyira díjazza a vizes szénát, hogy ha előtte hagyom a vödröt, akkor a szájában lévő csomót kicsit megvizezi a vödörben.
Amúgy a pónidnak főzhetsz még kamilla teát is, hátha az bejön.
Ne a vízbe rakd a sót...te innál sós vizet?
Az abrakba mehet, arra megszomjazik és inni fog...de sós vizet? Kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!