Mennyibe kerül egy ló tartása otthon, saját háznál?
Tegyük fel, hogy otthon szeretnék lovat tartani és tegyük fel, hogy minden adott lenne hozzá, mert istálló és karám is van a telken.
Milyen költségekkel számoljak? Mennyibe kerülhet a takarmány? Mennyi lehet a szalma ára? Egyszerre összesen mennyit rendeltek és milyen gyakran?
Első sorban azoktól kérdezném, akik tartanak vagy már tartottak otthon lovat. A vele járó munkával tisztában vagyok, illetve azzal is, hogy a ló társas lény és egyedül nem tartunk lovat, stb. Én most leginkább az anyagi vonzataira lennék kíváncsi egy ilyen projektnek.
Előre is köszönöm! :)
Nagyban függ attól is, hogy hol. Teljesen másak az árak az Alföldön és Sopron mellett. :)
Heves megyei viszonylatban tudok csak nyilatkozni.
4-5.000 Ft körül megy a széna. Ezek 150-esek, kettőt megeszik télen a lovam egy hónap alatt (értelemszerűen ilyenkor nincs mit legelni). Ez kb. 80-90e.
Jelen esetben szerencsés vagyok, mert ismerőstől veszem 2e Ft-ért. :P
Kiskocka szalma 300Ft/db, 150-es körbála 3000Ft/db felénk. Nyilván itt is télen többet van odabent, mint jó időben, így több fogy. 40e-ből kiszoktam kb. jönni egy évre.
Zab nálunk 5e/q, kukorica szintén. Én keverve adom most már. kb 30-40e Ft/év.
Szénát és szalmát mindig annyit rendelek amennyit csak tudok/ amennyi csak fér. Sose lehet tudni...Szemest meg mielőtt elfogy mindig hozok rá 2-3 mázsát.
Ezekre ugye jön a szállítási költség. Ha nincs ismerős, akkor elég sokba tud lenni. Fuvarral együtt 180e körül van a vége.
Számolj azzal is, hogy pár éve amikor pocsék idők jártak és a tél is hosszú volt a végén már nem lehetett 10-15e alatt szénát kapni...
Féreghajtás alkalmanként 5e, kétszer teszem egy évben.
Oltás idén 10e körül volt.
Körmölni 5e-ért jönnek 2 havonta, patkolás 12e-ért lenne.
De jön mellé a nyalósótól kezdve, esetleg tápon át ezer dolog. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!