Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Szárra lovaglás?

Szárra lovaglás?

Figyelt kérdés
Kb. 2 éve lovagolok heti 1x 1 órát. Az edzőmmel kb 2 hónapja keztük el megtanulni hogyan vegyem szárra a lovat. elsőre sikerült és nagyon örültem. viszont azóta sosem sikerül. mindent az edző szerint csináltam. de amikor kezd támaszkodni és szeretnék jármódot váltani rögtön felkapja a fejét. az edzőm a legutóbbi alkalommal emiatt jól le is ordított.. nagyon idegesít h nem megy. főleg h már az edző sem vesz így komolyan. elmagyaráznátok ,hogy ti hogyan lovagoljátok szárra a lovat? hátha nekem is sikerülne :)

#szárralovaglás;támaszkodás;probléma;ló;lovaglás
2014. nov. 3. 21:25
 1/8 anonim ***** válasza:
Szarrá lovaglás???!!! Ne lovagold szarrá a lovat, fáj neki, és különben is drága jószág!
2014. nov. 3. 21:53
 2/8 anonim ***** válasza:

Csak jármódváltáskor kapja fel a fejét? Felfelé vagy lefelé váltáskor? Szinte biztos, hogy túl erős a kezed. A szárat a lóhoz húzni sosem szabad, maximum megtartani és a lovat hozzáhajtani. Milyen gyakorlatokat lovagoltok, amikor szárra kell állítani a lovat?

Kicsit furcsa nekem, hogy az edződ elvár valamit, amit neki kellene megtanítania, hiszen azért van ott.

2014. nov. 4. 09:41
 3/8 anonim ***** válasza:

Ha heti egyszer lovagolsz, és két hónapja kezdtétek ez a szárra lovaglást, azt azt jelenti hogy durván 9-szer próbáltad? Nos szerintem ebből a heti egy lovaglástól ne várj olyan sokat, gyakrabban kell járni.

Amúgy meg a legegyszerűbb, ha az edződdel beszéled meg, hogy magyarázza el, mert nem érted teljesen. Így látatlanban interneten keresztül elég nehéz ezt a problémát megoldani..

2014. nov. 4. 15:15
 4/8 A kérdező kommentje:
alapjáraton rohanós ló .(átlovagolt angoltelivér.) felfelé húzza. Próbáltam kevésbé használni a szárat de elmegy a vállán és siet.. patanyomfigurákat csinálunk . amikor tanultam az edzőmtől úgy tanította , hogy belsőszár megtart külső enged és belső csizma.
2014. nov. 4. 15:16
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha kívülre megy el, akkor a külső semmiképp nem engedhet.

Addig nem lehet a lovat szárra állítani, amíg rohan és irányítani sem tudod. Majd ha ezek rendben lesznek, akkor. Félfelvétel félfelvétel után, mindig engedéssel befejezve és sosem húzva, csak megtartva.

2014. nov. 4. 15:43
 6/8 anonim ***** válasza:
Ha külső száron engeded, belsőt tartod, plusz adsz hozzá egy belső csizma segítséget, akkor befelé meghajlik a ló, persze, hogy elmegy a vállán. Szárra lovaglás tanulását egyenes falon, egyenes vonalon, nem hajlított vagy állított lovon érdemes tanulni. Külső szárat is megtartod, azon sem engedsz, és a külső csizma éppen ugyanúgy ott van, mint máskor, belsővel pedig csak hajtó segítséget adsz neki. Ami nagyon fontos, hogy ha azt érzed, laza a szár, nyúlj utána, ne lötyögjön a szár, mert ha a ló nem tud a zablára letámaszkodni, akkor teljesen tökmindegy, hogy te mit csinálsz. Már csak ebből adódóan is hibás, ha a külső szárat odadobod neki, hisz a ló is csak fix pontra tud letámaszkodni. Először érdemes lépésben pontosítani és ráérezni a dologra. Az miatt ne aggódj, hogy akár tempó fokozásakor, akár felvételnél felemeli a fejét, először tanuld meg egyenletes tempóban végrehajtani a feladatot, mert az ugratás vagy a felvétel már ugyanannak a feladatnak a nehezített változata. Először érd el azt, hogy lépésben, ügetésben és vágtában is szárra tudd lovagolni, utána ráérsz foglalkozni az átmenetekkel is.
2014. nov. 4. 16:24
 7/8 A kérdező kommentje:
elmagyarázná valaki akkor hogyan próbálkozzam konkrétan?
2014. nov. 4. 18:35
 8/8 anonim ***** válasza:

Először addig lovagolod a lovat, míg az normális ütemben, elsietés nélkül képes ügetni és felveszi a csizmát. A száját békén kell hagyni. Ha ez megvan, akkor ismételt félfelvétel-engedés-előrehajtással kell lovagolni. Amíg nem tudod előrelovagolni, addig nem tudod szárra sem lovagolni. A félfelvétel ne legyen olyan erős, hogy a ló felvágja a fejét, csak óvatosan, ismételve. Az előrehajtó szakaszban egy idő után a ló a szár után fog nyúlni (mert ez a támaszkodás lényege, hiába rövidíted hozzá a szárat, az nem ér semmit). Ha túl nehezen a kezedben lenne, újra félfelvétel, engedés, előrehajtás, Próbaképp kicsit odaadhatod neki a szárat és előrehajtás mellett le kell, hogy nyúljon érte, de ez csak akkor fog megtörténni, ha bízik a kezedben, tehát a bizalmával nem szabad visszaélni.

Viszont ha edzővel lovagolsz, akkor ő kellene, hogy elmondja, mit csinálj, mert hiába írom én, vagy bárki más, úgyis azt és úgy kell lovagolnod, ahogy ő kéri.

2014. nov. 6. 08:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!