Olív, "D" vagy pálcás zabla. Melyik mire jó?
Az olív zabla abban különbözik a sima csikózablától, hogy nem tud elfordulni a karika, ugyanis rögzítve van, ezáltal nem tudja becsípni sem a ló szájszegletét. Ettől a zabla még ugyanannyit mozog, mint a csikó, azaz amennyit a ló vagy a lovas mozgatja azt... Ereje több dologtól is függ, pl. vastag vagy vékony, üreges vagy tömör, egyszer vagy kétszer tört-e, milyen anyagból van...
A D hasonló történet, a karika nem karika, hanem egy D betű. Szintén rögzített, így képtelen elfordulni a karika, ez sem csípheti be a ló szájszegletét. Elég nehéz áthúzni a ló száján, mivel mindkét irányba fut a D szára, bár nagyon eltökélteknél semmi sem lehetetlen. Valamivel precizebb fordulatokat tesz lehetővé, mert jobban megtámaszt oldalról, elvben könnyebb levenni a lovat a válláról, stb. Igazából ez finomhangolási kérdés, csodát nem fog tenni, ahogyan egyik zabla sem. Létezik görgős változatban, illetve ennél a típusnál viszonylag gyakoribb, mint pl. olívnál: ha a ló a nyelve alá kapná, vagy ráharapna a zablára, a rézgörgők elfordulnak.
Pálcás: oldalt megtartja a lovat, és be is támaszt, könnyebb fordítani, megtartani a lovat elviekben, elejét venni a sodródásoknak, miegyéb. A lovastudást ez sem helyettesíti.
A D, a pálcás stabilabban fekszik a ló szájában, az olív pedig a futó karikástól annyiból mozog kevesebbet, hogy maga a karika nem mozog, de ez már csak igen apró nüanszokban nyilvánul meg, hogy melyiket kedveli jobban a ló.
Képzetlen lóhoz én jobb szeretem a pálcásat, segíti a lovat. Külföldön szokás, Mo-on még nem láttam, rögzíteni a felső pálcát a pofaszíjhoz, az még inkább stabilizálja, kevesebbet mozog feleslegesen a zabla a ló szájában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!