Hogy tanítsam meg az ugrásváltást a lovamnak?
Minél többet hajlítanám lépésben és ügetésben, gyakran váltogatva ezt - külsőállítás, belső állítás, megint külső... A jól képzett ló az állításra hajlítással válaszol. Ha ez megy, akkor lehet kísérletezni vágtában is. A ló válla a te vállad, a csípője a te csípődet követi. A ló arra a kézre vágtázik, amelyik kézre a gerince meghajlik: ha balra hajlik, balra, ha jobbra hajlik, jobbra vágtázik. Ha képessé válsz meghajlítani vágta közben a másik kézre, akkor magától ugrást vált.
Ha a ló feszes, vagy valamiért ellenáll, akkor az áthajlítása nehézzé válik, ezt láthatod díjlovasoknál néha, amikor szinte már te izzadsz a versenyző küszködését látva, ahogy dobálja magát a lovon.
Az egyszerű ugrásváltás lényege, hogy nem tudod meghajlítani a lovad vágtában a másik kézre, ezért felveszed ügetésbe, vagy lépésbe, áthajlítod, és ugratod újra.
Megoldhatod olyan módon is, hogy leraksz egy rudat átlóvonalra, és elkezdesz vágtázni (arra a kézre, amelyikre kevésbé szívesen megy), és rámész az átlóra. Emeld meg a fejét (ne félj tőle, ha megemeled a fejét, a súlypontja hátrébb tolódik, jobb egyensúlyba kerül a ló, ezért könnyebben tud fordulatot végrehajtani, vagy ugrást váltani. Nem szép látvány, de ha kiügyesedik, akkor ez változni fog!), akár addig, amíg a szár meg nem löttyen kicsit. A rúd felett nézz el a rövidfal közepe felé (a tested automatikusan reagál erre, ezt a ló érzékelni fogja), a ló át fog ugrani. "Magától".
Akkor kérlek, magyarázd el, hogy lehet, hogy 4 éves fiatal ugrólótól alapelvárás az ugrásváltás, és csak díjlovaknál ülnek felette éveket, hogy sikerüljön, ha márpedig nem a ló hajlítottságától függ.
Hidd el, hogy kizárólag csak attól függ...
Én át tuom hajlítani a lovam, mégsem ugrik át. Értem én, hogy mit akarsz mondani, meg azt is, hogy hol olvastad, de ez a gyakorlatban nem ilyen magától értetődő sajnos.
Ha a ló már mindkét kézre könnyedén beugrik, akkor lehet felvétel után egyre kevesebb lépés után másik kézre beugratni, majd körváltásból vagy ellenvágtából megpróbálni. De az elején a hajlítás sem feltétlenül belső lesz, ugyanis ha a lovat kifelé állítjuk, felkönnyül a belső válla és könnyebben beugrik a belső lábára. Magyarán hosszú az odáig, mire a ló a lovas ülésére hipp-hopp átugrik a másik lábra. Ha olyan egyszerű lenne, hogy egy kezdő is meg tudná csinálni, nem látnánk annyi szenvedést a négyszögben.
Nem tőle vettem, tapasztaltam. Még ügető ló is pikk-pakk megcsinálja, úgy, hogy nemrég tanult meg egyáltalán vágtázni, sorozatban minden 2.-ra is ugrik, ha kell. Szóval ha ténylegesen át tudod hajlítani, akkor nincs gond, hidd el. A felvétel is erről szól, felveszed, ott hajlítod át, és ugratod újra. Feltehetően mégsem sikerül tökéletesen áthajlítani a lovat vágtában, ha nem ugrik rá.
A fejének a megemelése amúgy varázsütésként hathat, mivel a súlypontját változtatja, és könnyebben hajlítható is lesz a ló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!