Álltalában egy (patkolo) kovács menyiert dolgozik? Es ha ismertek jó kovácsot jó áron, akkor kerem irja le nem vennem rossz neven.!
3-4e között szokott menni a körmölés, patkolás eltérő. Volt olyan kovácsom, aki 7-ért ütött vissza vasat az elejére, volt, aki 9-ért, aki melegen csinálta, az 10-ért (de ő ugyanennyiért rakta fel az újat is). Másik kettőnél új patkó hidegen: 9 és 11e.
Hátulra nekem sosem volt, de 25e-s összegről is hallottam már mind a négy esetén.
Jó kovácsot ismerek, de nem mindegy, merrefelé keresel pontosan. Mindenesetre egy jó kovács szerepe majdhogynem ugyanakkor, mint egy jó orvosé, hiszen a ló láb-, és pataállása, szerkezete nagyon nem mindegy, akár évek is múlhatnak rajta...
De csak így pár név: Pródán Norbert, Jére István, Kovács Gyula, Tronka Zoltán, Kajos Viktória, Godó József, stb. Fontos, hogy oyan kovácsot keress, akiről biztosan tudhatod, hogy ért is hozzá, pl. benne van a szövetségben, rendszeresen jár tanfolyamokra, kurzusokra, továbbkézpésekre...
Sok jó kovács körjáratban dolgozik, így nem kér horrobil kiszállási díjat. Ezt úgy értsd, hogy mondjuk felhívod az embert, de nem a közelben lakik, megkérdezed mikor jár arra legközelebb és úgy időzíted a vasalást.
A mi kovácsunk 12 ért patkol 4 lábra új vassal, 9-ért üti vissza a régit, a körmölés olyan 3-4 körül van. Ha kérsz lábfogó embert, akkor az még plusz 1200 Ft.
Én nem kérek plusz embert, mert nem hisztis a lovam és én is tudom fogni a lábát.
Ha megmondod melyik megyében laksz úgy könnyebb kovácsot ajánlani, de érdemes a MAPE oldalán is nézelődni.
Nálunk (Heves) 4 ezret kér a jelenlegi kovácsom a szimpla körmölésért. Én is körjárathoz szoktam időzíttetni, így minimális a kiszállási díj.
Az viszont, hogy attól jó a kovács, hogy egyesületi tag...Csak úgy csendben jegyzem meg, hogy kb. 3 taggal "kísérleteztem" a környékről. Olyan trehány munkát még életemben nem láttam mint az övéké...Az egyikre úgy szóltam rá, hogy egy láb még hátra van, annyira lesz***a, mert ő siet. A másik meg folyton azt hajtogatta, hogy "hmm, jól van az úgyis neki". Sajnos utóbbinál nem én voltam ott, csak egy ismerősöm, aki nem ért hozzá. Olyan jó munkát végzett, hogy 2 hét után már úgy nézett ki, mintha 3 hónapja nem nyúltak volna hozzá...
Arról nem is beszélve, hogy a tagok még sokszor drágábbak is.
Sajnos meglátásom szerint kitapasztalás útján megy csak a dolog. Úgyis akkor látod, hogy mit csinál, ha ott van és csinálja.
nálunk (Észak-Pest) 4000 a körmölés és 8000 a vasalás (melegen) ha a régi vasat üti vissza és 9000 ha újat. viszont én pl nem szívesen adom meg a kovácsom elérhetőségét, mert így is rohadt elfoglalt. :)
amúgy a mape oldalán érdemes nézelődni, ott vannak telefonszámok is, esetleg a körzetedbe tartozó kovácsokra külön rákereshetsz, hátha írnak róluk valami fórumon.
nehéz ez az egész, mert mindenkinek más a jó, más a fontos, simán lehet, hogy akikre panaszkodott itt valaki, az másnak tökéletes, vagy esetleg tényleg rossz napján fogta ki és aki neki jó, az meg másnak nem válik be. én is tudok ilyet, akivel én sose vasaltatnám a lovamat, mert fél napot szüttyög egy lóval és láthatóan fél tőlük, mégis más azt isteníti, aki szerintem tökéletes, arra meg már hallottam mástól panaszt. szóval lehet, hogy ajánlanak neked valakit, de mégse válik be és az is lehet, tehát ennyi erővel akár magadtól is próbálkozhatsz a mape oldalán található kovácsok közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!